Home » Știință » Telescopul Spațial James Webb a ajuns la destinație. Ce urmează acum pentru observator?

Telescopul Spațial James Webb a ajuns la destinație. Ce urmează acum pentru observator?

Telescopul Spațial James Webb a ajuns la destinație. Ce urmează acum pentru observator?
Credit foto: Adriana Manrique Gutierrez, NASA Animator
Publicat: 25.01.2022

După ce a călătorit aproape 1,6 milioane de kilometri, telescopul spațial James Webb  a ajuns la destinație, în punctul Lagrange L2, în data de 24 ianuarie.

Telescopul spațial James Webb, cel mai puternic observator care a fost lansat vreodată în spațiu, a decolat pe 25 decembrie 2021 pentru a explora spațiul cosmic și cele mai timpurii evenimente din istoria Universului nostru, notează Space.com.

De la decolarea cu succes, telescopul de 10 miliarde de dolari a fost ocupat cu implementarea diferitelor sisteme și structuri și a călătorit peste 1,5 milioane de kilometri până la destinația sa, al doilea punct Lagrange Soare-Pământ (L2) pe care îl va orbita. Punctele Lagrange sunt puncte din spațiu stabile din punct de vedere gravitațional.

„Webb, bine ai ajuns acasă!”

Pe 24 ianuarie 2022, la 30 de zile de la lansare, telescopul spațial James Webb a ajuns la destinație, în punctul L2.

„Webb, bine ai ajuns acasă!”, a spus administratorul NASA Bill Nelson într-o postare pe blogul agenției.

„Felicitări echipei pentru toată munca depusă pentru a asigura sosirea în siguranță a lui Webb la L2. Suntem cu un pas mai aproape de a descoperi misterele universului. Și abia aștept să văd primele noi imagini ale lui Webb asupra universului în această vară!”, a continuat Nelson.

Drumul telescopului nu a fost unul simplu

Webb și-a petrecut ultimele 30 de zile desfăcându-și încet și cu grijă parasolarul și alte componente vitale. Pe 19 ianuarie, telescopul a terminat de extins cele 18 segmente hexagonale care alcătuiesc uimitoarea sa oglindă principală de aur.

Procesul a generat anxietate, deoarece include sute de potențiale puncte în care instrumentul ar fi putut ceda, fapt ce putea provoca un mare dezastru pentru telescop. Însă, Webb a reușit să treacă prin spectaculosul proces de extindere, iar sosirea sa pe orbită în jurul L2 este o altă etapă uriașă pe care a bifat-o cu succes.

Odată ce a ajuns în apropiere de punctul L2, Webb a făcut o mică manevră de corecție a cursului pentru a intra pe orbită în jurul L2.

Urmează o perioadă de răcire pentru instrumentul spațial

Această manevră a fost inclusă în planul misiunii din motive de siguranță. Racheta Ariane 5 care l-a lansat pe Webb în spațiu nu l-a dus până în punctul final, deoarece echipa misiunii dorea să se asigure că observatorul nu îl depășește.

James Webb a ajuns la destinație
Foto: NASA

Această situație ar fi necesitat întoarcerea lui Webb înapoi spre Pământ, fapt ce ar fi expus instrumentele sale la Soare, iar astfel supraîncălzindu-le. Webb și instrumentele sale trebuie să rămână extrem de reci pentru a funcționa așa cum au fost proiectate și pentru a capta semnăturile termice extrem de slabe din Universul timpuriu.

Așadar, oamenii de știință au lansat Telescopul Spațial Webb cu o forță insuficientă pentru a ajunge până la destinația finală, permițându-i să finalizeze ultima etapă a călătoriei cu propriile sale propulsoare mici și cantitatea mică de combustibil aflată la bord.

James Webb a ajuns la destinație. Ce urmează acum?

Odată ce orbitează în jurul L2, Webb va începe să se răcească și să pornească cele patru instrumente științifice ale sale. Va mai dura câteva săptămâni ca această răcire să fie finalizată și Webb să atingă o temperatură stabilă. În urma acestei perioade de răcire, Webb va petrece aproximativ cinci luni aliniindu-și și calibrând perfect optica și instrumentele științifice.

Webb își va petrece viața în L2. Anterior se credea că observatorul ar putea funcționa doar 5 până la 10 ani în spațiu din cauza cantității limitate de combustibil pe care îl are la dispoziție și a faptului că nu a fost gândit pentru a fi realimentat. Cu toate acestea, după lansare, echipa misiunii se așteaptă acum ca Webb să aibă „semnificativ mai mult de 10 ani de viață științifică”, datorită preciziei pe care Ariane 5 a avut-o în ziua lansării.

Vă recomandăm să citiți și:

Sursa tuturor stelelor din apropierea Pământului. „Aceasta este cu adevărat o poveste a originii”

Pământul, bombardat de particule solare. Imagini incredibile de la bordul Stației Spațiale Internaționale

Un fizician susține că noul radiotelescop al Chinei ar putea detecta sonde extraterestre

NASA va observa Pământul cu un sistem avansat

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase