Ce ascunde microbiomul prietenului tău cel mai bun? Un nou studiu investighează câinii din întreaga lume

02 07. 2022, 13:00

Deși microbiomul – ansamblul tuturor microbilor care trăiesc în organism – din materiile fecale ale câinilor a fost investigat pe scară largă, aceste studii s-au limitat, în cea mai mare parte, la câinii domesticiți. Într-un nou studiu, cercetătorii au prelevat probe de microbiomi fecali din diverse populații geografice pentru a înțelege mai bine cum arată aceștia în întreaga lume.

„O mulțime de studii analizează modul în care diferite diete afectează microbiomul câinilor. Deși sunt extinse, acestea lucrează cu cei din centrele veterinare, care duc o viață foarte diferită de cea a câinilor care nu trăiesc ca animale de companie”, a declarat Karthik Yarlagadda, un fost student absolvent.

„Este similar cu modul în care studiile privind microbiomul oamenilor s-au concentrat pe persoanele care trăiesc în orașe și mănâncă alimente procesate”.

Pentru a eșantiona o gamă diversă de microbiomi, cercetătorii au colectat materii fecale din trei locații geografice: animale de companie din Africa de Sud, câini vagabonzi și câini din adăposturi din India și câini dintr-un sat rural din Laos. Probele au fost colectate pe carduri FTA, care conțin substanțe chimice care conservă ADN-ul, astfel încât acesta să poată fi secvențiat și analizat ulterior, scrie EurekAlert.

Microbiomi diferiți, dar identici din punct de vedere funcțional

„Majoritatea studiilor noastre anterioare au analizat animale care vin la o clinică veterinară sau sunt adăpostite într-o unitate de cercetare, sunt vaccinate și mănâncă alimente procesate”, a declarat Kelly Swanson, profesor de științe animale și nutriționale.

„Dar acest lucru este diferit de animalele, cum ar fi cele din Laos, care trăiesc afară și au o varietate de expuneri la mediul înconjurător. Prin realizarea acestor studii, putem afla ce este considerat normal pentru diferite populații din întreaga lume”.

În fiecare locație, câinii au avut diete diferite. Câinii din adăposturi au fost hrăniți cu orez, linte, iaurt și hrană pentru câini, cei vagabonzi au scormonit probabil din resturi umane, iar cei din sate au consumat produse agricole locale, inclusiv porumb, bambus, orez și pește din râurile din apropiere. Câinii de companie au fost hrăniți cu hrană comercială pentru câini.

Interesant este că, deși microbiomii diferitelor populații erau diferiți, din punct de vedere funcțional erau identici. „A fost grozav să vedem că poți avea microbiome diferite, dar toate îndeplinesc aceeași funcție metabolică. De exemplu, câinii care consumau lactate în populațiile sud-africană și indiană aveau specii diferite de Lactobacillus care erau probabil implicate în aceeași cale”, a declarat Yarlagadda.

Cercetătorii caută indicii despre microbiomul străvechi al câinilor

Pe lângă compararea microbiomului câinilor din diferite locații geografice, cercetătorii au vrut să contrasteze aceste mostre cu microbiomul antic, obținut din fecale de câine fosilizate. Probabil, câinii care trăiesc într-un mediu în aer liber și au o dietă mixtă vor avea microbiomul similar cu cel al câinilor antici, oferind o perspectivă asupra modului în care industrializarea afectează microbii fecali.

Cercetătorii au observat, într-adevăr, că microbiomii câinilor antici seamănă foarte mult cu cei ai populațiilor din afara SUA, posibil datorită dietelor suprapuse și a mai multor expuneri la mediu. Lucrările ulterioare vor elucida dacă diversitatea microbiomului uman din mediile neindustrializate va urma, de asemenea, tendințe similare.

„Utilizând tehnici de secvențiere dintr-un studiu anterior, dorim să găsim mai multe date despre microbiomul străvechi la diferite specii de câini”, a declarat Ripan Malhi, profesor de antropologie. „Din moment ce știm în ce a constat dieta lor, putem face mai multe comparații pentru a vedea cum influențează dieta microbiomul.”

Studiul a fost publicat în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Vă recomandăm să mai citiți și:

La ce se gândește câinele tău? Oamenii de știință ar fi găsit, în sfârșit, răspunsul

Un câine dispărut în timpul unei curse cu sănii din Alaska a fost găsit după trei luni

Cum a transformat dieta câinele străvechi în cel mai bun prieten al omului?

Cât de des ar trebui să-ți hrănești câinele? Iată ce spun specialiștii