Home » Știință » Avem sau nu nevoie de un nou accelerator de particule? Un fizician imploră cercetătorii să nu construiască un alt LHC

Avem sau nu nevoie de un nou accelerator de particule? Un fizician imploră cercetătorii să nu construiască un alt LHC

Publicat: 14.06.2022

Large Hadron Collider – LHC, accelerator de particule de mare energie al CERN de 25 kilometri din Elveția, a condus la câteva descoperiri inovatoare în lumea fizicii teoretice, cel mai recent permițând oamenilor de știință să completeze modelul standard al fizicii particulelor cu bosonul Higgs.

Pornind de la succesul înregistrat de LHC, mai mulți cercetători caută acum să construiască ceva chiar și mai mare și mai bun, un accelerator de particule care ar putea ajunge să fie de până la patru ori mai mare și care să coste undeva la 25 de miliarde de dolari, indică Futurism.

Această stare de fapt i-a creat unele motive de îngrijorare fizicianului Tom Hartsfield. Într-un nou eseu, cercetătorul spune că un accelerator de particule de o asemenea dimensiune pur și simplu nu ar justifica banii și efortul – și mai mult decât atât, fondurile acestea ar trebui să fie investite în altă parte.

Super-simetria

Raționamentul lui Hartsfield: descoperirile din domeniu sunt din ce în ce mai obscure și teoretice. În plus, există încă șansa ca supersimetria, un set extrem de particularizat de reguli pe care oamenii de știință l-au folosit pentru a umple golurile din Modelul Standard al fizicii particulelor, să nu poată explica mare lucru.

„Super-simetria nu este o teorie strictă și eficientă, sudată împreună pentru a explica observațiile”, scrie el. „Este o încrengătură încurcată de modele matematice care ar putea explica orice sau nimic.”

Mai simplu spus, cheltuirea de miliarde de dolari pe un accelerator de particule și mai mare ar putea ajunge să nu poată duce la testarea aceastei noi teorii.

Cheltuieli chibzuite

Astfel, cheltuirea a aproape 100 de miliarde de dolari – după propriile estimări făcute de Hartsfield, pe o nouă versiune a LHC s-ar putea dovedi în cele din urmă a fi o greșeală colosală. „Atunci când nu ai multe de făcut și resurse limitate, este mai bine să te concentrezi pe probleme despre care știi că sunt acolo”, scrie Hartsfield. „Aceste lucruri te vor conduce la noi descoperiri”.

„Există multe probleme cunoscute în fizică în acest moment”, argumentează el. „100 de miliarde de dolari ar putea finanța, la propriu, 100.000 de experimente de fizică mai mici.” Atâția bani ar putea rezolva chiar și alte probleme mari, a sugerat el, cum ar fi energia de fuziune, care ar fi probabil un imens bun net pentru lume.

CERN se află în stadiile incipiente ale dezvoltării unui proiect pentru un „Clisionator circular viitor” de 100 de kilometri, un proiect masiv de construcție estimat a fi finalizat până în 2040. Dar nu toată lumea este de acord că un astfel de accelerator masiv ar duce chiar la progrese semnificative ale înțelegerii noastre despre univers.

Vă mai recomandăm și:

Large Hadron Collider, acceleratorul de particule de la Geneva, repornit după o pauză de trei ani

„O nouă fizică”. Noi rezultate obținute de fizicienii de la CERN contrazic modelul standard al particulelor

Bosonul Higgs ar fi împiedicat colapsul Universului, iar asta sugerează că trăim într-un multivers

Bosonul Higgs are o durată de viață scurtă, confirmă un nou studiu

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase