Home » Știință » Optimiștii trăiesc mai mult. Care este explicația științifică?

Optimiștii trăiesc mai mult. Care este explicația științifică?

Publicat: 10.03.2022

Optimiștii trăiesc mai mult și au o viață mai sănătoasă, deoarece au mai puține evenimente stresante cărora să le facă față, sugerează o nouă cercetare.

Oamenii de știință au descoperit că, în timp ce optimiștii au reacționat la situații stresante și și-au revenit din acestea în același mod ca pesimiștii, optimiștii s-au descurcat mai bine din punct de vedere emoțional, deoarece au avut mai puține evenimente stresante în viața lor de zi cu zi, scrie The Guardian.

Modul în care optimiștii își minimizează doza de stres nu este clar, dar cercetătorii cred că fie evită certurile, cheile pierdute, ambuteiajele și alte motive de supărare, fie pur și simplu nu le percep ca fiind stresante de la bun început.

Studiile anterioare au găsit dovezi care spun că optimiștii trăiesc mai mult și au o viață mai sănătoasă, dar cercetătorii nu înțeleg pe deplin de ce atitudinea de a vedea mereu partea plină a paharului ar putea contribui la o îmbătrânire sănătoasă.

De ce optimiștii trăiesc mai mult?

„Având în vedere lucrările anterioare care legau optimismul de longevitate, îmbătrânirea sănătoasă și riscurile mai scăzute de boli majore, părea un următor pas logic să studiem dacă optimismul ar putea proteja împotriva efectelor stresului în rândul adulților în vârstă”, a spus dr. Lewina Lee, psiholog la Veterans Affairs Boston Healthcare System și profesor asistent de psihiatrie la Boston University.

Lee și colegii ei au analizat informațiile furnizate de 233 de bărbați care aveau cel puțin 21 de ani când s-au înscris la US Veterans Affairs Normative Ageing Study între 1961 și 1970. Sondajele din anii 1980 și 1990 au evaluat nivelurile de optimism ale bărbaților.

Între 2002 și 2010, aceștia au completat până la 3 jurnale de câte 8 zile, în care au înregistrat starea lor de spirit și orice situație stresantă pe care au întâlnit-o.

Cercetătorii au bănuit că optimiștii ar putea reveni mai repede la o dispoziție bună decât pesimiștii și și-ar putea reveni mai repede în urma unui eveniment stresant. Dar datele nu au confirmat acest lucru.

Legătura cu stresul

„Am descoperit că bărbații mai optimiști au raportat că au mai puțini factori de stres zilnic, ceea ce a explicat parțial nivelurile lor mai scăzute de dispoziție negativă”, a spus Lee.

„Asta ne-a sugerat că poate bărbații mai optimiști fie și-au limitat expunerea la situații stresante, fie că au mai puține șanse să perceapă sau să eticheteze situațiile ca fiind stresante”, a spus psihologul.

Deși studiul publicat în Journals of Gerontology s-a concentrat pe bărbații în vârstă, Lee a spus că se așteaptă ca descoperirile să fie valabile și pentru femeile în vârstă. „Se știu mai puține despre diferențele de vârstă în rolul optimismului în sănătate”, a adăugat ea.

Nivelurile de optimism sau pesimism tind să fie destul de stabile pe parcursul vieții oamenilor, dar Lee crede că există modalități de a crea o perspectivă mai roz pentru cei care își doresc asta.

„O modalitate de a deveni mai optimiști este de a dezvolta o conștientizare a modului în care reacționăm în interior sau judecăm o situație”, a spus ea.

„De multe ori reacția noastră automată implică o evaluare negativă sau scenariul cel mai rău. Va fi util să conștientizăm că facem asta și apoi să încercăm să venim cu moduri diferite de a aborda situația”, continuă Lee.

Cum devii mai optimist?

„Un gând mai optimist nu înseamnă să ignori riscurile, aceasta este o concepție comună, dar greșită, despre optimism. Poate implica recunoașterea punctelor noastre forte, a exemplelor de succes din trecut și a domeniilor asupra cărora avem control, astfel încât să putem ajunge la o perspectivă mai pozitivă și mai încrezătoare”, a adăugat ea.

Profesorul Andrew Steptoe, conducătorul departamentului de științe comportamentale și sănătate de la UCL, care nu a fost implicat în studiu, a spus că optimiștii pot într-adevăr să aibă o viață mai lipsită de griji decât pesimiștii.

S-ar putea să se înțeleagă mai bine cu ceilalți oameni decât pesimiștii și astfel intră mai rar în conflict, de exemplu. Sau pur și simplu ar putea fi mai puțin probabil să perceapă incidentele zilnice drept stres.

Optimiștii trăiesc mai mult și se îmbolnăvesc mai puțin

„Dacă ai o dispoziție optimistă, pare destul de plauzibil că nu vei considera evenimentele relativ banale din viața ta ca fiind stresante”, a spus el.

Totuși este greu de spus ce înseamnă descoperirile acestea pentru bunăstare, a adăugat el.

„Există dovezi că un optimism mai mare și mai puțin pesimism sunt asociate cu riscul redus de apariție a bolilor în viitor”, spune Steptoe.

„Acest lucru ar putea fi legat de stilul de viață (o activitate fizică mai mare, o dietă mai bună, mai puțin fumat) deși optimismul are, de asemenea, corelații biologice, cum ar fi inflamația sistemică mai mică, care ar putea proteja sănătatea”, a concluzionat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Doar 10 minute de alergare cu intensitate moderată pot îmbunătăți activitatea creierului

Trezitul în miez de noapte. De ce avem atât de multe griji atunci când ne trezim la ora 3 dimineața?

Dușurile cu apă rece pot avea numeroase beneficii pentru sănătate. Iată ce spune știința

Petrecerea timpului în natură are o sumedenie de beneficii pentru sănătate. Iată de ce

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase