Home » Știință » Tehnologia din astronomie, folosită împotriva cancerului de piele

Tehnologia din astronomie, folosită împotriva cancerului de piele

Publicat: 21.07.2022

Tehnologia din astronomie pentru procesarea imaginilor este folosită acum și pentru a găsi cancerul de piele.

Conectarea diferitelor domenii științifice duce adesea la rezultate noi interesante și îmbucurătoare. De exemplu, atunci când software-ul dezvoltat pentru o disciplină este introdus în alta. Exact asta a făcut echipa de la MoleGazer.

MoleGazer utilizează tehnologia din astronomie pentru a identifica devreme cancerul de piele.

Tehnologia din astronomie, aplicată în medicină

De obicei, pacienților considerați cu risc ridicat li se fotografiază întregul corp și se inspectează de către un dermatolog pentru a vedea dacă alunițele existente s-au schimbat, transformându-se în melanoame.

Însă această abordare necesită timp și medici cu o înaltă calificare care să se uite la fiecare aluniță a unui pacient, plus un anumit grad de autodiagnosticare din partea pacienților, care trebuie să-și supravegheze alunițele.

Un software care poate fi folosit pentru a analiza rapid alunițele pacienților ar fi de mare ajutor. Din fericire, un dispozitiv similar există deja, doar că este folosit de obicei în astronomie. Astronomii caută în mod obișnuit obiecte pe o hartă a cerului, care sunt apoi identificate și evoluția lor este urmărită, notează IFL Science.

Cum funcționează MoleGazer?

Așa s-a născut proiectul MoleGazer: o colaborare dintre Universitatea din Southampton și Spitalul Universitar Oxford, ambele din Marea Britanie, în care pielea unui pacient este tratată precum cerul din fundalul unei imagini astronomice, unde alunițele sunt stelele. Software-ul găsește aceste „stele” și poate vedea modificările apărute în timp pentru a alerta cu privire la un posibil pericol.

„Oportunitatea de a aplica tehnici cu care sunt deja foarte familiarizat la problemele din afara astronomiei este unică și incitantă”, a declarat dr. Meredith Morrell, de la Universitatea din Southampton.

„Astronomii dezvoltă instrumente puternice de mult timp. Găsirea unor modalități prin care putem folosi aceste instrumente în altă parte este importantă și este un exemplu excelent de colaborare între disciplinele științifice”, a mai spus Morrell.

Un pas înainte pentru identificarea cancerului

Echipa a creat o istorie evolutivă a multor alunițe pentru mai mulți pacienți, ajutându-i pe dermatologi să diagnosticheze alunițele cu risc.

Cercetătorii ar dori să meargă și mai departe și să creeze o hartă a modului în care alunițele benigne se transformă în melanom pentru a ajuta la o diagnosticare cât mai timpurie, deoarece aceasta este cheia pentru rezultate mai bune.

Vă recomandăm să citiți și:

Doar 7% dintre americani au o sănătate cardiometabolică bună

Sunetul reduce durerea, cel puțin în cazul șoarecilor, au descoperit cercetătorii

Avocații și medicii se chinuie să găsească definiția morții

Supradoza de vitamina D e posibilă și tot mai comună, avertizează medicii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase