Home » Știință » Antibioticele pot agrava melanomul prin epuizarea microbiomului intestinal, arată un studiu

Antibioticele pot agrava melanomul prin epuizarea microbiomului intestinal, arată un studiu

Publicat: 14.09.2022
Antibioticele pot agrava melanomul prin epuizarea microbiomului intestinal, arată un studiu
Sursa foto: Shutterstock

Antibioticele pot agrava melanomul la șoareci, accelerând creșterea metastatică a oaselor, probabil pentru că medicamentele epuizează flora intestinală a șoarecilor și le slăbesc răspunsul imunitar, arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Emory University, din Atlanta, SUA.

Descoperirile subliniază importanța microbiomului intestinal pentru sănătatea generală și sugerează că medicii ar trebui să cântărească cu atenție efectele gastrointestinale atunci când folosesc terapii cu antibiotice în timp ce tratează cancerul sau alte boli, a spus unul dintre autorii studiului, dr. Subhashis Pal.

„Orice boală sau terapie care afectează microbiomul intestinal ar putea avea un impact negativ asupra sănătății noastre”, a spus dr. Pal, care a prezentat lucrarea la reuniunea anuală a Societății Americane de Cercetare a Oaselor și Mineralelor din Austin, Texas, S.U.A.

Antibioticele pot agrava melanomul

„În studiul nostru, am descoperit că microbiomul intestinal limitează progresia leziunilor osoase ale melanomului la șoareci prin favorizarea expansiunii celulelor ucigașe naturale (NK) intestinale și a celulelor T helper (Th1) și îmbunătățind migrarea acestora la locul tumorii”, a spus dr. Pal.

Antibioticele pot agrava melanomul epuizând microbiomul intestinal și reducând populația de celule NK intestinale și celule Th1. Acest lucru i-a făcut pe șoareci mai vulnerabili la creșterea tumorii. Au avut o sarcină mai mare a tumorii decât șoarecii de control ale căror microbioame intestinale erau intacte”, a adăugat cercetătorul.

Metastaza osoasă osteolitică este o complicatie a melanomului malign. Cercetătorii au emis ipoteza că utilizarea antibioticelor pentru a epuiza microbiomul intestinal al șoarecilor le-ar putea afecta celulele imunitare intestinale și, astfel, le-ar modifica răspunsul imunitar, ducând la metastaze osoase accelerate.

Experimentul cu șoareci

Oamenii de știință au injectat celule de melanom B16-F10 în inimile și oasele șoarecilor care au fost tratați cu antibiotice cu spectru larg. După cum au prezis, injecțiile cu antibiotice au accelerat creșterea metastatică a osului la acei șoareci, în comparație cu șoarecii de control care nu au avut parte de injecții, scrie Medical Xpress.

Studiul a dezvăluit mecanismul de creștere metastatică a melanomului. Analiza citometrică în flux a petelor Peyer și a celulelor măduvei osoase din leziunile tumorale a arătat că epuizarea microbiomului a prevenit expansiunea indusă de melanom a celulelor NK și Th1 intestinale și migrarea acestora din intestin în oasele purtătoare de tumori.

Măsurarea directă a migrării celulelor NK și Th1 folosind șoareci Kaede, o tulpină care exprimă o proteină fluorescentă fotoconvertibilă care permite urmărirea directă a limfocitelor intestinale, a arătat că antibioticele au scăzut de aproximativ opt ori migrarea celulelor NK și Th1 din intestin către locul tumorii.

Mecanismul acțiunii antibioticelor, în detaliu

Atunci când celulele NK și celulele Th1 părăsesc intestinul ca parte a răspunsului imunitar al organismului, procesul este mediat de receptorii S1PR5 și S1PR1. Blocarea farmacologică a migrării celulelor prin receptori, implicând S1PR5 cu celule NK sau S1PR1 cu celule Th1, a imitat efectele antibioticelor. Blocarea a împiedicat expansiunea celulelor NK și a celulelor Th1 în măduva osoasă și a provocat creșterea accelerată a metastazelor osoase.

Influxul de celule NK și Th1 circulante către locul tumorii este direcționat de ligandul chemokinei CXCL9, care este exprimat de celulele măduvei osoase și CXCR3, care este exprimat de celulele NK și Th1. Deleția globală a CXCR3 sau neutralizarea anticorpilor CXCL9 a scăzut frecvența celulelor tumorale NK și Th1 și a dus la creșterea tumorii.

Acest studiu indică puternic că modificările microbiomului induse de antibiotice ar putea avea consecințe clinice negative nu numai în cazul melanomului, ci și în cazul altor boli, a spus dr. Pal.

Antibioticele pot agrava melanomul, ceea ce ar trebui să ne facă pe toți mai atenți la tratamente

„De exemplu, boala inflamatorie a intestinului, sau alte afecțiuni intestinale care creează inflamație, pot duce la creșterea celulelor Th17, numărul de celule producătoare de TNF în intestin, care în cele din urmă are un impact negativ asupra sănătății noastre osoase”, explică omul de știință.

„În mod similar, am văzut că într-un model al menopauzei chirurgicale, nivelurile reduse de estrogen fac ca metaboliții bacterieni să treacă mai ușor prin bariera intestinală și să hiperactiveze sistemul imunitar. Ca urmare, numărul celulelor T producătoare de citokine ale intestinului și ale măduvei osoase crește, contribuind în mare măsură la pierderea osoasă”, a adăugat el.

„Ar trebui să fim foarte atenți cu microbiomul nostru intestinal și cu consecințele adverse neprevăzute ale regimurilor de antibiotice. În schimb, probioticele pot avea un rol major pentru a menține microbiomul intestinal sănătos și pentru a avea o sănătate generală mai bună”, a încheiat dr. Pal.

Vă recomandăm să citiți și:

Picăturile de ochi anti-cataractă, tot mai aproape de realitate

Afecțiunile autoimune amplifică riscul dezvoltării de boli cardiovasculare

Medicii au descoperit că o infecție comună poate cauza cancer

Lipsa somnului la adolescenți poate cauza supraponderalitate sau obezitate

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase