Home » Știință » Cercetătorii din China au creat sistemul de inteligență artificială care poate trimite oameni după gratii

Cercetătorii din China au creat sistemul de inteligență artificială care poate trimite oameni după gratii

Cercetătorii din China au creat sistemul de inteligență artificială care poate trimite oameni după gratii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.12.2021

Într-un scenariu desprins parcă din „Robocop” și „Minority Report”, cercetătorii din China au creat un sistem de inteligență artificială care aparent poate identifica infracțiuni și pune sub acuzare infractori.

Sistemul de inteligență artificială a fost dezvoltat și testat de Procuratura Shanghai Pudong, cel mai mare oficiu de procuratură districtuală din țară. Sistemul poate înainta acuzații cu o acuratețe de peste 97% bazându-se pe o descriere a unui caz penal.

„Sistemul poate înlocui procurorii în procesul decizional într-o anumită măsură”, au scris cercetătorii în studiul publicat în Management Review.

Sistemul de inteligență artificială poate identifica și pune sub acuzare infractori

Echipa a construit mașinăria cu ajutorul unui instrument de inteligență artificială deja existent numit System 206. Procurorii din China foloseau deja sistemul pentru a ajuta la analiza dovezilor și determinarea gradului de periculozitate a unui suspect pentru public.

Cu toate acestea, sistemul a fost destul de limitat pentru că nu a putut „participa în procesul decizional de punere sub acuzare și sugerare a sentințelor”, au scris oamenii de știință. Asta ar însemna ca sistemul de inteligență artificială să fie capabil să identifice și să elimine informațiile irelevante pentru un anumit caz, precum și să poată procesa limbajul uman în rețeaua sa neurală.

Noul sistem de inteligență artificială dezvoltat în Shanghai poate accesa dosarele procurorilor. De fapt, mașinăria poate identifica și pune sub acuzare infractorii cu opt dintre cele mai comune infracțiuni ale districtului: fraudă cu carduri de credit, jocuri de noroc, condus neregulamentar, vătămare, ultraj, furt, fraudă și chiar disidență politică.

„Cine își va asuma responsabilitatea?”

Bineînțeles, există numeroase temeri atunci când vine vorba de un computer puternic ce are capabilitatea de a trimite oameni după gratii. Un procuror a declarat sub anonimat pentru jurnaliști că, deși o acuratețe de 97% este destul de bună, „va exista mereu o șansă și pentru greșeli”.

„Cine își va asuma responsabilitatea atunci când se va întâmpla asta? Procurorul, mașinăria sau inginerul algoritmului”, a precizat avocatul pentru presă, potrivit Futurism.

Pentru moment, sistemul de inteligență artificială este încă la început. Totuși, dacă tendințele actuale vor continua, ne putem aștepta ca viitoarele computere să facă treaba polițiștilor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Calculele arată că o super-inteligență artificială va fi imposibil de controlat

Nici inteligența artificială nu crede că poate fi etică. Dezbatere inedită între studenți de la Oxford și IA

Oamenii de știință de la MIT au creat primul algoritm de inteligență artificială psihopat

Președintele Microsoft: Așteptați-vă la „un viitor orwellian” dacă nu adoptăm legi pentru a controla inteligența artificială

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase