Home » Știință » A avea prieteni bogați în copilărie îți poate determina statutul socio-economic viitor

A avea prieteni bogați în copilărie îți poate determina statutul socio-economic viitor

Publicat: 11.08.2022

O amplă analiză a peste 72 de milioane de conturi ale utilizatorilor unei rețele de socializare a identificat un mare bonus asociat cu a avea prieteni bogați.

Când copiii săraci cresc în preajma copiilor și a părinților lor mai bogați, au șanse mult mai mari să aibă un venit mai ridicat mai târziu în viață, au descoperit cercetătorii de la universitățile Harvard, Stanford și Universitatea din New York.

Descoperirile sugerează că există într-adevăr ceva în expresia „totul ține de persoanele pe care le cunoști”. În medie, cercetătorii au descoperit că, dacă un copil dintr-o familie cu un nivel socio-economic scăzut trăiește într-o zonă în care 70% dintre prietenii lor sunt bogați, venitul lor de adult crește cu o medie de 20%, indică Science Alert.

Această corelație este una foarte interesantă. Nici măcar factori precum educația sau ocupația nu oferă un impuls atât de puternic pentru veniturile viitoare. Dar sunt și vești proaste. Depășirea diviziunii sociale determinate de statutul economic constituie o piedică în stabilirea relațiilor de prietenie, mai arată un studiu.

Prietenii bogați te pot ajuta în viață

Se pare că în general copiii tind să petreacă timpul cu alții de vârsta lor care provin din clase socio-economice similare. „Se pare că oamenii cu statut socio-economic scăzut tind să aibă puține posibilități de a se conecta cu persoanele cu statut socio-economic ridicat, dacă există puțini astfel de oameni în apropiere”, scriu autorii.

Cercetătorii au bănuit de mult că relațiile societale pot influența inegalitatea veniturilor și oportunitățile economice într-o societate. Dar până de curând, date la scară largă care să susțină această ipoteză au fost greu de găsit. Rețelele de socializare oferă o oportunitate de a studia această idee la o amploare care înainte nu era posibilă.

Folosind datele colectate de pe rețelele de socializare, cercetătorii au analizat 21 de miliarde de relații online, ceea ce este de aproximativ 3.500 de ori mai mult decât cel mai utilizat set de date pentru rețelele sociale până în prezent (cunoscut sub numele de Add Health). Studiile au luat în considerare o varietate de factori care ar putea ajuta un copil să progreseze în viață, inclusiv venitul familiei, mediul familial, nivelul educațional, ocupația și cartierul.

Raporturile de natură socio-economică

În cele din urmă, conexiunea economică a fost singura măsură a capitalului social care s-a corelat puternic cu mobilitatea în creștere a veniturilor. Există multe explicații cu privire la motivul pentru care se întâmplă asta. Legarea de prietenii la școală cu copiii din familii cu venituri mai mari, de exemplu, ar putea ajuta la modelarea aspirațiilor unui copil sau ar putea oferi acces la informații și oportunități de muncă, pe care altfel nu le-ar fi avut.

Tipul de familie cu venituri mici care alege să locuiască într-o zonă cu conexiune economică ridicată poate avea alte caracteristici demografice care influențează rata de mobilitate ascendentă a copilului lor sau poate alege să investească în educația copiilor lor. Studiul actual a putut doar să demonstreze o corelație între conexiunea economică și perspectivele economice viitoare ale unui copil. Dar această relație a fost atât de puternică încât merită investigată în continuare.

Credit foto: Pixabay

În cel de-al doilea studiu, cercetătorii au descoperit că măsura în care prieteniile se dezvoltă în rândurile claselor depinde atât de expunerea unei persoane la alte clase sociale, cât și de disponibilitatea ei de a se asocia cu alte clase. Dacă o persoană dorește să se împrietenească cu oameni din propriul grup socio-economic, așa cum se întâmplă în școli, colegii și cartiere, atunci factori precum locuințe la prețuri accesibile sau rate diferite de acceptare a colegilor ar putea să nu fie suficiente pentru a îmbunătăți inegalitatea veniturilor.

Inițiativele ar trebui să să promoveze conexiuni între oameni din medii diferite

În mod interesant, cercetătorii de la Harvard au descoperit că grupurile sau comunitățile cu alte forme ridicate de diversitate, cum ar fi rasa, nu au neapărat un nivel mai ridicat de mobilitate ascendentă. Ceea ce contează cu adevărat este că acestea manifestă diversitate economică și interconectare.

„Oamenii interesați să creeze conexiuni economice ar trebui să se concentreze în egală măsură pe a-i face pe oamenii cu venituri diferite să interacționeze”, a declarat Johannes Stroebel, autorul studiului și economist la NYU.

Dacă autorii au dreptate, urcarea pe scara veniturilor ar putea fi mult mai ușoară dacă aveți prieteni în locuri înalte care vă oferă o mână de ajutor.

Vă mai recomandăm și:

Descoperirea unor morminte scoate la iveală detalii neştiute despre clasele inferioare ale Egiptului Antic

Un deputat german vrea eliminarea clasei I la călătoriile cu trenul

TOPUL fericirii în Europa: Pe ce loc se clasează România

Descoperire remarcabilă a arheologilor sub o autostradă. Are o vechime de 2.000 de ani – VIDEO

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase