Home » Știință » Copiii vegetarieni sunt la fel de bine hrăniți ca cei care consumă carne

Copiii vegetarieni sunt la fel de bine hrăniți ca cei care consumă carne

Publicat: 08.05.2022

Copiii vegetarieni tind să primească niveluri de nutrienți cheie similare cu ale celor care sunt consumatori de carne.

Asta spune un studiu publicat în revista Pediatrics.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că copiii vegetarieni au un risc ușor crescut de a fi subponderali, subliniind necesitatea unei analize și planificări atente atunci când vine vorba de hrănirea copiilor.

„Modelele alimentare pe bază de plante sunt recunoscute drept un model de alimentație sănătoasă datorită aportului crescut de fructe, legume, fibre, cereale integrale și grăsimi saturate reduse”, a spus autorul studiului, dr. Jonathon Maguire.

„Cu toate acestea, puține studii au evaluat impactul dietelor vegetariene asupra creșterii din perioada copilăriei și a stării nutriționale”, a adăugat el.

Copiii vegetarieni și vitaminele

Pentru a investiga acest lucru, cercetătorii au analizat date de la 8.907 copii canadieni cu vârste cuprinse între 6 luni și 8 ani, colectate între 2008 și 2019. Această perioadă a înregistrat o creștere semnificativă a popularității dietelor pe bază de plante, datorită unei conștientizări tot mai mari a problemelor de sănătate și de mediu asociate cu consumul de carne.

Probele de sânge au arătat că copiii vegetarieni aveau niveluri de vitamina D, fier și colesterol similare cu ale copiilor care consumau carne. O astfel de descoperire a fost o surpriză pentru cercetători, având în vedere că carnea se numără printre sursele majore de fier din alimentația copiilor.

În același timp, datele au arătat că aproximativ 6% dintre copiii vegani au fost clasificați drept subponderali, în comparație cu doar 3% dintre cei care consumă carne.

În timp ce această creștere de 2 ori a riscului de a dezvolta un indice de masă corporală (IMC) scăzut este în mod evident îngrijorătoare, Maguire a insistat că „dietele vegetariene par a fi potrivite pentru majoritatea copiilor”. În general, el spune că „copiii care urmau diete vegetariene au avut valori similare de creștere și nutriție biochimică în comparație cu copiii care consumau diete non-vegetariene”.

Dieta vegană trebuie aleasă cu atenție

Studiile anterioare au indicat că copiii care consumă o dietă vegetariană tind să fie mai înalți decât copiii care mănâncă carne, dar participanții erbivori la analiza recentă s-au dovedit a fi puțin mai scunzi decât cei omnivori la vârsta de 3 ani. Totuși, diferența de înălțime dintre cele două grupuri a fost prea mică pentru a fi considerată semnificativă din punct de vedere clinic.

Atunci când interpretăm aceste constatări, este important de reținut că autorii studiului nu s-au uitat la conținutul real al dietei fiecărui copil, făcând astfel dificilă obținerea de concluzii generale despre valoarea nutrițională a tiparelor de alimentație vegetariană.

Chiar și așa, Maguire a explicat că „o dietă vegetariană a fost asociată cu șanse mai mari de a fi subponderal, subliniind necesitatea unei planificări dietetice atente pentru copiii subponderali atunci când sunt luate în considerare dietele vegetariene”, citat de IFL Science.

Pe baza acestor observații, cercetătorii îi îndeamnă pe părinți și pe îngrijitori să caute îndrumare și educație de la furnizorii de asistență medicală înainte de a decide dacă să-și hrănească sau nu copiii cu carne.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii crescuți la țară au un simț al direcției mai bun decât cei de la oraș

Cercetătorii au descoperit că somnul se împarte în cel puțin 16 tipuri diferite

Cercetătorii dezvăluie secretele usturoiului. Ce virusuri ascunde?

Nivelurile ridicate de grăsimi din sânge ar putea fi chiar mai periculoase decât am crezut

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase