Home » Știință » Două inimi de porc, transplantate cu succes la pacienți umani aflați în moarte cerebrală

Două inimi de porc, transplantate cu succes la pacienți umani aflați în moarte cerebrală

Publicat: 17.07.2022

Medicii au transplantat recent inimi de porc la doi pacienți decedați, sporind speranța că transplanturile de animale ar putea fi folosite într-o zi pentru a salva vieți umane.

Conduse de Dr. Nader Moazami, chirurg cardiolog la centrul medical NYU Langone Health din New York, operațiile au avut loc în iunie și iulie, potrivit Associated Press.

La începutul acestui an, un alt grup de medici de la University of Maryland Medical Center a transplantat o inimă de porc la un alt pacient, care a murit la două luni după operație.

Pentru cele două intervenții chirurgicale recente, Moazami și echipa sa au transplantat inimile a doi porci modificați genetic în doi pacienți decedați recent, care erau asistați de un ventilator: Lawrence Kelly, în vârstă de 72 de ani, și Alva Capuano, în vârstă de 64 de ani, scrie Live Science.

Transplanturile de animale ar putea fi folosite într-o zi pentru a salva vieți umane

Ambii pacienți aveau un istoric îndelungat de afecțiuni cardiace. După transplanturi, pacienții au primit medicamente standard post-transplant. Medicii au monitorizat funcțiile cardiace timp de trei zile, dar nu au detectat niciun semn de respingere timpurie a organului.

Nu a fost folosit niciun echipament suplimentar de suport mecanic după operații, au precizat reprezentanții NYU Langone Health într-o declarație.

Operarea pe pacienți decedați, spre deosebire de pacienții vii, „a permis un studiu mai aprofundat al modului în care organismele primitorilor au tolerat inimile de porc„, a declarat pentru CNN Dr. Robert Montgomery, directorul Institutului de Transplant NYU Langone. „Putem face o monitorizare mult mai frecventă și putem înțelege cu adevărat biologia și rezolva toate necunoscutele”.

Când a avut loc primul transplant al unui organ de origine animală la o persoană?

Primul transplant al unui organ de origine animală la o persoană a fost un transplant de cornee de la un porc, care a avut loc în 1838, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină.

De atunci, astfel de eforturi au fost în mare parte nereușite, deoarece sistemul imunitar uman atacă și respinge de obicei un organ animal transplantat ca pe un corp străin.

În ultimii ani, cercetătorii au ocolit această respingere prin modificarea genetică a porcilor pentru a face ca organele lor să semene mai mult cu cele ale oamenilor. Aceștia „păcălesc” sistemul imunitar, modulând creșterea organului și reducând șansele ca sistemul imunitar al primitorului să îl respingă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Transplantul de uter permite femeilor sarcini reușite, arată un studiu. Care sunt costurile?

Medicii au transplantat o ureche imprimată 3D, făcută chiar din celulele pacientului

Primul transplant dublu de mâini pentru un pacient cu sclerodermie. Care este starea sa acum?

Oamenii de știință susțin că pot inversa semnele îmbătrânirii cu ajutorul transplanturilor de fecale

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase