Home » Știință » Dieta DASH. Ce înseamnă și ce beneficii poate aduce?

Dieta DASH. Ce înseamnă și ce beneficii poate aduce?

Publicat: 09.05.2022

Dacă în ultima perioadă v-ați gândit la mai multe diete este posibil să fi trecut în revistă și dieta DASH. Introdusă pentru prima dată în 1997, această dietă face referire la „abordarea nutrițională pentru a opri hipertensiunea”.

Hipertensiunea arterială afectează aproape jumătate din populația americană și este definită ca o tensiune arterială sistolică mai mare de 130 mmHg sau o tensiune arterială diastolică mai mare de 80 mmHg, potrivit Centrului pentru Prevenirea Bolilor. Lăsată netratată, hipertensiunea arterială poate cauza leziuni ale unor organe ale corpului sau poate duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Vestea bună este aceea că există mai multe metode de a reduce tensiunea arterială. Această dietă oferă o abordare nutrițională pe teu reducerea tensiunii arteriale fără a fi nevoie de a face modificări dramatice la nivel alimentar, precizează Live Science.

Concentrându-se pe reducerea cantității de sodiu consumată încurajând oamenii să consume alimente integrale, DASH ajută oamenii să consume mai puțină carne roșie și alimente procesate – care conțin mult sodiu – și să crească aportul de fibre și alimente bogate in minerale, precum fructele și legumele.

Ce este dieta DASH?

Această dietă se concentrează pe reducerea consumului de carne roșie și alimente procesate în exces – care sunt bogate în sare și zahăr – și sporirea cantității de potasiu, magneziu și calciu. Ultimele trei sunt minerale importante în reglarea tensiunii arteriale, de vreme ce joacă un rol important în relaxarea și contractarea vaselor de sânge. Mai mult, potasiul are un efect de curățare a sodiului din organism, așa că, cu cât mai mult potasiu este consumat, cu atât mai mult sodiu este eliminat prin urină.

O cercetare publicată în Journal of the American College Cardiology a decoperit că diminuarea cantității de sodiu poate avea unele efecte benefice pentru cei predispuși să dezvolte hipertesiune sau pentru aceia care se află deja în faza 1 a acesteai afecțiuni. Studiul a mai indicat și faptul că dieta DASH poate fi folosită ca metodă de intervenție pentru scăderea tensiunii arteriale și prevenirea celor deja afectați să dezvolte afecțiuni suplimentare.

Ce alimente se recomandă în cadrul acestei diete?

Laura Clark, nutriționist și consultant alimentar, explică principalele caracteristici ale dietei DASH. „Este o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, pește, pui, fasole, leguminoase, nuci, semințe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi”, spune aceasta.

„Scopul dietei este reducerea cărnii și a alimentelor procesate ce sunt bogate în sare și zahăr. Combinația dintre reducerea sării și consumul a mai multe alimente care contribuie la reducerea tensiunii arteriale ajută la protejarea arterelor”.

Sporirea aportului de fructe, legume și cereale integrale – după cum reconamdă dieta DASH, ajută la amplificarea aportului de fibre alimentare, ceea ce poate oferi o senzație de sațietate. Cel mai adesea foamea și lipsa satisfacției îi determină pe mulți să renunțe la dietă, așa că este important să reducem cât mai mult foamea și să creștem motivația.

Potențialele beneficii ale dietei DASH

Potrivit CDC, doar 1 din 4 adulți cu hipertensiune își țin condiția sub control, lucru care este destul de înspăimântător dacă e să ținem cont de numărul persoanelor bolnave din Statele Unite. Schimbările nutriționale, precum adoptarea unei diete precum este aceasta, pot contribui la ținerea sub control a bolii.

Clark explică faptul că dieta DASH are mai multe aplicații, cu toate că a început ca o dietă pentru aceia cu hipertensiune. „La început dieta a fost creată pentru a reduce tensiunea arterială, dar prezintă și alte beneficii cardiovasculare. S-a descoperit că scade riscul unui infarct, a unui atac cerebral și îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular din cauza nutrienților cardiovasculari prezenți precum fibrele, calciul, potasiul și magneziul”, mai spune aceasta.

Reducerea consumului de alimente procesate și alegerea unor alimente integrale ajută sănătatea în general, fiind adesea corelată cu reducerea sodiului, grăsimilor saturate și zahărului din dietă – elemente care contribuie la dezvoltarea tensiunii arteriale sau a tulburălilor conexe.

Vă mai recomandăm și:

Noi metode de combatere a leziunilor provocate de diabet. Ce spun specialiștii?

Consumul de proteine din surse variate scade riscul de hipertensiune arterială

Microbii din intestine, sau microbiomul, ar putea fi responsabili pentru obezitate

Dieta reginei Elisabeta a II-a. Ce mănâncă monarhul pentru o viață cât mai lungă?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase