Home » Știință » Începe numărătoarea inversă pentru Artemis 1! NASA a anunțat data lansării

Începe numărătoarea inversă pentru Artemis 1! NASA a anunțat data lansării

Publicat: 10.08.2022

Artemis I va fi lansată pe 29 august, a confirmat NASA, în cadrul unei conferințe de presă. Misiunea lunară fără echipaj este un prim test al navei spațiale care va transporta astronauți pe Lună mai târziu în acest deceniu.

Agenția a semnalat trei posibile date de lansare care se întind pe lunile august și septembrie ale acestui an, după ce a remediat o scurgere de combustibil care a provocat probleme în timpul testelor cruciale dinaintea lansării. Artemis I fusese inițial programată să fie lansată mult mai devreme în acest an, dar testele au încetinit procesul.

Artemis I mai are câteva etape importante de parcurs înainte de ziua lansării. Printre acestea se numără o ultimă simulare de antrenament, desfășurarea pe rampa de lansare și o baterie de teste finale și liste de verificare – toate aceste etape ar putea duce la noi întârzieri ale lansării.

În clădirea de asamblare a vehiculelor de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida, trei dintre cele zece platforme care permit accesul la rachetă în timp ce aceasta este asamblată și verificată au fost retrase.

NASA a anunțat trei posibile date de lansare

Retragerea fiecărei platforme de 150 de tone semnalează faptul că o altă secțiune a rachetei SLS și a navei spațiale Orion este gata să se desfășoare pe rampa de lansare pentru teste de ultim moment înainte de decolare.

În prezent, muncitorii depozitează încărcăturile științifice – inclusiv trei manechine special concepute și încărcate cu senzori – în interiorul modulului echipajului. Ei vor închide trapa pe 13 august și, dacă totul decurge conform planului, SLS și Orion vor ieși din clădirea de asamblare pe 18 august.

Ulterior, capsula Orion, montată în vârful rachetei SLS, înaltă de 32 de etaje, se va urca pe una dintre șenilele NASA.

,,Acesta va fi semnalul că lansarea este aproape”, a declarat Michael Sarafin, managerul misiunii Artemis.

Acolo, va petrece 11 zile pe rampa de lansare. În acest timp, echipa Artemis I va parcurge un program încărcat de verificări telemetrice și teste de inginerie, în timp ce echipa se pregătește pentru numărătoarea inversă. O mare parte din acest proces va arăta asemănător cu repetiția pe care NASA a organizat-o la începutul acestui an (după o serie de întârzieri), dar de data aceasta, activitatea intensă va culmina cu decolarea – dacă totul merge bine.

Artemis I, programată să fie lansată mult mai devreme în acest an

Presupunând că totul decurge conform planului, echipa de lansare a lui Artemis I va începe să pompeze hidrogen lichid și oxigen lichid în rezervoarele de combustibil pentru rachetele din prima și a doua etapă la începutul zilei de 29 august, marcând începutul lansării.

În cazul în care NASA trebuie să anuleze lansarea – fie din cauza vremii, a unei probleme tehnice sau a unui avion rătăcit în zona de lansare – agenția are un plan de rezervă. Artemis I va rămâne pe rampa de lansare, iar NASA va încerca din nou pe 2 septembrie.

Iar dacă ceva nu merge bine pe 2 septembrie, NASA trebuie să spere că a treia oară va fi cu noroc. Următoarea dată de lansare este programată pentru 5 septembrie, scrie Inverse.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Iată cum arată mașina NASA care va transporta astronauții din programul Artemis!

Astronauții din programul Artemis al NASA nu vor ateriza pe Lună înainte de 2025

Energie nucleară pe Lună. NASA anunță planurile pentru sistemul de alimentare cu energie al misiunilor Artemis

Racheta Artemis I de la NASA a trecut un test important, în ciuda unei scurgeri de hidrogen

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase