Home » Natură » Regatul Unit schimbă legislația: Caracatițele, homarii și crabii sunt ființe conștiente, capabile să simtă durere și plăcere

Regatul Unit schimbă legislația: Caracatițele, homarii și crabii sunt ființe conștiente, capabile să simtă durere și plăcere

Publicat: 29.11.2021
Regatul Unit schimbă legislația: Caracatițele, homarii și crabii sunt ființe conștiente, capabile să simtă durere și plăcere
Sursa foto: Shutterstock

Regatul Unit a concluzionat că, așa cum spun de multă vreme mulți oameni de știință, caracatițele sunt ființe conștiente și sensibile, capabile de perceperea durerii și plăcerii.

Țara a adăugat un amendament la Legea privind bunăstarea animalelor (Animal Welfare Sentience Bill) pentru a recunoaște creaturi precum caracatițe, crabi, calamari și homari împreună cu „toate celelalte crustacee decapode și moluște cefalopode” drept ființe conștiente, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului pentru Mediu, Alimente și Afaceri Rurale din Regatul Unit.

Legea va încerca să asigure că sensibilitatea animalelor este luată în considerare în procesul de dezvoltare de politici guvernamentale, astfel oferind informații în cadrul dezbaterilor privind drepturile animalelor și obiceiurile alimentare.

„Știința este acum clară asupra faptului că cefalopodele și decapodele pot simți durerea”

„Știința este acum clară asupra faptului că cefalopodele și decapodele pot simți durerea, astfel că este normal ca acestea să fie protejate prin această legislație vitală”, a explicat Zac Goldsmith, ministru al bunăstării animalelor.

Amendamentul a fost adăugat în urma unui raport amplu de la Școala de Economie și Știință Politică din Londra care a arătat că aceste creaturi sunt capabile de perceperea „durerii, plăcerii, foamei, setei, căldurii, bucuriei, confortului și entuziasmului”.

Creaturile pot simți toate acestea datorită „sistemului nervos central complex, unul dintre indicatorii cheie ai sensibilității”, potrivit raportului, citat de Futurism.

O țară importantă face pași concreți pentru recunoașterea sensibilității animalelor

„Noi credem că a venit momentul să includem moluștele cefalopode și crustaceele decapode în legea bunăstării animalelor din Regatul Unit într-un mod explicit și să luăm măsuri proporționate pentru a reglementa practicile care sunt o sursă de temeri rezonabile privind bunăstarea animalelor”, au mai scris cercetătorii în raport.

Trebuie menționat faptul că operațiunile și practicile maritime nu vor fi afectate de lege, având în vedere că legislația influențează doar viitoarele decizii guvernamentale. Cu toate acestea, este încurajator faptul că o țară importantă face pași concreți pentru recunoașterea sensibilității animalelor și a faptului că poate acestora nu le place foarte mult să fie fierte de vii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Caracatița de sticlă”, o creatură foarte rară, întâlnită în adâncurile întunecate ale Oceanului Pacific

Cum pot fi explicate imaginile în care o caracatiță pare că lovește intenționat un pește

Imagini cu adorabila caracatiță „Dumbo” surprinse la cea mai mare adâncime înregistrată vreodată

Imagini în premieră cu o specie extrem de rară de calamar care are „coarne de berbec”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase