Efectele pierderii memoriei în urma îmbătrânirii au fost inversate. Ce au descoperit oamenii de știință?

05 09. 2022, 10:00

Potrivit Asociației Alzheimer, se estimează că 6,5 milioane de americani în vârstă de 65 de ani și peste vor trăi cu Alzheimer în 2022. Se preconizează că această cifră aproape se va dubla până în 2050.

Dr. Robert Reinhart, profesor asistent la Colegiul de Arte și Științe al Universității din Boston și director al Laboratorului de Neuroștiințe Cognitive și Clinice, recunoaște gravitatea acestei probleme și lucrează pentru a crea tratamente care să ajute persoanele cu tulburări cerebrale.

Într-un studiu recent publicat în Nature Neuroscience, Reinhart și echipa sa de cercetători explică modul în care tratamentul lor noninvaziv administrat prin intermediul electrozilor dintr-o cască portabilă poate îmbunătăți funcția de memorie la adulții în vârstă și ne aduce cu un pas mai aproape de a oferi un tratament mai eficient pentru pierderea memoriei.

Cercetătorii au utilizat tratamentul lor neinvaziv pentru a viza funcția de memorie prin intermediul electrozilor scalpului și au constatat că stimularea electrică a creierului timp de 20 de minute în patru zile consecutive poate îmbunătăți memoria de lucru și memoria pe termen lung la persoanele de 65 de ani și mai în vârstă timp de cel puțin o lună, scrie EurekAlert.

Scăderea memoriei variază în timpul îmbătrânirii

Activitatea electrozilor de frecvență joasă a îmbunătățit memoria de lucru în ziua a treia și a patra și la o lună după intervenție, pe de altă parte, frecvența înaltă a îmbunătățit memoria pe termen lung în zilele două-patru și la o lună după intervenție. Constatările demonstrează că plasticitatea creierului îmbătrânit poate fi modificată în mod selectiv și durabil folosind aceste două tratamente.

În acest nou studiu, cercetătorii au folosit mai multe zile consecutive de stimulare timp de 20 de minute pentru a provoca îmbunătățiri de lungă durată ale memoriei care au durat o lună. Anterior, efectele au durat doar 50 de minute.

O altă diferență importantă este că în acest studiu recent au dezvoltat două protocoale de stimulare cerebrală – unul pentru îmbunătățirea selectivă a memoriei pe termen scurt prin stimularea parietală de frecvență joasă și un alt protocol pentru îmbunătățirea selectivă a memoriei pe termen lung prin stimularea prefrontală de frecvență înaltă.

Cât ar putea dura aceste efecte?

Scăderea memoriei variază în funcție de severitate la indivizi în timpul îmbătrânirii, un declin rapid putând prezice boala Alzheimer și alte demențe.

Abordările terapeutice existente pentru afectarea cogniției sunt limitate de rezultatele mixte ale tratamentului, de ameliorarea lentă și de riscurile și efectele secundare asociate. Din aceste motive, există o nevoie urgentă de a dezvolta intervenții terapeutice inovatoare care pot oferi îmbunătățiri rapide și durabile cu efecte secundare minime.

Din punct de vedere clinic, acest lucru este important, deoarece există persoane care au doar probleme de memorie pe termen scurt și altele care au doar probleme de memorie pe termen lung. Așadar, a avea la îndemână instrumente care pot aborda fiecare dintre aceste sisteme de memorie este de mare valoare.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă aceste efecte pot dura mai mult de o lună și dacă aceste metode specifice pot, de asemenea, să îmbunătățească funcția de memorie la persoanele cu tulburări de cogniție din cauza unor afecțiuni cerebrale și la cele cu risc de demență.

Vă recomandăm să mai citiți și:

De ce este creierul uman diferit? Un nou studiu dezvăluie indicii uimitoare

Număratul de jos în sus este mai rapid decât de la stânga la dreapta. De ce funcționează creierul nostru astfel?

Sănătatea precară a inimii prezice îmbătrânirea prematură a creierului

O afecțiune rară împiedică creierul să vizualizeze trecutul și viitorul