Home » Știință » De ce apare febra musculară și cum o putem combate?

De ce apare febra musculară și cum o putem combate?

Publicat: 23.05.2022

Pentru a înțelege mai bine febră musculară trebuie să pornim de la ce este aceasta. Dacă faci sport în mod regulat, poate că ești obișnuit cu durerea înțepătoare a mușchilor, cu lipsa energiei sau oboseala care transformă activitățile cotidiene într-o bătaie de cap.

Un studiu publicat în Journal of Physiology, descrie febră musculară ca o scădere temporară a capacității de a executa activități fizice. Mai exact, febra musculară descrie orice diminuare a forței pe care mușchii o pot genera și care se instalează la scurt timp după o activitate fizică.

Pentru a obține maximul dintr-un antrenament este esențial să înțelegem elementele care contribuie la prevenirea acestei stări. Există mai multe opțiuni, unele mai simple decât altele, de la adoptarea unui antrenament controlat până la consumul unei cantități mai mari de apă, indică Live Science.

Ce este febra musculară?

Așa cum a mai fost precizat, aceasta reprezintă o diminuare a forței sau puterii unui mușchi implicat într-o anumită sarcină. În fapt, această stare se manifestă prin ridicarea unei greutăți mai mici sau executarea a mai puține repetări dintr-un anumit exercițiu, prin alergarea unei distanțe mai scurte sau efectuarea unei activități cu o mai mare dificultate.

În ceea ce privește febra musculară, se ia în calcul reducerea performanței pentru anumiți mușchi și în cadrul aceleiași sesiuni de antrenament sau în cazul antrenamentelor similare – de exemplu capacitatea de a face mai puține repetări la presa pentru piept pe măsură ce sunt efectuate mai multe seturi sau dificultatea de a menține același ritm pentru o alergare de cinci kilometri.

Cauzele febrei musculare

Înainte de a incepe discuția despre febra musculară, trebuie să înțelegem care sunt mecanismele care permit mușchilor și se contracte și prin urmare să funcționeze. La un nivel de bază, contracțiile musculare se petrec la nivelul fibrelor individuale – actină și miozină – care se suprapun, formând punți transversale. Un compus chimic numit adenozin trifosfat sau ATP este esențial în acest proces – cu cât este mai mult, cu atât mușchii pot funcționa mai mult.

Unul dintre motivele pentru care ATP este atât de important este legat de faptul că permite eliberarea calciului din mușchi pentru a permite contracția musculară. Un produs secundar important al creării ATP este acumularea de ioni de hidrogen. Aceștia induc oboseala prin crearea unui mediu mai acid în mușchi.

Temperatura corpului condiționează febră musculară

Un factor extrem de important pentru febra musculară este creșterea temperaturii din timpul exercițiilor. Această temperatură poate cauza tensiune fiziologică, potrivit unui studiu din 2015, publicat în Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. De asemenea, determină deshidratarea prin transpirație, pe măsură ce corpul încearcă să mențină o anumită temperatură.

Deshidratarea este unul dintre principalii factori care contribuie la febra musculară, iar transpirația poate conduce la pierderi semnificative ale anumitor minerale precum sodiu, magneziu și calciu, stare care contribuie și mai mult la agravarea stării de febră musculară.

Cum putem combate febră musculară?

Acum că știm motivele pentru care se instalează această stare de oboseală musculară la nivel celular și general, putem vorbi despre o serie de pași practici prin care putem preveni această situație.

Înainte de toate consumul de carbohidrați la câteva ore după antrenament, poate îmbunătăți semnificativ calitatea actului sportiv, în principal pentru că aceștia au un rol esențial în procesul de glicoză, un factor esențial în producția de ATP.

În al doilea rând, există mai multe tactici post-antrenament de prevenție a febrei musculare. Într-un studiu din 2018, publicat în Journal of Strenght and Conditioning Research se prezintă faptul că strategiile de relaxare sunt printre cele mai eficiente în menținerea performantelor sportive. Apa rece este una dintre variante.

Aspecte practice

Un anumit grad de febră musculară este inevitabil atunci când este efectuat un antrenament. Cu toate acestea, există câțiva pași practici pe care îi putem urma pentru a reduce efectul. Consumul de carbohidrați înainte de antrenament poate ajuta la menținerea performantelor musculare, iar imersiunea in apă rece poate fi de asemenea o variantă.

Multi oameni beau deja apă atunci când fac sport, dar asigurarea că aceasta este rece va avea un efect mai mare contra oboselii și febrei musculare, va permite maximizarea eficienței antrenamentului.

Vă mai recomandăm și:

Dieta DASH. Ce înseamnă și ce beneficii poate aduce?

Sportivii din Rusia și Belarus, excluși de la Wimbledon (DOCUMENTAR)

Carbohidraţii înrăutăţesc efectele îndulcitorilor artificiali

Sursele de carbohidraţi buni şi motivele pentru care trebuie să îi includem în alimentaţie

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase