Home » Știință » Ce se întâmplă în creierul tău atunci când te uiți la mâncare?

Ce se întâmplă în creierul tău atunci când te uiți la mâncare?

Publicat: 07.07.2022

În așteptarea unei mese, corpul nostru declanșează o serie de răspunsuri care stimulează digestia și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. O schimbare fiziologică importantă este secreția de insulină – chiar înainte de a lua prima îmbucătură. Până în prezent, nu era clar cum percepția senzorială a unei mese stimulează pancreasul să secrete insulină, dar oamenii de știință au identificat acum o parte importantă care ar putea explica acest lucru.

Raportând în revista Cell Metabolism, cercetătorii au descoperit că factorul inflamator interleukina 1 beta (IL1B), implicat în mod obișnuit în răspunsul imunitar împotriva agenților patogeni și a leziunilor tisulare, joacă un rol important în stimularea secreției de insulină din pancreas prin percepția senzorială.

„Faptul că acest factor inflamator este responsabil pentru o proporție considerabilă din secreția normală de insulină la persoanele sănătoase este surprinzător, deoarece este, de asemenea, implicat în dezvoltarea diabetului de tip 2″, explică liderul studiului, profesorul Marc Donath, într-un comunicat.

Acest proces este cunoscut sub numele de secreție de insulină mediată neural și se bazează pe IL1B pentru a declanșa o cascadă de semnalizare care stimulează pancreasul.

O schimbare fiziologică importantă

„Mirosul și vederea unei mese stimulează anumite celule imune specifice din creier, cunoscute sub numele de microglia”, spune autorul studiului, dr. Sophia Wiedemann, potrivit IFL Science.

„Aceste celule secretă pentru scurt timp IL1B, care, la rândul său, afectează sistemul nervos autonom prin intermediul nervului vag.” Acest proces trimite apoi semnale către pancreas pentru a elibera insulină.

Răspunsul inflamator de scurtă durată prin percepția senzorială a alimentelor este important pentru a secreta insulină – cu toate acestea, la persoanele cu diabet de tip 2, acest sistem devine hiperactiv.

Inflamația cronică deteriorează celulele pancreatice care secretă insulina și poate duce la diabet cu debut la vârsta adultă.

Percepția senzorială a unei mese stimulează pancreasul să secrete insulină

În acest caz, același răspuns inflamator prin percepția senzorială a alimentelor stimulează o producție și o secreție prea mare de IL1B, ceea ce poate provoca o supraactivare a sistemului.

Cu toate acestea, în cazul obezității, faza de secreție a insulinei mediată neural devine perturbată de suprastimularea inițială a răspunsului inflamator. Prin urmare, noile descoperiri deschid potențialul de a viza IL1B în mod terapeutic în cazul diabetului cu debut la vârsta adultă și al obezității.

Rezultatele noastre indică faptul că IL1B joacă un rol important în conectarea informațiilor senzoriale, cum ar fi vederea și mirosul unei mese, cu secreția ulterioară de insulină mediată neural – și în reglarea acestei conexiuni”, conchide profesorul Donath.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cât de mult afectează alimentele ultra-procesate sănătatea? Mai multă chimie decât mâncare

Fericirea este o salată. Legătura puternică dintre mâncare și modul în care ne simțim

Ce sunt aromele artificiale și de ce sunt incluse în mâncarea noastră?

Cum ar putea schimba tehnologia modul în care interacționăm cu mâncarea?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase