Home » Știință » Noi metode de combatere a leziunilor provocate de diabet. Ce spun specialiștii?

Noi metode de combatere a leziunilor provocate de diabet. Ce spun specialiștii?

Noi metode de combatere a leziunilor provocate de diabet. Ce spun specialiștii?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.05.2022

Una dintre metodele de combatere a stricăciunilor făcute de diabet este prin activarea sistemului natural pe care îl avem pentru crearea de noi vase de sânge în cadrul celor deja existente și care sunt afectate de boală.

Angiogeneza este abilitatea de a crea noi vase de sânge. Diabetul nu doar că afectează aceste vase, dar împiedică și abilitatea înnăscută de a dezvolta unele noi care răspuns la boală sau răni, spun experții de la Centrul de Biologie Vasculară din cadrul Facultății de Medicină din Georgia. Celulele endoteliale căptușesc vasele noastre de sânge și sunt esențiale pentru creșterea noului vas de sânge, indică Medical Express.

În prezent, cercetătorii din cadrul facultății au găsit primele dovezi că în fața diabetului, chiar și 45 de minute de exerciții fizice moderate pot permite mai multor exozomi, pachete submicroscopice pline cu marfă activă biologic, să livreze direct acelor celule mai mult din proteină, ATP7A, care poate activa angiogeneza.

O posibilă nouă abordare a diabetului

Spre deosebire de serviciile de livrare sofisticate de care am ajuns să depindem în timpul pandemiei, ceea ce cară exozomii depinde de locul de proveniență al acestora, respectiv de destinația lor, spune Dr. Tohru Fukai, biolog vascular și cardiolog la Facultatea de Medicină din Georgia.

Atât în cazul animalelor cu diabet de tip 2, cât și la un grup de bătrâni de aproximativ 50 de ani, două săptămâni de alergat pe roată pentru șoareci și sesiuni de cardio pentru oameni, au ridicat nivelul de ATP7A în exozomii atașați pe celulele endoteliale. La acel moment, activitatea nu a afectat semnificativ greutatea șoarecilor, dar a dus la o creștere a indicatorului funcțiilor endoteliale și a unor factori precum factorul vascular de creștere endotelială.

Mișcarea a amplificat și cantitatea de antioxidantului SOD3, dar încărcătura de ATP7A – despre care se cunoaște că transportă mineralele esențiale de cupru spre celule – este cheia pentru a folosirea benefică a SOD3, mai spune specialistul.

SOD3, un important antioxidant natural

SOD3 este un important antioxidant natural produs de celulele musculare vasculare fine din pereții vaselor de sânge, precum și de celulele musculare scheletice, care ne ajută la menținerea unui nivel sănătos al speciilor reactive de oxigen sau ROS.

Acesta din urmă este un produs secundar al folosirii oxigenului, care este un important semnal celular ce permite o multitudine de funcții. Dar în cazul diabetului, un nivel ridicat al zahărului din sânge determină un nivel ridicat al ROS care la rândul său împiedică activarea unor funcții importante.

Schema de funcționare ar trebui să fie cu SOD3 care este limitat natural în celulele endoteliale, astfel că trebuie obținut de la alte celule, de aici și importanța livrării exozome. SOD3 trebuie mai apoi să se lege de celulele endoteliale în punctul natural numit domeniul de legare a heparinei, iar ATP7A trebuie să fie prezent pentru a permite activarea locală a SOD3, mai arată Fukai.

Beneficiile exercițiilor fizice

O dată prezent, SOD3 convertește superoxidul ROS în peroxid de hidrogen sau H2O2, un alt semnal ROS care ajută la funcționarea normală a celulelor endoteliale. Cercetătorii au precizat că aceste celule, prin amplificarea SOD3, promovează angiogeneza prin creșterea H2O2. Elementele de cupru au și ele rolul lor în cadrul acestui proces, atunci când celulele endoteliale folosesc în mod regulat mult cupru, iar ATP7A este dependent de acest mineral.

Exercițiile fizice, precum alergatul sau mersul, determină mușchii să se contracte, iar aceștia, la rândul lor determină eliberarea de exozomi în sânge.  Aceștia din urmă au fost studiați drept biomarkeri pentru o multitudine de afecțiuni precum cancerul sau diabetul, dar și pentru identificarea unor mecanisme eficiente de tratament. De exemplu, exozomii produși de celulele canceroase vor recidiva înapoi la o celulă canceroasă.

Vă mai recomandăm și: 

Peste 100 de absolvenți de la același liceu, diagnosticați cu forme rare de cancer

Diabeticii ar putea trăi mai mult dacă ar consuma mai puține alimente procesate noaptea

Cel mai bun obicei alimentar pentru a preveni diabetul, potrivit unui nou studiu

Legături genetice descoperite între rezultatele la testele de sânge și unele boli mintale

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase