Home » Știință » Sunetul jetului urinar, folosit pentru a monitoriza sănătatea urologică cu ajutorul AI

Sunetul jetului urinar, folosit pentru a monitoriza sănătatea urologică cu ajutorul AI

Publicat: 07.07.2022

Un algoritm de inteligență artificială (AI) poate asculta sunetul jetului urinar pentru a identifica cu succes și eficient fluxurile anormale și problemele de sănătate corespunzătoare.

Instrumentul de învățare profundă se numește în mod corespunzător Audioflow și, până acum, a funcționat aproape la fel de bine ca o mașinărie specializată utilizată în clinici și a oferit rezultate similare.

„Există o tendință de utilizare a învățării automate în tot mai multe domenii, deoarece clinicienii nu au mult timp la dispoziție. În același timp, mai ales după pandemie, există o schimbare către telemedicină și mai puține îngrijiri spitalicești. Am fost dornici să dezvoltăm o modalitate de a ne monitoriza pacienții pentru a vedea cum se descurcă între vizitele la spital”, a spus dr. Lee Han Jie, de la Spitalul General din Singapore.

Algoritmul care evaluează sunetul jetului urinar

Algoritmul actual evaluează sunetul jetului urinar produs într-un mediu izolat fonic, dar cercetătorii speră să dezvolte o aplicație suficient de autonomă încât pacienții să o poată utiliza pentru a se monitoriza acasă.

Uroflowmetria actuală este eficientă în evaluarea afecțiunilor legate de urinare, dar este nevaoie ca pacienții să urineze într-un aparat în timpul vizitelor medicale.

Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 a restricționat accesul la clinici. Han Jie și colegii săi au vrut să dezvolte o modalitate mai eficientă de a evalua urina acasă, fără nicio asistență medicală, așa că au recrutat ajutorul departamentului de inginerie pentru a dezvolta un algoritm de evaluare a urinei, scrie Interesting Engineering.

Realizarea algoritmului a fost relativ simplă

Pentru a antrena și valida acest algoritm, cercetătorii au recrutat 534 de bărbați, între decembrie 2017 și iulie 2019. Procesul a fost destul de simplu: participanții au folosit aparatul obișnuit de uroflowmetrie într-o cameră izolată fonic și și-au înregistrat urinarea folosind un smartphone.

Folosind doar 220 de înregistrări, algoritmul AI a învățat să evalueze cu precizie debitul, volumul și durata; toate acestea la un loc pot indica o obstrucție sau probleme cu vezica urinară.

„AI-ul nostru îi poate depăși pe unii non-experți și se apropie de consultanții seniori. Dar beneficiul real este să ai echivalentul unui consultant în baie cu tine de fiecare dată când mergi acolo. Acum lucrăm pentru ca algoritmul să poată funcționa atunci când există zgomot de fond în mediul normal de acasă, iar acest lucru va face adevărata diferență pentru pacienți”, a explicat Han Jie.

Într-adevăr, Audioflow a produs rezultate care ar putea concura cu un aparat de uroflowmetrie convențional și cu un grup de șase rezidenți de urologie. AI-ul a produs concluzii care au fost în conformitate cu uroflowmetria convențională pentru peste 80% dintre înregistrări și, în comparație cu urologii specialiști, a atins o rată de acord de 84%.

Momentan, algoritmul funcționează doar în cazul bărbaților

Acum, cercetătorii speră că noua inteligență artificială s-ar putea dovedi în curând benefică în mediul de acasă.

Audioflow va fi lansat în curând ca o aplicație pentru smartphone pentru a fi testată în lumea reală și foarte zgomotoasă. Cu toate acestea, are un dezavantaj: până acum a fost testat doar pe fluxul urinar masculin, care este diferit de cel feminin. Ar putea fi la orizont o versiune axată pe femei?

Vă recomandăm să citiți și:

Lumina albastră: știm că ne afectează ceasul intern, dar ce efecte are asupra pielii?

O nouă tulpină de „super-gonoree” a fost identificată la un austriac

Riscul de depresie și schizofrenie ar putea crește din cauza fumatului

Oamenii pot învăța să folosească ecolocația în doar 10 săptămâni, arată un studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase