Home » Știință » Schizofrenia și tulburarea bipolară pot fi detectate cu ani înainte de debut

Schizofrenia și tulburarea bipolară pot fi detectate cu ani înainte de debut

Publicat: 12.09.2022

Riscul de schizofrenie și tulburare bipolară ar putea fi detectat cu ani înainte ca efectele bolilor să apară, potrivit unei noi cercetări.

Un studiu condus de Universitatea din Dublin și finanțat de Health Research Board a constatat că 50% dintre persoanele care au dezvoltat aceste tulburări de sănătate mintală au frecventat în copilărie serviciile specializate de sănătate mintală pentru copii și adolescenți (CAMHS).

Publicate în revista World Psychiatry, concluziile sugerează posibilitatea unei intervenții mai timpurii și chiar a prevenirii, potrivit profesorului Ian Kelleher, de la Facultatea de Medicină a UCD, care a condus studiul internațional realizat împreună cu Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare (THL).

,,Schizofrenia și tulburarea bipolară apar, de obicei, la vârsta adultă timpurie și pot avea un impact devastator asupra persoanelor afectate, precum și asupra familiilor acestora”, a spus el, potrivit MedicalXpress.

Când apare schizofrenia sau tulburarea bipolară?

,,Constatările noastre arată că jumătate dintre persoanele care dezvoltă aceste boli au ajuns la CAMHS la un moment dat în copilărie, de obicei cu mulți ani înainte de a dezvolta schizofrenie sau tulburare bipolară. Știm că intervenția timpurie este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor pentru persoanele cu boli mintale grave. Aceste constatări demonstrează oportunitățile enorme de a oferi o intervenție mult mai timpurie, chiar și în copilărie, prin dezvoltarea unor servicii specializate de intervenție în cadrul serviciilor existente de sănătate mintală pentru copii și adolescenți”.

Schizofrenia și tulburarea bipolară sunt boli mintale grave care afectează aproximativ 65 de milioane de persoane din întreaga lume. Ambele tulburări sunt de obicei diagnosticate la vârsta adultă și sunt adesea asociate cu niveluri ridicate de handicap și costuri personale și sociale. Cu toate acestea, se știe că intervenția timpurie duce la rezultate mai bune pentru persoanele afectate de aceste boli.

Cercetătorii care au realizat noul studiu au folosit registrele de asistență medicală de top din Finlanda pentru a urmări toate persoanele născute în 1987 de-a lungul copilăriei și adolescenței, pentru a vedea dacă, între naștere și vârsta de 17 ani, au fost vreodată la CAMHS.

Cum am putea preveni apariția acestor boli mintale grave?

Utilizând identificatori unici, cercetătorii au putut apoi să urmărească toate aceste persoane până la vârsta de 28 de ani și să vadă cine a fost diagnosticat cu schizofrenie sau tulburare bipolară.

Ei au constatat că riscul de psihoză sau tulburare bipolară până la vârsta de 28 de ani era de 1,8% pentru persoanele care nu au frecventat CAMHS. Cu toate acestea, pentru persoanele care au frecventat CAMHS în adolescență, riscul a fost de 15%, iar pentru persoanele care au fost internate într-un spital CAMHS pentru adolescenți, riscul a fost de 37%.

,,Știm că este esențial să intervenim cât mai devreme posibil pentru a preveni unele dintre cele mai grave efecte ale acestor boli. Dar, în mod ideal, ne-am dori să putem interveni chiar înainte de apariția bolii, pentru a o preveni cu totul. Aceste descoperiri evidențiază posibilitatea de a acționa mult mai devreme decât o facem în prezent, chiar și în copilărie și adolescență, pentru a preveni apariția acestor boli mintale grave„, a concluzionat profesorul Ian Kelleher.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Riscul de depresie și schizofrenie ar putea crește din cauza fumatului

Cercetătorii au identificat, în premieră, genele specifice implicate în schizofrenie

Există o legătură genetică între riscul de schizofrenie și suprafața creierului?

Cercetătorii susțin că tot mai multe cazuri de schizofrenie sunt asociate cu marijuana

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase