Home » Știință » Un medicament pentru cataractă a arătat rezultate promițătoare în testele de laborator

Un medicament pentru cataractă a arătat rezultate promițătoare în testele de laborator

Un medicament pentru cataractă a arătat rezultate promițătoare în testele de laborator
Foto: Colin Lloyd/ Unsplash
Publicat: 21.05.2022

Un medicamentul pentru cataractă, nou și revoluționar, a arătat rezultate extrem de pozitive în testele de laborator, dând speranța că afecțiunea, care în prezent poate fi vindecată doar prin intervenție chirurgicală, ar putea fi tratată în curând cu medicamente.

Rezultatele au fost publicate în jurnalul Investigative Ophthalmology and Visual Science.

Cataracta este o tulburare a cristalinului ocular care se dezvoltă în timp și afectează calitatea vederii. Este cauzată de o dezorganizare a proteinelor din cristalin care duce la formarea de aglomerări de proteine, care împrăștie lumina și reduc drastic transmiterea către retină. Cataracta provoacă pierderea vederii și orbire pentru milioane de oameni din întreaga lume, scrie Medical Xpress.

Ce rezultate a arătat medicamentul pentru cataractă în laborator?

O echipă de oameni de știință internaționali, condusă de profesorul Barbara Pierscionek, de la Facultatea de Sănătate, Educație, Medicină și Asistență Socială din cadrul Universității Anglia Ruskin (ARU), a efectuat teste optice avansate pe un compus de oxisterol care fusese propus drept medicamentul pentru cataractă.

În studiile de laborator, tratamentul cu compusul de oxisterol VP1-001 a arătat o îmbunătățire a profilurilor indicelui de refracție (un parametru optic cheie care este necesar pentru a menține o capacitate mare de focalizare) în 61% dintre lentile. Asta înseamnă că organizarea proteică a lentilei este restabilită, ceea ce duce la o mai bună capacitate de focalizare a lentilei. Acest lucru a fost susținut de o reducere a opacității lentilelor în 46% din cazuri.

Nu toate cataractele sunt la fel

„Acest studiu a arătat efectele pozitive ale unui compus care a fost propus ca medicament anti-cataractă, dar niciodată testat înainte pe optica unei lentile. Este prima cercetare de acest gen din lume”, a declarat prof. Pierscionek.

„S-a arătat că există o diferență remarcabilă și o îmbunătățire a opticii între ochii cu același tip de cataractă care au fost tratați cu compusul în comparație cu cei care nu au fost tratați”, a continuat ea.

„Au apărut îmbunătățiri în unele tipuri de cataractă, dar nu în toate, ceea ce indică faptul că acesta poate fi un tratament pentru anumite cataracte. Acest lucru sugerează că ar putea fi necesar să se facă distincții între tipurile de cataractă atunci când se dezvoltă medicamente. Este un pas semnificativ înainte către tratarea acestei condiții cu medicamente, în loc de operații”, a conchis prof. Pierscionek.

Vă recomandăm să citiți și:

Un virus a fost găsit în inima de porc transplantată în premieră unui bărbat de 57 de ani

Motivul pentru care hibernarea nu ar fi posibilă pentru oameni în spațiu

Cele 7 fructe sărace în zahăr. Care sunt beneficiile lor pentru starea de sănătate?

Copiii vegetarieni sunt la fel de bine hrăniți ca cei care consumă carne

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase