Home » Știință » Motivele pentru care numeroși medici doresc eliminarea orei de vară

Motivele pentru care numeroși medici doresc eliminarea orei de vară

Publicat: 18.03.2022

De ani de zile, Academia Americană de Medicina Somnului (formată din experți în toate lucrurile legate de somn) continuă să solicite eliminarea orei de vară.

În zilele care au precedat schimbarea orei în SUA, la mijlocul lunii martie, cauza lor a fost dezbătută într-o altă audiere a Congresului, scrie Medical Xpress.

Însă pentru moment, americanii au rămas cu „Cranky Monday”.

Eliminarea orei de vară ar îmbunătăți sănătatea

„Practic, ceea ce se va întâmpla luni dimineața este că veți simți diferența de fus orar fără să călătoriți”, a spus dr. Abid Bhat, director medical al University Health Sleep Center, fostul Truman Medical Centers.

Ne dăm ceasurile înainte cu o oră, dimineața devreme. Experții medicali se opun acestui „dans” înainte și înapoi, deoarece ne încurcă sănătatea în diferite feluri. Academia de medicină a somnului spune că cercetările sprijină menținerea orei standard pe tot parcursul anului și, prin asta, eliminarea orei de vară.

American Heart Association a făcut anunțul anual că incidentele de boli de inimă și accident vascular cerebral cresc la trecerea la ora de vară, un „șoc al ceasului” biologic pentru care încă nu există o explicație.

Pe de altă parte, un studiu a constatat că judecătorii dau sentințe mai lungi în acea zi în comparație cu alte zile,  Association for Psychological Science declarând că „judecătorii somnoroși sunt judecătorii aspri”.

Unii experți chiar sugerează să nu se programeze nimic important în săptămâna de după trecerea la ora de vară, deoarece oamenii vor funcționa la capacitate maximă până nu revin la tiparul normal de somn.

Ce se întâmplă în corp fără eliminarea orei de vară

Schimbarea orei modifică producția de hormoni a corpului nostru, inclusiv melatonina, hormonul nocturn care afectează somnul; cortizol, hormonul stresului; și serotonina, hormonul „fericirii”, care ne ține la distanță de depresie și anxietate. Așa se explică faptul că suntem morocănoși după schimbarea orei.

„Pentru a simplifica lucrurile, corpul nostru este aliniat cu lumea exterioară printr-un ceas biologic. Deci există o sincronizare. Și când schimbi asta, apare un dezechilibru”, a spus Bhat.

Tulburări de somn

Și acum, din cauza pandemiei, există un nou grup de oameni care au o serie de tulburări ale somnului.

„Este uimitor câți oameni care au avut COVID vedem în clinica de somn”, a spus Bhat.

De la persoane care au avut simptome ușoare până la cele care au fost internate. Au început să vină în centrul de somn anul trecut, a spus Bhat, o grămadă de oameni epuizați, unii cu lacrimi în ochi pentru că noile lor tulburări de somn le afectau viața de zi cu zi.

„Sunt foarte somnoroși, obosiți, epuizați, fără energie, ceea ce numim uneori sindrom de oboseală post-COVID”, a spus Bhat.

„Letargie extremă, ‘creier încețoșat’ este un termen comun pe care îl folosesc oamenii. Am avut o mamă tânără care a spus: ‘Nu pot să am grijă de copiii mei mici’”, povestește dr. Abid Bhat.

Bhat și colegii săi văd hipersomnie, sau somn excesiv, în rândul pacienților cu COVID. Unul a raportat că a dormit timp de 20 de ore. Pe de altă parte: alți oameni nu pot adormi deloc.

Atunci când nimic nu mai funcționează

O pacientă a spus că nu a avut niciodată probleme de somn înainte de a avea COVID. Acum, ea nu poate să doarmă noaptea. „Plângea”, a spus Bhat.

„A încercat toate medicamentele. I-au fost prescrise somnifere. Nimic nu funcționează”, spune medicul.

Ei au văzut, de asemenea, pacienți cu COVID cu sindromul picioarelor neliniștite, „unde oamenii au acest impuls de a-și mișca picioarele atunci când încearcă să doarmă. Poate fi foarte frustrant atât pentru persoană, cât și pentru partener”, a spus Bhat.

„În mod interesant, unii dintre acești pacienți încep să se simtă mai bine. De aici pornește speranța că uneori problema se poate rezolva de la sine”, continuă el.

Recomandări pentru un somn mai ușor până la eliminarea orei de vară

Pentru cei care își doresc o noapte de somn odihnitor, Bhat recomandă să păstreze elementele de bază.

„O mare greșeală pe care o văd printre oamenii care nu pot să adoarmă sau să rămână adormiți este să se forțeze mai mult să adoarmă. Trebuie să-ți consolidezi timpul în pat”, a spus el.

Asta înseamnă să nu stai treaz în pat ore în șir. Dacă nu poți să te culci, nu sta în pat. Ridică-te și fă ceva relaxant care te-ar putea face somnoros, cum ar fi să citești sau să asculți muzică.

El îi întreabă pe pacienții centrului de somn la ce oră merg la culcare și la ce oră se trezesc. Consecvența este cheia, spun experții în somn. Bhat se culcă pe la ora 22 sau 22:30 în fiecare noapte și doarme între 7 și 7,5 ore.

Este deosebit de important ca în zilele de după trecerea la ora de vară să încerci să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, chiar și, oricât de greu ar fi de acceptat, în weekend. Bhat spune cu consecvență că ar trebui să poți să-ți readuci corpul la un program obișnuit de somn în 5 până la 7 nopți.

„Să acordăm timp pentru somn. Să nu facem din somn o sarcină de bifat. Nu ar trebui să facem compromisuri în privința somnului”, spune el

Dormitorul trebuie folosit doar pentru două lucruri

Specialiștii în medicina somnului le spun pacienților că dormitorul trebuie folosit doar pentru două lucruri: somn și sex.

Nu vă luați telefonul mobil în pat. Trebuie să opriți electronicele, și televizorul, cu cel puțin 30 de minute înainte de a merge la culcare, le spune Bhat pacienților săi.

De fapt, țineți electronicele departe de dormitor, recomandă Bhat.

„Cum să te aștepți să poți dormi… când îți aduci laptopul în dormitor? Și îl închizi și încerci să te culci și nu poți” spune Bhat.

„Creierul tău nu mai corelează ora respectivă cu ora de culcare, este pentru laptop, este ora pentru telefon, este timpul rețelelor sociale. Este timpul pentru privit la știri. Este timpul să te uiți la acțiuni. Este timpul să te uiți la ce se întâmplă în Ucraina. E timpul să ne uităm la care sunt prețurile la gaze”, continuă medicul.

„Când te uiți la toate acele lucruri, ghici ce se întâmplă cu creierul tău? Creierul tău este stimulat. Își pierde dorința de a merge la culcare”, explică el.

Cum să reduceți oboseala de după schimbarea orei?

Academia de medicină a somnului recomandă acești pași pentru a minimiza oboseala pe care o veți simți după schimbarea orei:

 • Pentru câteva nopți înainte de schimbare, schimbați ora de culcare cu 15 până la 20 de minute mai devreme în fiecare noapte.
 • Începeți să ajustați calendarul rutinelor zilnice pentru a începe să oferiți corpului dumneavoastră noi „indicații de timp”. De exemplu, mâncați cina puțin mai devreme în fiecare seară.
 • Sâmbătă dați ceasul cu o oră înainte seara, apoi culcați-vă la ora ta obișnuită de culcare.
 • Duminică petreceți ceva timp afară, în lumina soarelui, dimineața devreme, ceea ce vă va ajuta să setați acel ceas intern care reglează somnul și vigilența.
 • Tot duminica, culcați-vă devreme.

Cum să vă refaceți tiparul de somn?

Apoi iată cum vă puteți reface tiparul de somn, potrivit lui Bhat:

 • Dacă vă simțiți somnoros în duminica de după trecerea la ora de vară, luați un scurt pui de somn de 15 până la 20 de minute la începutul după-amiezii, nu prea aproape de ora de culcare.
 • Asigurați-vă că dormitorul dvs. este întunecat (draperiile opace vă pot ajuta).
 • Relaxați-vă seara înainte de a merge la culcare.
 • Nu beți băuturi cu cofeină, cum ar fi ceaiul și cafeaua, înainte de culcare.
 • Eliberați declanșatoarele. Pentru a împiedica mintea să lucreze după ce vă lungiți, alegeți un moment al zilei, după-amiaza târziu, de exemplu, când puteți sta să vă gândiți la acele lucruri care v-ar putea împiedica să adormiți.
 • Faceți acest lucru timp de patru sau cinci zile, a spus Bhat, ceea ce vă va antrena creierul ca, atunci când mergeți la culcare, vă veți fi ocupat deja de acele gânduri.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au identificat neuronii care reacționează la cântece

Stresul acut duce la schimbări ale dinamicii creierului

Un implant i-a permis unei persoane paralizate să-și controleze picioarele folosind o aplicație

O calitate scăzută a somnului poate crește enorm riscul de boli cardiace

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Musca ce nu poate zbura: descoperirea fascinantă a doi cercetători
Musca ce nu poate zbura: descoperirea fascinantă a doi cercetători
Lauren Bacall, într-un Hollywood de altă dată, starul cel mai răsfățat al ecranului. „Nu-ți câștigi întotdeauna bătăliile, dar e bine să știi că ai luptat”
Lauren Bacall, într-un Hollywood de altă dată, starul cel mai răsfățat al ecranului. „Nu-ți câștigi întotdeauna ...
Femeile expuse frecvent la produsele de curățenie au risc mai mare de cancer ovarian
Femeile expuse frecvent la produsele de curățenie au risc mai mare de cancer ovarian
De ce bărbații au început să cumpere haine de la secțiunea pentru femei
De ce bărbații au început să cumpere haine de la secțiunea pentru femei
INTERVIU EXCLUSIV: DESCOPERĂ.ro a vorbit cu NASA despre misiunea OSIRIS-REx
INTERVIU EXCLUSIV: DESCOPERĂ.ro a vorbit cu NASA despre misiunea OSIRIS-REx
Roluri memorabile, un Oscar și acuzații de hărțuire sexuală sau presupuse relații incestuoase cu nepoata sa. Morgan Freeman: „Provoacă-te pe tine însuți. Este singura cale care te ajută să te dezvolți”
Roluri memorabile, un Oscar și acuzații de hărțuire sexuală sau presupuse relații incestuoase cu nepoata sa. Morgan ...
Uniunea Europeană trebuie să se protejeze, nu să se decupleze de China
Uniunea Europeană trebuie să se protejeze, nu să se decupleze de China
Ultimul „naș” mafiot al Italiei, în comă ireversibilă
Ultimul „naș” mafiot al Italiei, în comă ireversibilă
Unul dintre cei mai mari savanţi din istorie. A stabilit doza optimă de otravă şi spera să creeze homunculi
Unul dintre cei mai mari savanţi din istorie. A stabilit doza optimă de otravă şi spera să creeze homunculi
Câți ani de închisoare a primit o mamă care și-a ucis fiicele de 15 și 5 ani?
Câți ani de închisoare a primit o mamă care și-a ucis fiicele de 15 și 5 ani?
A fost efectuat al doilea transplant de inimă de porc modificat genetic din istorie
A fost efectuat al doilea transplant de inimă de porc modificat genetic din istorie
Oamenii cu forme severe de COVID-19 prezintă anomalii la plămâni, creier și rinichi
Oamenii cu forme severe de COVID-19 prezintă anomalii la plămâni, creier și rinichi
Dispariția bizară a unui avion F-35: „Nu sunt sigur unde e”
Dispariția bizară a unui avion F-35: „Nu sunt sigur unde e”
O galaxie aflată la 73 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ, surprinsă cu Telescopul Hubble
O galaxie aflată la 73 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ, surprinsă cu Telescopul Hubble
Păsările de la orașe au ochi mai mici din cauza poluării luminoase
Păsările de la orașe au ochi mai mici din cauza poluării luminoase
Un nou dinozaur cât o găină, descoperit pe „insula dinozaurilor” din Marea Britanie
Un nou dinozaur cât o găină, descoperit pe „insula dinozaurilor” din Marea Britanie
Liliane Bettencourt, fiica fondatorului L’Oreal și cea mai bogată femeie din lume. Regula după care s-a ghidat în viață: „Niciodată să nu dai explicații, niciodată să nu te plângi”
Liliane Bettencourt, fiica fondatorului L’Oreal și cea mai bogată femeie din lume. Regula după care s-a ghidat în viață: ...
INTERVIU EXCLUSIV: NASA ne-a spus totul despre OSIRIS-REx!
INTERVIU EXCLUSIV: NASA ne-a spus totul despre OSIRIS-REx!