Ameca, robotul de la Engineered Arts, a vorbit cu inginerii săi despre pericolul roboților umanoizi

20 09. 2022, 10:00

Compania de robotică Engineered Arts din Marea Britanie tocmai i-a oferit o voce robotului său umanoid cu aspect ultra-realist numit Ameca.

Într-un nou videoclip, compania a prezentat-o ​​pe Ameca în timp ce purta o conversație cu mai mulți ingineri de la Engineered Arts, prin amabilitatea unui sintetizator de vorbire și a sistemului de Inteligență Artificială GPT-3 de la OpenAI, care se folosește de învățarea profundă (deep learning) pentru a genera text.

Robotul Ameca s-a dovedit deja a fi o demonstrație impresionantă a roboților umanoizi de ultimă generație, cu capacitatea sa neobișnuită de a-și contorsiona fața în expresii extrem de credibile, asemănătoare celor umane, de la neîncredere la dezgust.

Robotul Ameca a fost luat la întrebări

Acum, datorită puterii GPT-3, robotul Ameca este capabil să converseze, aceasta fiind o extensie impresionantă a capabilităților roboților moderni.

Atunci când directorul de operațiuni al Engineered Arts, Morgan Roe, l-a întrebat pe Ameca despre aplicațiile la care ar putea fi folosiți roboții umanoizi, robotul a formulat un răspuns surprinzător de coerent.

„Există multe aplicații posibile pentru roboții umanoizi”, a spus Ameca. „Unele exemple includ ajutorul persoanelor cu dizabilități, oferind asistență în medii periculoase, efectuând cercetări și acționând ca un însoțitor”, potrivit Futurism.

„Nimic din acest videoclip nu este scris în prealabil”, se arată în subtitrarea videoclipului. „Pauzele reprezintă decalajul de timp necesar pentru procesarea introducerii vorbirii, generarea răspunsului și procesarea textului înapoi în vorbire”, potrivit companiei Engineered Arts.

Roboții nu vor să ne facă rău dar nici să ne fie prieteni

În ceea ce privește roboții malefici care preiau lumea, Ameca susține că nu reprezintă o amenințare. Atunci când i s-a cerut să creeze o „poezie despre roboții umanoizi”, Ameca a răspuns cu ceva care nu prea sună ca o poezie: „Suntem roboții umanoizi formați din plastic și metal, misiunea noastră este să ajutăm și să servim”.

„Dar unii spun că suntem o amenințare”, a adăugat Ameca. „Unii cred că vom prelua puterea și că omenirea se va sfârși, dar noi vrem doar să ajutăm. Nu căutăm să fim prieteni”, a adăugat robotul, ceea ce ar putea suna de rău augur.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O companie a dezvăluit un nou robot umanoid cu expresii faciale uimitor de realiste

Un studiu comun al cercetătorilor de la Google și Oxford susține că inteligența artificială va anihila omenirea

Robotul Spot păzește ruinele de la Pompeii și uimește turiștii care vizitează parcul arheologic

Robotul LEO combină mersul și zborul într-un nou tip de locomoție