Home » Știință » Un experiment ar putea confirma cea de-a cincea stare a materiei din Univers

Un experiment ar putea confirma cea de-a cincea stare a materiei din Univers

Un experiment ar putea confirma cea de-a cincea stare a materiei din Univers
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.03.2022

Un experiment care ar putea confirma cea de-a cincea stare a materiei din Univers – și ar putea schimba fizica așa cum o cunoaștem – a fost publicat într-o nouă lucrare de la Universitatea din Portsmouth.

Fizicianul Dr. Melvin Vopson a publicat deja cercetări care sugerează că informația are masă și că toate particulele elementare, cele mai mici elemente constitutive ale Universului, stochează informații, similar cu modul în care oamenii au ADN.

Acum, el a conceput un experiment care dorește să descopere dacă informația este a cincea formă de materie, alături de solid, lichid, gaz și plasmă.

Informația, componenta cheie din Univers?

Descoperirea ar schimba fizica așa cum o cunoaștem și ne-ar extinde înțelegerea Universului. Dar nu ar intra în conflict cu niciuna dintre legile existente ale fizicii. Nu contrazice mecanica cuantică, electrodinamica, termodinamica sau mecanica clasică. Tot ceea ce va face este să completeze fizica cu ceva nou și incredibil de interesant”, a declarat Vopson.

Cercetările anterioare ale doctorului sugerează că informația este componenta fundamentală a Universului și că are o masă fizică. El susține chiar că informația ar putea fi materia întunecată care reprezintă aproape o treime din Univers.

„Dacă presupunem că informația este fizică, are masă și că particulele elementare au un ADN de informații despre ele, cum putem dovedi acest lucru? Cea mai recentă lucrare se referă la testarea acestor teorii, astfel încât acestea să poată fi luate în serios de comunitatea științifică”, a explicat Vopson, potrivit Phys.org.

„Descoperirea ar schimba fizica așa cum o cunoaștem”

Experimentul, publicat în AIP Advance, își propune să detecteze și să măsoare informația dintr-o particulă elementară prin utilizarea coliziunii particulă-antiparticulă.

„Știm că atunci când ciocniți o particulă de materie cu o particulă de antimaterie, acestea se anihilează reciproc. Iar informația din particulă trebuie să se ducă undeva atunci când este anihilată.”

Procesul de anihilare convertește toată masa rămasă din particule în energie, de obicei fotoni gamma. Orice particule care conțin informații sunt convertite în fotoni infraroșii de energie joasă. Astfel, Vopson consideră că lucrarea sa ar putea demonstra că informația este o componentă cheie a tot ceea ce există în Univers.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ar putea avea Universul nostru un geamăn? Teoria ar explica materia întunecată

O descoperire matematică ar putea dezvălui secretele Universului

Un semnal considerat „prima lumină din Univers” s-ar putea să nu fi venit deloc din spațiu

O nouă hartă uimitoare a Universului. Milioane de galaxii au fost cartografiate de oamenii de știință

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase