Home » Știință » O femeie s-ar fi vindecat în premieră de HIV folosind un tratament nou cu celule stem

O femeie s-ar fi vindecat în premieră de HIV folosind un tratament nou cu celule stem

O femeie s-ar fi vindecat în premieră de HIV folosind un tratament nou cu celule stem
Foto: Shutterstock
Publicat: 19.02.2022

O femeie din New York a devenit a treia persoană din lume care s-a vindecat de HIV, însă folosind alt tratament față de precedentele.

Cercetătorii au spus că acesta este un pas important pentru știință deoarece au folosit o nouă metodă și pentru că pacientul care s-a vindecat de HIV era diferit din punct de vedere demografic față de pacienții anteriori pentru a fi supus unui tratament similar.

„Faptul că este de rasă mixtă și că este femeie este foarte important din punct de vedere științific și foarte important în ceea ce privește impactul asupra comunității”, a declarat Steven Deeks, expert în SIDA la Universitatea din California, care nu a fost implicat în cercetare, notează Futurism.

În general, s-a presupus adesea că HIV progresează diferit la femei față de bărbați.

Femeia s-a vindecat de HIV cu ajutorul celulelor stem

Femeia, care a fost inițial diagnosticată cu virusul în 2013, a primit un nou tratament ce implică transplantul de „sânge din cordonul ombilical”, care sunt celule stem recoltate din sângele aflat în cordonul ombilical și placentă, încă din 2017.

Cei doi pacienți anteriori erau amândoi bărbați, iar fiecare dintre ei s-a vindecat de HIV folosind măduvă osoasă donată, nu sânge din cordonul ombilical. Acele transplanturi au venit de la donatori care aveau o mutație care blochează HIV, o procedură mai invazivă și mai riscantă.

Noua tehnică a fost dezvoltată de cercetătorii de la Weill Cornell Medicine din New York și este, de asemenea, de interes pentru extinderea opțiunilor de tratament pentru cancer.

Celulele stem din sângele ombilical sunt mult mai ușor de găsit decât celulele din măduva osoasă, deoarece este mult mai simplu să găsești o potrivire, spun cercetătorii.

Virusul HIV este destul de răspândit

HIV rămâne o problemă uriașă. Potrivit UNAIDS, 37,7 milioane de oameni trăiau cu HIV în 2020 la nivel mondial. Doar 28,2 milioane dintre ei au avut acces la terapie antiretrovirală.

Până acum, se știe că doar alte două persoane, bărbați, s-au vindecat de HIV: un pacient german care a trăit fără virus timp de 12 ani și Adam Castillejo, un bărbat din Marea Britanie care a primit un transplant de măduvă osoasă care a eliminat virusul în 2016.

În timp ce ambii bărbați au suferit efecte secundare semnificative, femeia a fost externată după doar 17 zile. Acest lucru se poate datora în parte faptului că a primit și sânge de la o rudă pentru a-și întări sistemul imunitar.

„Transplantul de la o rudă a ajutat sângele din cordonul ombilical să poate prelua controlul”, a declarat Marshall Glesby, expert în boli infecțioase la Weill Cornell Medicine, care a făcut parte din echipă.

Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord că „vindecat” este cuvântul potrivit.

„Nu vrei să exagerezi”, a spus Yvonne Bryson, specialist în boli infecțioase pediatrice la UCLA, adăugând că este în favoarea cuvântului „remisiune”. Însă indiferent de termenul folosit, aceasta este o cercetare care, dacă ar putea fi extinsă, ar putea ajuta și pe mulți alții.

„Estimăm că există aproximativ 50 de pacienți pe an în SUA care ar putea beneficia de această procedură”, a adăugat Koen van Besien, din aceeași echipă de la Weill Cornell.

Vă recomandăm să citiți și:

Copiii ar putea avea mai mulți părinți biologici în viitor. „Toate drumurile duc la eugenism”

Inimă de porc modificată genetic, transplantată pentru prima dată unui pacient

Editarea genetică poate duce la nașterea de pui de șoareci de același sex cu o eficiență de 100%

Motivul pentru care astmul ne-ar putea proteja de tumorile cerebrale

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase