Home » Cultură » Test de cultură generală. 15 întrebări la care toți ar trebui să știm să răspundem

Test de cultură generală. 15 întrebări la care toți ar trebui să știm să răspundem

Test de cultură generală. 15 întrebări la care toți ar trebui să știm să răspundem
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.05.2022

În ziua de astăzi, cunoștințele de cultură generală par să nu mai fie atât de necesare, mai ales având în vedere faptul că răspunsul la orice întrebare este acum la doar un click distanță.

Chiar și așa, cultura generală ne ajută să ne lărgim orizonturile, să dezvoltăm noi perspective și idei despre viață, dar și să devenim oameni mai buni și mai curioși.

Așadar, noi am pregătit un test cu 15 întrebări de cultură generală la care cu toții ar trebui să știm să răspundem. Dacă nu, măcar avem ocazia să învățăm ceva nou:

1. Care este diferența dintre râu și fluviu?

În primul rând, ar trebui să știm că un râu este o apă curgătoare (permanentă) formată în urma unirii mai multor pâraie. Pe de altă parte, un fluviu este o apă curgătoare de mari dimensiuni, atât în debit, cât și în întinderea propriu-zisă de apă. Citește mai departe pentru a afla diferența dintre râu și fluviu!

2. Cine a inventat roata?

Potrivit unui studiu publicat în 2018 în jurnalul Acta Archaeologica, două dintre cele mai importante inovații ale mileniului al IV-lea î.Hr. au fost roata și vehiculele pe roți, care la rândul lor au dus la alte inovații semnificative în epoca târzie a bronzului.

Află AICI cine și când a inventat roata!

3. Cine a scris Biblia?

Dacă ar fi să ne gândim la numărul de copii vândute de-a lungul secolelor, aproximativ 5 miliarde până acum, precum și aproape 100 de milioane oferite gratuit în fiecare an, nu poate fi negat faptul că influența Bibliei asupra civilizației a fost monumentală.

Citește mai departe pentru a afla cine a scris Biblia!

4. Cine a inventat bicicleta?

Această invenție extrem de populară are o istorie plină de controverse și dezinformare. În timp ce poveștile despre cine a inventat bicicleta adesea se contrazic, un lucru e cert. Primele biciclete nu semănau deloc cu cele pe care le vedem astăzi pe stradă. Dacă ai aflat cine a inventat roata, citește AICI pentru a afla cine a inventat bicicleta!

5. Cum se formează anotimpurile?

Este adevărat că orbita Pământului nu este un cerc perfect. Ea este puțin dezechilibrată. În timpul unei părți a anului, Pământul este mai aproape de Soare decât în alte perioade. Cu toate acestea, în emisfera nordică, avem iarna când Pământul este cel mai aproape de Soare și vara când este cel mai departe. Află AICI cum se formează anotimpurile!

6. Cum era folosit Colosseumul în antichitate?

Deși două treimi din Colosseum au fost distruse de-a lungul timpului, amfiteatrul rămâne o destinație turistică populară, precum și un simbol al Romei și al istoriei sale lungi și tumultoase. Citește AICI pentru a afla cum era folosit în antichitate!

7. Cine a inventat Internetul?

Așa cum probabil era de așteptat, o tehnologie atât de vastă și inovativă nu putea fi dezvoltată la nivelul la care este acum de către un grup mic sau un singur individ. Internetul este rodul muncii a zeci de oameni de știință, ingineri și programatori, fiecare dintre ei contribuind cu caracteristici și tehnologii care au făcut din internet ceea ce utilizăm astăzi. Află AICI cine a inventat Internetul!

8. Cine a inventat televiziunea?

Modul în care oamenii se uită la TV s-a schimbat dramatic din anii 1940. Câteva decenii mai târziu, tehnologia televiziunii s-a schimbat încet, dar sigur: televiziunea color a apărut în anii 1960, pentru ca să fie urmată de televiziunea prin cablu în anii 1970, casetele video în anii 1980 și formatul HD în anii 1990. Citește și AFLĂ cine a inventat televiziunea!

9. Când a avut loc Revoluția Franceză?

Revoluția franceză a avut cauze generale comune tuturor revoluțiilor din Occident de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și cauze particulare care explică de ce a fost de departe cea mai violentă și cea mai semnificativă. Află AICI când a avut loc Revoluția Franceză!

10. Ce culoare are cutia neagră a avioanelor?

Cutiile negre sunt dispozitive de înregistrare cu prețuri cuprinse între 10.000 și 15.000 de dolari, oferind detalii despre un eveniment aviatic nefericit imediat după producerea acestuia. Citește AICI și află ce culoare are cutia neagră a avioanelor!

11. Care este cel mai rapid animal terestru?

În regnul animal, viteza poate face diferența dintre viață și moarte. Prădătorii își folosesc viteza pentru a-și prinde prada, în timp ce alte animale se bazează pe aceasta pentru a evita să devină cina cuiva. Află AICI care este cel mai rapid animal terestru!

12. Care este cel mai mare ocean din lume?

Cel mai mare ocean de pe Pământ are o suprafață de aproximativ 155 de milioane de kilometri pătrați și este situat între Oceanul Antarctic, Asia, Australia și Americi. Iată care este cel mai mare ocean din lume!

13. Câte continente există pe Pământ?

Deși poziția maselor terestre pe scoarța continentală poate fi folosită pentru a determina continentele, factorii geopolitici afectează, de asemenea, delimitarea continentelor. Află câte continente există pe Terra!

14. Care este cel mai vechi oraș din lume?

Mark Twain a declarat că orașul indian Varanasi este „mai vechi decât istoria, mai vechi decât tradiția, mai vechi chiar decât legenda”. El s-a înșelat, bineînțeles. Așadar, care este cel mai vechi oraș locuit din lume?

15. Cine a descoperit America?

Deși s-au întâmplat multe înainte de legendara călătorie a lui Cristofor Columb (cum ar fi sosirea lui Leif Ericsson în America de Nord cu cinci decenii mai devreme), aceasta rămâne un eveniment istoric semnificativ și este considerat de mulți istorici drept începutul perioadei coloniale (1492-1763). Totuși, cine a descoperit America?

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce reprezintă dungile de pe drapelul SUA?

Test de cultură generală. În ce lună a început Primul Război Mondial?

Test de cultură generală. Cine a descoperit America?

Test de cultură generală. Care este cel mai vechi oraș din lume?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase