Home » Știință » Anatoli Bugorski, bărbatul care şi-a băgat capul într-un accelerator de particule şi a supravieţuit

Anatoli Bugorski, bărbatul care şi-a băgat capul într-un accelerator de particule şi a supravieţuit

Publicat: 02.09.2018
În 1970, cercetătorul rus, Anatoli Bugorski lucra la acceleratorul de particule sovietic Synchrotron U-70. Pe 13 iulie 1973, bărbatul şi-a băgat capul în interiorul maşinăriei pentru a realiza unele verificări însă fix în acel moment mecanismul de siguranţă a cedat şi o rază cu protoni i-a atins capul.

Un accelerator de particule este o maşinărie ce propagă particule la o viteză apropiată de cea a luminii. Conform Curiosity, maşinăria a fost inventată în 1930 pentru studierea fizicii particulelor, iar până în prezent a ajutat la realizarea unor descoperiri semnificative precum bosonul Higgs. 

În cadrul accidentului lui Bugorski, bărbatul a afirmat la scurt timp că nu a simţit nicio durere, însă a văzut o rază „mai luminoasă decât sute de sori”. La scurt timp partea stângă a feţei sale a început să se umfle şi a fost dus de urgenţă la spital. Medicii se aşteptau ca bărbatul să moară în câteva zile. 

Sursa-captură Youtube

Raza care i-a străpuns capul lui Bugorski măsura 2000 de gray (Gy). În mod normal absorbirea unei cantităţi mai mare de 5 Gy înseamnă moarte în 14 zile. 

Bugorski a supravieţuit mai multe de 14 zile, defapt este încă în viaţă, în prezent având 75 de ani. Raza ia afectat zona scalpului pe unde a pătruns şi cea a nasului, pe unde a ieşit, precum şi o parte a creierului. Bugorski şi-a pierdut auzul urechii stângi, iar în prezent suferă de tinitus. Partea stângă a feţei bărbatului a devenit treptat paralizată, 

Deşi medicii s-au aşteptat la ce este mai rău, bărbatul a reuşit chiar şi după accident să-şi termine lucrarea de doctorat. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase