Home » Știință » Dieta longevității. Ce alimente trebuie să consumi dacă vrei să trăiești cât mai mult posibil?

Dieta longevității. Ce alimente trebuie să consumi dacă vrei să trăiești cât mai mult posibil?

Dieta longevității. Ce alimente trebuie să consumi dacă vrei să trăiești cât mai mult posibil?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.05.2022

Cercetătorul Valter Longo, de la University of Southern California din SUA, este convins că există o formulă optimă în ceea ce privește dieta, care ne-ar putea oferi cele mai bune șanse de a ne maximiza durata de viață.

Pentru a afla cum ar putea arăta această formulă, Longo și colega sa Rozalyn Anderson, de la Universitatea din Wisconsin, au explorat literatura de specialitate privind longevitatea și nutriția la o varietate de viețuitoare, raportând totul la specia noastră.

„Am explorat legătura dintre nutrienți, post, gene și longevitate la speciile cu viață scurtă și am conectat aceste legături cu studiile clinice și epidemiologice la primate și oameni, inclusiv la centenari”, spune Longo.

Desigur, o singură metodă de alimentație nu poate ajunge vreodată o abordare unică pentru toți oamenii, căci propriile noastre diferențe de gene și stadii de dezvoltare vor determina riscurile și beneficiile diferitelor produse alimentare.

Ce alimente necesită organismul pentru o bună funcționare?

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani, de exemplu, ar putea avea nevoie să adauge ceva mai multe proteine în dieta lor, doar pentru a se asigura că organismul are suficient material pentru a mări masa corporală în scădere și a se proteja împotriva fragilității în creștere.

Studiul lui Longo și Anderson asupra literaturii existente își propune să ofere o bază solidă pentru cercetarea continuă în domeniul dietelor care facilitează longevitatea.

Credit foto: Shutterstock

Potrivit lui Longo, o cantitate potrivită de carbohidrați nerafinați, proteine de origine vegetală și suficiente grăsimi de origine vegetală pentru a acoperi puțin sub o treime din nevoile energetice, este exact ceea ce necesită organismul uman.

Ciocolata, inclusă în dieta longevității

„Multe leguminoase, cereale integrale și legume, puțin pește, fără carne roșie sau carne procesată și foarte puțină carne albă, puțin zahăr și cereale rafinate, niveluri potrivite de nuci și ulei de măsline și puțină ciocolată neagră”, spune Longo, potrivit ScienceAlert.

De asemenea, programarea meselor pentru ca acestea să aibă loc într-o fereastră de douăsprezece ore, în timp ce se va include un ciclu de cinci zile de post la fiecare trei-patru luni, va ajuta la menținerea sub control a tensiunii arteriale și la reducerea riscurilor de rezistență la insulină, susțin autorii studiului.

„Adoptând o abordare bazată pe un secol de cercetări, putem începe să definim o dietă a longevității care reprezintă o bază solidă pentru recomandările nutriționale și pentru cercetările viitoare”, spune Longo.

Această cercetare a fost publicată în Cell.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Dieta africană antică, dezvăluită de urmele chimice din vasele de ceramică

Dieta de pe Nil. Ce obiceiuri alimentare aveau egiptenii antici?

Dieta de război. Povești greu de „înghițit” despre alimentația de pe front

Microbii din intestin ar putea fi responsabili pentru poftele alimentare

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase