Home » Știință » Tratamentul cu psilocibină pentru depresia majoră poate fi eficient timp de cel puțin un an

Tratamentul cu psilocibină pentru depresia majoră poate fi eficient timp de cel puțin un an

Publicat: 21.02.2022

Studiile anterioare ale cercetătorilor de la Johns Hopkins au arătat că tratamentul cu psilocibină ameliorează simptomele tulburării depresive majore la adulți timp de până la o lună.

Într-un studiu de urmărire a acelor participanți, cercetătorii au descoperit că efectele antidepresive substanțiale pe care le-a avut tratamentul cu psilocibină, administrat cu psihoterapie de susținere, pot dura cel puțin un an pentru unii dintre pacienți.

Descoperirea a fost făcută publică pe 15 februarie 2022, în Journal of Psychopharmacology.

„Descoperirile noastre aduc noi dovezi că, în condiții atent controlate, aceasta este o abordare terapeutică promițătoare, care poate duce la ameliorări semnificative și durabile ale depresiei”, spune Natalie Gukasyan, profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Johns Hopkins University School of Medicine.

Ea avertizează, totuși, că „aceste rezultate sunt obținute într-un cadru de cercetare și necesită destul de multă pregătire și sprijin structurat din partea medicilor și a terapeuților instruiți, iar oamenii nu ar trebui să încerce asta acasă”.

Tratamentul cu psilocibină este din ce în ce mai studiat

În ultimii 20 de ani a existat o renaștere tot mai mare a cercetării cu privire la psihedelicele clasice; această clasă farmacologică de compuși include psilocibina, un ingredient găsit în așa-numitele ciuperci magice, scrie Medical Xpress.

Potrivit National Institute on Drug Abuse, psilocibina poate produce schimbări perceptuale, modificând conștientizarea unei cu privire la mediul înconjurător și la gândurile și sentimentele sale. Tratamentul cu psilocibină s-a dovedit promițător în mediile de cercetare pentru tratarea unei game de tulburări de sănătate mintală și dependențe.

Pentru acest studiu, cercetătorii au recrutat 27 de participanți cu antecedente de depresie pe termen lung, dintre care majoritatea se confruntau cu simptome depresive de aproximativ doi ani înainte de recrutare.

Vârsta medie a participanților a fost de 40 de ani, dintre care 19 erau femei. 25 de persoane se identificau drept albe, una era afro-americană și una era asiatică. 88% dintre participanți au fost tratați anterior cu medicamente antidepresive standard, iar 58% au raportat că au folosit antidepresive în episoadele depresive actuale.

Ce rezultate a avut tratamentul?

După selecție, participanții au fost repartizați aleatoriu în unul dintre două grupuri: într-unul dintre ele au primit intervenția imediat, iar în celălalt după o perioadă de așteptare de opt săptămâni.

La momentul tratamentului, tuturor participanților le-au fost oferite între 6 și 8 ore de întâlniri pregătitoare cu doi facilitatori de tratament.

După pregătire, participanții au primit două doze de psilocibină, administrate la aproximativ două săptămâni, între august 2017 și aprilie 2019, la Behavioral Biology Research Center din cadrul Johns Hopkins Bayview Medical Center.

Participanții s-au întors pentru evaluare a doua zi și apoi la o săptămână după fiecare sesiune, iar apoi la 1, 3, 6 și 12 luni după a doua sesiune; 24 de participanți au finalizat atât sesiunile de psilocibină, cât și toate vizitele de evaluare ulterioare.

Cercetătorii au descoperit că tratamentul cu psilocibină în ambele grupuri a produs scăderi mari ale depresiei și că severitatea depresiei a rămas scăzută la 1, 3, 6 și 12 luni după tratament.

Simptomele depresive au fost măsurate înainte și după tratament utilizând Scara de evaluare a depresiei GRID-Hamilton, un instrument standard de evaluare a depresiei, în care un scor de 24 sau mai mult indică depresie severă, 17-23 depresie moderată, 8-16 depresie ușoară și 7 sau mai puțin înseamnă fără depresie.

Pentru majoritatea participanților, scorurile pentru întregul tratament au scăzut de la 22,8 înainte de tratament la 8,7 la o săptămână, 8,9 la patru săptămâni, 9,3 la trei luni, 7 la șase luni și 7,7 la 12 luni după tratament. Participanții au avut rate stabile de răspuns la tratament și remisiune a simptomelor pe parcursul perioadei de evaluare, cu o rată de răspuns de 75% și remisiune de 58% la 12 luni.

Psilocibina deschide calea către noi tratamente ale depresiei

„Psilocibina nu numai că produce efecte semnificative și imediate, ci are și o durată lungă, ceea ce sugerează că poate fi un nou tratament unic util pentru depresie”, spune Roland Griffiths.

„În comparație cu antidepresivele standard, care trebuie luate pentru perioade lungi de timp, psilocibina are potențialul de a ameliora în mod durabil simptomele depresiei cu una sau două administrări”, a adăugat Griffiths.

Cercetătorii subliniază că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora posibilitatea ca eficacitatea tratamentului cu psilocibină să fie substanțial mai lungă de 12 luni. Johns Hopkins este unul dintre locurile în care se desfășoară un studiu național randomizat, controlat cu placebo, asupra tratamentului cu psilocibină pentru tulburarea depresivă majoră.

Vă recomandăm să citiți și:

„Pata albastră” din creier care ne ajută să ne concentrăm atenția. Ce este și cum funcționează?

O specie de bacterii cu proprietăți anti-melanom, găsită în ascidiile din Oceanul Antarctic

Tratamentul care ar trebui inclus pentru tratarea durerilor cronice

Virusul răcelii comune a existat cu mult timp înainte de apariția oamenilor pe Pământ

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase