Home » Știință » Peste 50% din populația lumii suferă de aceeași afecțiune în fiecare an

Peste 50% din populația lumii suferă de aceeași afecțiune în fiecare an

Peste 50% din populația lumii suferă de aceeași afecțiune în fiecare an
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.04.2022

Pentru unii, durerea de cap reprezintă semnalul că trebuie administrată o aspirină. Dar mulți dintre noi sunt afectați de dureri de cap mai acute și severe. Un studiu recent a estimat extinderea globală a acestei afecțiuni, iar datele descoperite sunt șocante.

O echipă condusă de epidemiologi de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie au sintetizat studiile privitoare la durerea de cap, din 1961 și până la finalul anului 2020. Datele includeau ți dureri generale, migrene, dureri de cap legate de tensiune, arătând în cele din urmă că 52% dintre noi suferim de o afecțiune legată de durerea de cap.

Cele 357 de publicații care au fost consultate proveneau în cea mai mare parte a lor din țările dezvoltate. Echipa a inclus și studii care plecau nu doar de la studiile clinice, dar și de la un set mai amplu de elemente, precum angajații unei companii, studenții universităților și personalul medical.

Toate acestea luate împreună, i-au dus pe autori la concluzia că prevalența globală a migrenelor este de 14%, iar 26% pentru durerile de cap legate de tensiune, indică Science Alert.

Durerile de cap sunt o afecțiune care trebuie luată în seamă

Cercetătorii au mai descoperit și că toate tipurile de durere de cap erau mai comune la femei decât la bărbați. În ceea ce privește migrenele, diferențele erau cele mai mari – 17% la femei și 8,6% pentru bărbați. Femeile au tendința de a raporta aceste dureri de cap în timpul unui consult, mai des decât o fac bărbații.

„Creșterea aparentă a prevalenței migrenelor în timp este o chestiune reală, legată poate de schimbările de mediu, fizice, comportamentale sau psihologice, dar cel mai sigur pot avea de-a face cu dezvoltările metodologice de peste ani, care au condus la accesarea și folosirea unor instrumente de diagnostic mai performante”, spun autorii.

Atunci când aceștia au luat în considerare și factorii metodologici, au putut explica variația de 29,9% din estimările legate de procentul migrenelor, dar mai puțin pentru celelalte categorii de dureri de cap. Pentru că cea mai mare parte a studiilor proveneau din state dezvoltate, care beneficiau de sisteme de sănătate eficiente și bune, autorii atrag atenția asupra generalizării acestor descoperiri. Dacă s-ar putea aduna mai multe date din zonele cu un venit mediu și mic, s-ar putea ajunge la niște concluzii și mai precise.

Care este distribuția la nivel global?

Cu toate că încă există unele incertitudini privitoare la numerele exacte ale procentelor globale referitoare la durerile de cap, acest studiu, alături de altele în domeniu, demonstrează condițiile în care aceste tulburări afectează populațiile la nivel global.

Iterația din 2019 a studiului privind povara globală a bolii a arătat că migrenele reprezintă a doua cea mai importantă cauză pentru dizabilitate și prevalentă la femeile peste 50 de ani, subliniind afecțiunile de acest gen ca aspecte problematice de sănătate publică.

Vă mai recomandăm și: 

Ai migrene? Problema poate fi mai gravă decât o simplă durere de cap

O femeie a simţit o durere de cap puternică şi a mers la medic. Acesta a făcut o descoperire şocantă în cavitatea ei nazală

Muzica ne ajută să înțelegem cum funcționează creierul uman

Migrenele severe ale unui bărbat au dispărut complet după adoptarea unei diete bazate pe plante

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase