Home » Știință » Copiii aventuroși au o sănătate mintală mai bună, arată un studiu

Copiii aventuroși au o sănătate mintală mai bună, arată un studiu

Publicat: 28.05.2022

Potrivit unei noi cercetări, copiii aventuroși au simptome de anxietate și depresie mai scăzute și au fost mai fericiți în timpul primei izolări la domiciliu cauzate de COVID-19.

Un studiu condus de Universitatea din Exeter i-a întrebat pe părinți cât de des s-au implicat copiii lor în jocuri care sunt „palpitante și incitante”, în care ar putea experimenta frică și incertitudine, scrie Medical Xpress.

Studiul, publicat în Child Psychiatry & Human Development, vine într-un moment în care copiii au mai puține oportunități de a se juca aventuros fără a fi supravegheați de adulți, cum să se urce în copaci, să meargă pe bicicletă, să sară de pe suprafețe înalte sau să se joace în alte locuri în care nu pot fi văzuți de adulți.

Studiul a încercat să testeze teoriile conform cărora jocul aventuros oferă oportunități de învățare care ajută la creșterea rezistenței copiilor, ajutând astfel la prevenirea problemelor de sănătate mintală.

Copiii aventuroși au mai puține probleme

Echipa de cercetare a chestionat aproape 2.500 de părinți de copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Părinții au completat întrebări despre cum se joacă copiii lor, despre sănătatea mintală generală (pre-COVID) și starea lor de spirit în timpul primei izolări cauzate de COVID-19.

Cercetarea a fost efectuată cu două grupuri de părinți: un grup de 427 de părinți care locuiesc în Irlanda de Nord și un grup reprezentativ la nivel național de 1.919 părinți care locuiesc în Marea Britanie (Anglia, Țara Galilor și Scoția).

Cercetătorii au descoperit că copiii aventuroși au avut mai puține „probleme de interiorizare” caracterizate ca anxietate și depresie. Acești copii au fost, de asemenea, mai pozitivi în timpul primei izolări.

Efectele au fost relativ mici, așa era de așteptat având în vedere gama de factori care afectează sănătatea mintală a copiilor. Cu toate acestea, rezultatele au fost consistente chiar și după ce cercetătorii au luat în considerare o gamă largă de variabile demografice, inclusiv sexul și vârsta copiilor, dacă părinții aveau sau nu serviciu etc. și sănătatea mintală a părinților.

Sănătatea mintală a copiilor poate fi protejată relativ ușor

Studiul din grupul din Marea Britanie a mai constatat că efectul a fost mai pronunțat la copiii din familii cu venituri mai mici decât cei care cresc în gospodăriile cu venituri mai mari.

Helen Dodd, profesor de psihologie a copilului la Universitatea din Exeter, care a condus studiul, spune că „suntem mai preocupați ca niciodată de sănătatea mintală a copiilor, iar descoperirile noastre evidențiază că am putea ajuta la protejarea sănătății lor mintale asigurându-ne că aceștia au oportunități abundente de joc aventuros”.

„Acest lucru este cu adevărat pozitiv, deoarece jocul este gratuit, instinctiv și plin de satisfacții pentru copii, disponibil pentru toată lumea și nu necesită abilități speciale. Acum trebuie să investim urgent și să protejăm spațiile naturale, parcurile bine proiectate și locurile de joacă de aventură, pentru a sprijini sănătatea mintală a copiilor noștri”, a completat ea.

Dan Paskins, directorul UK Impact la Salvați Copiii, spune că „fiecare copil are nevoie și merită oportunități de a se juca. Această cercetare importantă arată că acest lucru este și mai vital pentru a-i ajuta să prospere după tot ce au ratat în timpul restricțiilor COVID-19”.

Jocul plin de aventuri este deosebit de important

„Mai multă joacă înseamnă mai multă fericire și mai puțină anxietate și depresie. De aceea Salvați Copiii susține campania Summer of Play care reunește organizații din toată țara pentru a le permite copiilor să se distreze, să petreacă timp cu prietenii și să se bucure de libertate”, a adăugat Paskins.

Salutând descoperirile, Jacqueline O’Loughlin, directorul executiv al PlayBoard NI, spune că „această cercetare subliniază importanța jocului aventuros. Copiii și tinerii au nevoie de libertate și oportunități pentru a întâmpina provocări și riscuri în aventurile lor jucăușe de zi cu zi. Este clar din rezultatele cercetărilor că jocul, asumarea riscurilor și experimentarea emoției în aer liber contribuie pozitiv la sănătatea mintală și la bunăstarea emoțională a copiilor”.

„Permițându-le copiilor să-și impună propriile reguli și să gestioneze provocările din jocul lor, putem vedea beneficii larg răspândite și de anvergură. Jocul aventuros îi ajută pe copii să-și dezvolte rezistența necesară pentru a face față și a gestiona stresul în circumstanțe dificile”, a încheiat O’Loughlin.

Vă recomandăm să citiți și:

Scanerele cerebrale ultra-puternice i-ar putea ajuta pe cei cu Parkinson. Iată cum!

Hormonul care lungește viața șoarecilor. Cu ce ne ajută pe noi?

Cum ar putea arăta următorii cinci ani? Oamenii de știință descriu trei rezultate probabile ale pandemiei

Decesele cauzate de alcool au crescut în pandemie, arată un nou studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase