Home » Știință » O nouă generație de nanoboți ucide bacteriile dentare folosind căldură. De ce e nevoie de ei?

O nouă generație de nanoboți ucide bacteriile dentare folosind căldură. De ce e nevoie de ei?

Publicat: 23.05.2022

Dinții sunt foarte puternici. Dar atunci când apar probleme, ei pot fi, de asemenea, foarte problematici și dureroși. Durerile de dinți, de exemplu, pot deveni severe și uneori pot produce chiar febră și cefalee, ceea ce îngreunează menținerea rutinei zilnice. Așadar, care sunt soluțiile pentru bacteriile dentare?

Din fericire, cercetătorii lucrează pentru a găsi remedii pentru astfel de probleme. Un smalț artificial mai puternic decât smalțul real este unul dintre aceste remedii.

Acum, cercetătorii de la Institutul Indian de Știință (IISc), în colaborare cu start-upul Theranautilus, au dezvoltat un nou instrument care poate crește succesul tratamentelor de canal, scrie Interesting Engineering.

Echipa de oameni de știință a dezvoltat un set de roboți de curățare de dimensiuni nanometrice care pot curăța zonele greu accesibile din interiorul canaliculelor dentinare și pot ucide bacteriile dentare folosind căldură.

Materialul de formă elicoidală este realizat din dioxid de siliciu acoperit cu fier, care poate fi controlat cu ajutorul unui dispozitiv care generează un câmp magnetic de intensitate scăzută, potrivit comunicatului oficial publicat de institut.

Un mod mai bun de a elimina bacteriile dentare

Una dintre problemele metodei actuale de tratare a canalului radicular este că folosește substanțe chimice pentru a ucide bacteriile. Cu toate acestea, bacteriile rezistente la antibiotice, cum ar fi Enterococcus faecalis, pot rezista atacurilor și pot rămâne ascunse în interiorul canalelor microscopice numite canalicule dentinare.

„Canaliculele dentinare sunt foarte mici, iar bacteriile se află adânc în țesut. Tehnicile actuale nu sunt suficient de eficiente pentru a merge până în interior și a ucide bacteriile”, a declarat Shanmukh Srinivas, un membru al echipei.

Metodele anterioare, precum utilizarea laserelor și a ultrasunetelor pentru a spăla bacteriile, aveau limitări, cum ar fi capacitatea de a pătrunde doar aproximativ 800 de micrometri în dinte. Dar noii roboți miniaturizați oferă o soluție pentru o curățare și mai profundă.

Învelișul de fier al acestora le permite să fie controlați de un câmp magnetic și duși la adâncimi de până la 2.000 de micrometri. Introdus adânc în canaliculele dentinare, instrumentul este ajustat pentru a genera căldură și pentru a elimina bacteriile.

Rămân nanoboții în dinte?

Pe scurt, nu. Nanoroboții pot fi scoși din dinte odată ce operația este încheiată. „Nici o altă tehnologie de pe piață nu poate face acest lucru în acest moment”, a spus Debayan Dasgupta, un alt membru al echipei.

Nanoboții dentari au fost testați pe șoareci și s-au dovedit a fi siguri și eficienți. Acum echipa lucrează la un nou dispozitiv medical care să fie introdus în interiorul gurii și să-i permită dentistului să injecteze și să opereze nanoboții în dinte în timpul tratamentului de canal.

„Suntem foarte aproape de implementarea acestei tehnologii într-un cadru clinic, ceea ce era considerat futurist chiar și în urmă cu trei ani. Este o bucurie să vezi cum o simplă curiozitate științifică se transformă într-o intervenție medicală care poate ajuta milioane de oameni doar în India”, spune Ambarish Ghosh, profesor la Centrul pentru Nanoștiință și Inginerie (CeNSE).

Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Advanced Healthcare Materials.

Vă recomandăm să citiți și:

Uită de cele 8 ore de somn! Cercetătorii au descoperit cât este sănătos să dormim

Unii oameni cu ADHD ar putea avea, de fapt, o tulburare a „visării cu ochii deschiși”

Legătura dintre sentimentele și emoțiile din social media și abuzul de substanțe

Dieta longevității. Ce alimente trebuie să consumi dacă vrei să trăiești cât mai mult posibil?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase