Home » Știință » O națiune africană își propune să fie o superputere a hidrogenului

O națiune africană își propune să fie o superputere a hidrogenului

Publicat: 06.01.2022

„Deci acum, în sfârșit, suntem pe hartă”, spune Philip Balhoa despre Lüderitz, un oraș din sudul Namibiei unde deșertul aspru se întâlnește cu oceanul palid și locul de începere al proiectului care va face din țară o superputere a hidrogenului.

Orașul-port a beneficiat anterior de boomuri ale pescuitului și ale diamantelor, dar acum se luptă cu rate ridicate ale șomajului și infrastructură îmbătrânită.

Un proiect „verde” ce are în prim-plan hidrogenul va fi „a treia revoluție a Lüderitz”, spune Balhoa, membru al consiliului local, citează BBC.

El speră că proiectul va instrui și angaja localnici, sau „Buchters”, așa cum se numesc ei înșiși cu afecțiune, reducând rata șomajului a orașului, care este în prezent de 55%.

Ce va face din Namibia o superputere a hidrogenului

„Pentru un oraș care s-a luptat cu adevărat din punct de vedere economic în ultimii 10 sau 15 ani, poate mai mult, acesta este un lucru de care oamenii sunt foarte încântați”, spune el.

superputere a hidrogenului
Foto: Shutterstock

Proiectul va avea sediul în apropierea orașului, în Parcul Național Tsau //Khaeb, și va produce în cele din urmă aproximativ 300.000 de tone de hidrogen „verde” pe an.

În termeni simpli, energia regenerabilă de la soare și vânt va fi folosită pentru a separa moleculele de hidrogen de apa desalinizată.

Acele molecule de hidrogen, în forma lor pură sau în derivat de amoniac verde, pot alcătui o varietate de produse, inclusiv combustibili sustenabili.

Firma care a câștigat licitația, Hyphen Hydrogen Energy, urmează să înceapă producția în 2026 și va avea drepturi asupra proiectului timp de 40 de ani, odată cu încheierea proceselor de fezabilitate necesare.

Firma spune că cei patru ani de construcție vor crea probabil 15.000 de locuri de muncă directe și încă 3.000 în timpul operațiunilor complete și că 90% dintre acestea vor fi ocupați de localnici.

James Mnyupe este consilierul economic prezidențial și comisarul pentru hidrogen al guvernului namibian. El explică că locația lui Lüderitz este ideală, datorită resurselor solare și eoliene extinse și a proximității față de ocean, atât ca sursă de apă, cât și ca port.

Namibia, nu doar un centru verde de hidrogen

Mnyupe spune că toate acestea fac parte dintr-un plan al președintelui Hage Geingob de schimbare a Namibiei. „Președintele a fost foarte dornic să elaboreze un plan de redresare economică care să fie receptiv, relevant la nivel global și de natură sistemică”.

Aceasta face parte dintr-o dezvoltare mult mai mare alimentată de hidrogen verde pentru care guvernul speră să găsească finanțare, extinzându-se în agricultură, logistică și energie. Mnyupe vorbește despre trenuri și conducte ecologice cu hidrogen pentru comerțul cu țările vecine.

Există speranțe de a crea energie electrică regenerabilă, atât pentru export, cât și ca alternativă la energia pe cărbune importată din Africa de Sud.

„Ideea este de a transforma Namibia nu doar într-un centru verde de hidrogen, ci într-o centrală puternică a industriei combustibililor sintetici”, spune el.

În drumul către a deveni o superputere a hidrogenului, Namibia a semnat acorduri cu alte țări

Impactul este programat să fie internațional, cu acorduri deja semnate cu Germania, Belgia și Rotterdam în Țările de Jos.

Acest lucru vine cu unele acorduri de finanțare, dar Namibia analizează mai multe opțiuni, cum ar fi obligațiunile verzi sau sustenabile, pentru aproximativ 9,4 miliarde de dolari necesare pentru proiectul inițial.

Pentru a pune dimensiunea investiției în perspectivă, întregul PIB al Namibiei în 2020 a fost de doar 10,7 miliarde de dolari.

„Oamenii ar putea începe să ne ia în serios ca partener comercial și nu ca beneficiar net al asistenței pentru dezvoltare. Pentru namibianul obișnuit, asta înseamnă speranță”, spune Mnyupe.

Ce ar putea sta în calea proiectului

Balhoa se așteaptă ca afluxul planificat de oameni și afaceri să consolideze infrastructura în Lüderitz, cum ar fi drumurile și spitalele, și că proiectul va atrage mai multe investiții din partea guvernului central în zonă.

Dar acest optimism vine cu preocupări direct proporționale. Balhoa spune că proiectele mari anterioare nu au adus înapoi beneficii pentru comunitate, după cum se spera. Există îngrijorarea că micul oraș nu va putea face față cererilor crescute de infrastructură, locuințele accesibile fiind deja o mare provocare.

„Cred că va schimba totul, nu doar pentru Namibia, ci și pentru continentul african”, spune Kennedy Chege, cercetător și doctorand la catedra de cercetare în Dreptul mineralelor în Africa, Universitatea din Cape Town.

Dar el avertizează că principalele provocări sunt finanțarea: „Încercarea de a dezvolta planuri de energie regenerabilă necesită, în mod normal, atât de multă finanțare, iar guvernul însuși nu este în măsură să furnizeze efectiv această finanțare prin bugetul său. Deci necesită mobilizarea finanțării atât din sectorul public, cât și din partea sectoarelor private”, a continuat Chege.

Chege spune că parteneriatele internaționale ale Namibiei sunt un semn pozitiv.

„Nu s-au înregistrat prea multe progrese în acest sens în toată Africa”

O altă provocare este cantitatea de apă necesară pentru a produce hidrogen. A face acest lucru prin desalinizare, așa cum intenționează Namibia, poate fi costisitor, la fel ca procesele de electroliză utilizate mai târziu în procesul de producere a hidrogenului.

Chege spune că preocupările legate de viabilitatea proiectului și de crearea infrastructurii necesare sunt întemeiate, dar este plin de speranță, având în vedere avantajele comparative ale Namibiei.

În timp ce mai multe țări din Africa, cum ar fi Africa de Sud, Kenya și Nigeria, dezvoltă planuri de hidrogen verde, Namibia este cea mai avansată. „Dar în ceea ce privește implementarea, nu s-au înregistrat prea multe progrese în acest sens în toată Africa”, a declarat Kennedy Chege.

Deși sunt multe de făcut, Namibia merge înainte, atât de rapid încât guvernul ar putea anunța o cerere de propuneri pentru un al doilea proiect de hidrogen verde încă din ianuarie 2022.

Vă recomandăm să citiți și:

Piața imobiliară va exploda în 2022. Specialiștii prevăd un an dominat de maxime istorice

Statele Unite au cerut Japoniei, Chinei și altor state să reducă rezervele de petrol

Bill Gates avertizează că „se apropie o uriaşă criză agricolă şi umanitară”

Franţa amenință că ar putea opri electricitatea pe o insulă britanică. „Brexit este populism în acţiune”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase