Home » Știință » Avocații și medicii se chinuie să găsească definiția morții

Avocații și medicii se chinuie să găsească definiția morții

Avocații și medicii se chinuie să găsească definiția morții
Foto: @Eli Sotas/Unsplash
Publicat: 10.07.2022

Definiția morții este în continuă schimbare, iar medicii și avocații se chinuie să stabilească ce stări ale vieții merită protejate.

La începutul lunii iulie, publicația Daily Beast a detaliat cât de greu este să găsești definiția morții din punct de vedere juridic, care înainte de 1959 era dată pur și simplu de momentul în care inima și plămânii încetau să mai funcționeze.

Dar după ce medicii francezi au descoperit „coma dépassé”, care înseamnă „dincolo de comă”, au fost scrise clarificări legale care le-au permis medicilor și spitalelor să efectueze donarea de organe de la aceste tipuri de pacienți pentru a salva viețile altora.

Definiția morții se actualizează constant

Dar dacă moartea cerebrală este reversibilă sau nu este 100% completă? Thaddeus Pope, de la Școala de Drept Mitchell Hamline, din SUA, spune că aceste conversații încep să se învârtă în jurul ideii de care vieți sunt mai valoroase, un subiect cu multe implicații etice.

„Legiferăm literalmente ce stări de viață merită protejate, ceea ce este foarte, foarte asemănător cu dezbaterea despre avort”, a spus Pope pentru Daily Beast, potrivit Futurism.

Alți medici subliniază cazuri precum cel al unui băiețel de 4 ani care a trecut printr-un tip de pubertate încetinită, deși a fost conectat la aparate de menținere a vieții timp de 20 de ani. Pubertatea este un proces hormonal controlat de creier, dând credibilitate ideii că o persoană este încă oarecum în viață sau în mare parte moartă, în funcție de perspectivă.

De ce trebuie să existe o astfel de definiție?

Totuși, nu toate cazurile sunt la fel, iar definițiile juridice ar trebui să se extindă pe măsură ce aflăm mai multe despre ceea ce face ca o viață să fie viață. De exemplu, cu siguranță cel care a lucrat la Inteligența Artificială „conștientă” a Google ar simți o mare durere dacă programul despre care crede că are conștiință personală ar fi închis sau distrus. Dar nu este clar ce fel de experiențe interne înseamnă conștiință.

Definiția morții trebuie să existe deoarece spitalele și medicii trebuie să lucreze, fie prin îngrijiri care salvează vieți, fie prin transplanturi de organe vitale pentru pacienții care au nevoie de ele.

Deși terminologia juridică se poate schimba în timp, deoarece progresele medicale înseamnă că mai multe vieți pot fi salvate în ciuda leziunilor grave ale creierului sau chiar a morții cerebrale, standardele actuale sunt în mare parte doar practice, un exemplu al industriei de asistență medicală care face tot ce îi stă în putere.

Vă recomandăm să citiți și:

Creierul femeilor suferă mai multe modificări după menopauză, arată un studiu

Riscul de avort spontan este mai mare vara, sugerează un studiu

Conexiunile funcționale dintre diferite rețele cerebrale pot prezice vârsta unei persoane

Variola maimuței evoluează într-un ritm accelerat. Iată ce spun specialiștii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase