Home » Știință » Roverul chinezesc face o descoperire surprinzătoare. „Sol umed”, existent pe Marte cu miliarde de ani în urmă

Roverul chinezesc face o descoperire surprinzătoare. „Sol umed”, existent pe Marte cu miliarde de ani în urmă

Publicat: 14.05.2022

Cu miliarde de ani în urmă, Marte era o lume foarte diferită față de deșertul friguros care este astăzi. Avea apă pe suprafața sa. Momentul în care aceasta a dispărut în aer sau în subteran nu a fost bine stabilit, iar cercetările recente sugerează că este posibil ca aceasta să fi fost de fapt umedă mai mult timp decât se credea anterior.

Acum, roverul chinezesc Zhurong Mars a găsit mai multe dovezi care susțin acest scenariu. Robotul cu șase roți explorează Utopia Planitia, cel mai mare bazin de impact de pe Marte (de asemenea, cel mai mare din Sistemul Solar), cu un diametru de 3.300 de kilometri, scrie IFL Science.

Acesta a fost vizitat ultima dată în anii 1970 de către Viking 2 al NASA, înainte de sosirea lui Zhurong.

Cel mai nou explorator a găsit roci care par să se fi format în prezența apei, relatează oamenii de știință în Science Advances. Acest lucru nu este ceva nemaivăzut pe Marte, dar momentul formării lor este cu siguranță interesant.

O lume foarte diferită de cea de astăzi

Regiunea aparține perioadei amazoniene, perioada extinsă și mai modernă a istoriei geologice de pe Marte. Pe baza numărătorii statistice a impactului de la suprafață, regiunea ar fi reapărut la suprafață în urmă cu 700 de milioane de ani.

În lipsa unei analize directe, este dificil de estimat vârsta reală a rocilor, astfel încât acestea ar putea fi considerabil mai vechi de atât, dar descoperirile sugerează totuși că Marte a avut apă lichidă și gheață pe suprafața sa pentru o lungă perioadă de timp.

De asemenea, echipa a descoperit că zona explorată de Zhurong este formată dintr-un strat dur de sol, care are caracteristici diferite în comparație cu ceea ce a fost observat în alte locații – cum ar fi cel care a provocat „moartea” experimentului Mole, parte a misiunii InSight a NASA.

Echipa crede că solul special s-ar fi putut forma prin prezența apei subterane sărate, care s-a evaporat lent, cimentându-l.

Marte continuă să păstreze secretele trecutului său

Prezența apei lichide în subteran în trecutul geologic recent are implicații pentru înțelegerea noastră despre Marte, pentru posibilitatea existenței vieții acolo în trecut sau chiar în prezent și pentru orice explorare viitoare – fie robotică, fie umană.

„Identificarea unor astfel de medii indică o hidrosferă de suprafață amazoniană mai activă pentru Marte decât cea considerată anterior. Situl de aterizare Zhurong (și zonele joase din nord) ar putea conține o cantitate considerabilă de apă accesibilă sub formă de minerale hidratate și, eventual, gheață terestră pentru utilizarea resurselor pentru viitoarele explorări umane pe Marte„, au scris autorii în lucrare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ceva uriaș „a zgâriat” suprafața planetei Marte? Imaginile publicate de Agenția Spațială Europeană

Energia solară, superioară celei nucleare pentru misiunile cu echipaj pe Marte

Viitoarele așezări de pe Marte ar putea fi construite cu ajutorul bacteriilor

Un crater înghețat de pe Marte strălucește într-o nouă imagine uimitoare de la NASA

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase