Home » Știință » Ce sunt aromele artificiale și de ce sunt incluse în mâncarea noastră?

Ce sunt aromele artificiale și de ce sunt incluse în mâncarea noastră?

Ce sunt aromele artificiale și de ce sunt incluse în mâncarea noastră?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.04.2022

Mâncărurile preferate își pot datora gustul unei arome naturale. De asemenea, s-ar putea să fie delicioase datorită anumitor combinații de condimente și ierburi aromatice. Cu toate acestea, alimentele ar putea conține și arome artificiale.

„Aromele artificiale sunt compuși chimici folosiți pentru a face ca alimentele să atingă un anumit gust, dar este important să rețineți că toate componentele alimentelor noastre, fie ele naturale sau artificiale, sunt făcute din substanțe chimice, chiar și apa”, spune nutriționistul Laura Burak.

Ea explică faptul că aromele naturale provin din surse naturale, cum ar fi fructele, în timp ce aromele artificiale nu.

Cât de periculoase pot fi aromele artificiale?

Cu toate acestea, ambele sunt folosite în alimentație pentru a face ca alimentele ambalate să fie gustoase, iar din punct de vedere chimic, nu sunt atât de diferite una de cealaltă.

Unele arome artificiale comune folosite pentru a da un gust dulce alimentelor sunt cele de vanilie sau de fructe.

Când vine vorba de îngrijorările legate de aromele artificiale, Burak spune că panica este nefondată.

„Indiferent cum privim lucrurile, dieta în zilele noastre este una procesată”, spune ea. „Chiar și alimentele sănătoase și naturale, cum ar fi quinoa, sunt supuse procesării pentru a scoate boabele din plantă și a le împacheta”.

Îndulcitorii sunt de sute de ori mai dulci decât zahărul

În ceea ce privește posibila eliminare a aromelor artificiale din dietă, Burak explică faptul că, este indicat să limităm îndulcitorii artificiali precum aspartamul și sucraloza, care sunt adesea folosite în sucuri, bomboane, conserve, produse de patiserie și gemuri sau jeleuri.

„Acești îndulcitori sunt de sute de ori mai dulci decât zahărul, așa că pot crește pragul pentru acel gust dulce pe care îl dorești și fac mai greu să te descotorosești de zahăr – o dependență care cred că este cea mai mare problemă de sănătate din zilele noastre”, explică Burak.

„Zahărul adevărat este mai puțin dulce și poate face ca papilele gustative să revină la o linie de bază a gustului alimentelor, fără acel gust super dulce care îi maschează adevărata savoare”, a concluzionat aceasta, potrivit EatThis.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum arată viitorul alimentelor și ce vom mânca în anul 2028?

Diabeticii ar putea trăi mai mult dacă ar consuma mai puține alimente procesate noaptea

Cele trei alimente care ne scurtează viața, potrivit unui nou studiu

Iată ce ar trebui să știți cu adevărat despre alimentele „cu calorii negative”

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Topirea gheții din Antarctica de Est alarmează oamenii de știință
Topirea gheții din Antarctica de Est alarmează oamenii de știință
Descoperirea Troiei de către Heinrich Schliemann: adevăr și legendă în arheologie
Descoperirea Troiei de către Heinrich Schliemann: adevăr și legendă în arheologie
Bibliotecile secrete ale lumii: Cărți interzise, colecții necunoscute, manuscrise pierdute
Bibliotecile secrete ale lumii: Cărți interzise, colecții necunoscute, manuscrise pierdute
Izvoare tămăduitoare și eleganță regală. Povestea primelor stațiuni balneare din lume – de la Baden-Baden la Varna
Izvoare tămăduitoare și eleganță regală. Povestea primelor stațiuni balneare din lume – de la Baden-Baden la Varna
Persoanele cu demență trăiesc mai mult, arată un studiu global
Persoanele cu demență trăiesc mai mult, arată un studiu global
(P) Ce să faci vara în timpul liber: idei pentru toate vârstele
(P) Ce să faci vara în timpul liber: idei pentru toate vârstele
Test de cultură generală. Cât cântăresc statuile de pe Insula Paștelui?
Test de cultură generală. Cât cântăresc statuile de pe Insula Paștelui?
Criza științei americane: Măsurile drastice ale administrației Trump și interferența politică pun în pericol viitorul cercetării
Criza științei americane: Măsurile drastice ale administrației Trump și interferența politică pun în pericol viitorul ...
Oamenii de știință au găsit „codul demenței”
Oamenii de știință au găsit „codul demenței”
Cu cât a scăzut salariul mediu net din România în luna mai 2025
Cu cât a scăzut salariul mediu net din România în luna mai 2025
Românii sunt mari iubitori de chebapuri. Câte au comandat în ultimul an?
Românii sunt mari iubitori de chebapuri. Câte au comandat în ultimul an?
40.000 de oameni au pornit o revoluţie care a schimbat cu totul soarta unui mare stat european
40.000 de oameni au pornit o revoluţie care a schimbat cu totul soarta unui mare stat european
Vremea în România în următoarele săptămâni va fi deosebit de caldă
Vremea în România în următoarele săptămâni va fi deosebit de caldă
Cum ar putea cremele de protecție solară să agraveze poluarea oceanelor?
Cum ar putea cremele de protecție solară să agraveze poluarea oceanelor?
Cum a ajutat o carte poștală la reunirea unei familii după 121 de ani?
Cum a ajutat o carte poștală la reunirea unei familii după 121 de ani?
Cum îți dai seama dacă zahărul îți sabotează semnalele de foame și sațietate?
Cum îți dai seama dacă zahărul îți sabotează semnalele de foame și sațietate?
Recuperarea unor fragmente de proteine ​​vechi de 24 de milioane de ani de la animale dispărute deschide un „nou capitol” al biologiei
Recuperarea unor fragmente de proteine ​​vechi de 24 de milioane de ani de la animale dispărute deschide un „nou capitol” ...
Astronomii au obsevat pentru prima dată „semințele” din care iau naștere planetele
Astronomii au obsevat pentru prima dată „semințele” din care iau naștere planetele