Home » Știință » Dușurile cu apă rece pot avea numeroase beneficii pentru sănătate. Iată ce spune știința

Dușurile cu apă rece pot avea numeroase beneficii pentru sănătate. Iată ce spune știința

Dușurile cu apă rece pot avea numeroase beneficii pentru sănătate. Iată ce spune știința
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10.10.2021

Un duș cu apă rece dis de dimineață este un mod destul de neplăcut de a-ți începe ziua. Totuși, mulți oameni ar fi tentați să încerce aceste obicei pentru că apa rece are multe beneficii pentru sănătate, atât fizice cât și mintale.

Dușurile cu apă rece au fost aplicate inițial din motive medicale la începutul secolului XIX, atunci când medicii le-au conceput pentru a fi administrate în aziluri și închisori „pentru a răcori creierele aprinse și inflamate, pentru a insufla teama și pentru a domoli temperamentele impulsive”.

Până la mijlocul secolului XIX, victorienii și-au dat seama că dușul are multe alte întrebuințări, anume spălarea oamenilor și că ar fi mai bine dacă apa ar fi caldă. Astfel, dușul s-a transformat dintr-un dispozitiv folosit pentru a provoca neplăceri în ceva care era foarte plăcut și dura în jur de cinci minute.

Chiar și așa, practica dușului cu apă rece din motive medicale nu a dispărut niciodată.

Motivul pentru care un duș cu apă rece ar preveni îmbolnăvirea

Un studiu amplu din Țările de Jos a descoperit că oamenii care fac duș cu apă rece erau mai puțin predispuși să ceară zile libere de la serviciu din motive de boală față de cei care fac duș cu apă caldă.

Motivul pentru care un duș cu apă rece ar preveni îmbolnăvirea nu este tocmai clar, însă unele cercetări sugerează că ar putea avea de-a face cu „potențarea” sistemului imunitar. Un studiu din Republica Cehă a arătat că, atunci când „bărbații tineri atletici” erau scufundați în apă rece de trei ori pe săptămână timp de șase săptămâni, obiceiul le-a îmbunătățit ușor sistemul imunitar. Cu toate acestea, descoperirile trebuie confirmate prin studii mai ample.

Apă rece pare să activeze și sistemul nervos simpatic, partea din sistemul nervos care guvernează răspunsul de „fugă sau luptă” (reacția psihologică automată la un eveniment care este perceput ca fiind periculos, stresant sau înfricoșător).

Atunci când acest răspuns este activat, cum ar fi în timpul unui duș cu apă rece, o persoană trece printr-o creștere a hormonului noradrenalină. Cel mai probabil, asta cauzează creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale observate atunci când oamenii sunt scufundați în apă rece, fapt ce este asociat cu beneficiile sugerate asupra sănătății.

Dușul cu apă rece poate ajuta la pierderea în greutate

Scufundarea în apă rece a îmbunătățit chiar și circulația. În timpul expunerii la apă rece, pielea primește mai puțin sânge. Atunci când apă rece este oprită, corpul trebuie să se încălzească, astfel că are loc o creștere a fluxului sangvin spre suprafața pielii.

Un studiu care a analizat scufundarea în apă rece după sport a descoperit că, după patru săptămâni, circulația sângelui în mușchi s-a îmbunătățit, potrivit Science Alert.

De asemenea, unele dovezi arată că dușul cu apă rece poate ajuta la pierderea în greutate. Un studiu a descoperit că scufundarea în apă rece la 14 grade Celsius a crescut metabolismul cu 350%. Metabolismul este procesul prin care corpul uman transformă ceea ce mâncam și bem în energie, astfel că un metabolism mai crescut înseamnă mai multă energie consumată.

Care sunt riscurile dușului cu apă rece?

În afară de beneficiile fizice, dușurile cu apă rece pot avea și beneficii asupra sănătății mintale. Există o școală de gândire care spune că scufundarea în apă rece duce la o vigilență mintală mai crescută datorită stimulării răspunsului de „fugă sau luptă”. În cazul adulților mai în vârstă, apa rece aplicată pe față și gât poate îmbunătăți funcțiile cerebrale.

Totodată, un duș rece ar putea ameliora simptomele depresiei. Un mecanism propus este că, din cauza densității ridicate a receptorilor de rece din piele, un duș cu apă rece trimite o cantitate copleșitoare de impulsuri electrice din terminațiile nervoase periferice către creier, fapt ce ar putea avea un efect antidepresiv.

Cu toate acestea, înainte să începi să te speli cu apă rece, trebuie să știi că există și riscuri. Apa rece poate fi un șoc pentru corp, astfel că poate fi o experiență periculoasă pentru oamenii cu afecțiuni cardiace. Un duș cu apă rece poate precipita un atac de cord sau aritmia cardiacă (bătăile neregulate ale inimii).

Vă mai recomandăm să citiți și:

Caz medical neobișnuit. Un bărbat a suferit o reacție alergică la aer după ce a ieșit din duș

Înotul în apă rece ar putea proteja împotriva demenței

Apa clocotită îngheaţă mai repede ca apa rece? Explicaţiile ştiinţifice fac acest proces şi mai bizar

Femei puse în paturi de apă gigant. Ce vor să descopere oamenii de știință

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase