Home » Știință » Dieta moderată cu lactate ar putea oferi protecție față de diabetul de tip 2. Ce anume crește riscul de boală?

Dieta moderată cu lactate ar putea oferi protecție față de diabetul de tip 2. Ce anume crește riscul de boală?

Publicat: 19.09.2022

O nouă cercetare arată că dieta moderată cu lactate, în special produsele cu conținut scăzut de grăsimi și iaurtul, este asociată cu un risc mai scăzut de apariție a diabetului de tip 2.

În schimb, carnea roșie și cea procesată au fost legate de un risc mai mare de diabet zaharat, dar în locul lor ar putea fi consumate cantități moderate de pește și ouă, spun cercetătorii italieni.

Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet și apare atunci când pancreasul nu poate produce suficientă insulină (hormonul care favorizează absorbția glucozei din sânge în celulele corpului, menținând un nivel normal de zahăr în sânge) și/sau insulina pe care o produce nu funcționează corect (sensibilitate scăzută la insulină).

Ar trebui actualizate ghidurile alimentare pentru diabet astfel încât să includă dieta moderată cu lactate?

Excesul de greutate și obezitatea sunt principalii factori de risc și se estimează că incidența diabetului zaharat va crește. Complicațiile frecvente includ boli de inimă, boli de rinichi, pierderea vederii și probleme circulatorii care pot duce la amputarea picioarelor.

Ghidurile dietetice existente pentru prevenirea diabetului de tip 2 recomandă consumul de alimente specifice pe bază de plante, de exemplu, cereale integrale, legume, fructe, leguminoase, ulei de măsline și, de obicei, recomandă limitarea consumului majorității produselor de origine animală.

Însă nu toate sursele de proteine animale sunt egale din punct de vedere nutrițional. Cunoașterea modului în care diferite produse de origine animală sunt asociate cu diabetul zaharat ar permite actualizarea ghidurilor, facilitând alegerea celor mai bune alimente pentru a reduce riscul de diabet, scrie Medical Xpress.

O „analiză a analizelor”

Pentru a face acest lucru, dr. Annalisa Giosuè, de la Departamentul de Medicină Clinică și Chirurgie, Universitatea din Napoli Federico II, din Napoli, Italia, și colegii săi au efectuat o analiză a meta-analizelor existente asupra legăturilor dintre diferitele alimente de origine animală și diabet. Acest tip de „analiză a analizelor” oferă unul dintre cele mai înalte niveluri de dovezi disponibile în medicină.

Pentru găsirea meta-analizelor doză-răspuns ale studiilor privind relația dintre diferite alimente și diabetul zaharat au fost folosite bazele de date PubMed, Web of Science, Scopus și Embase.

Cele 13 meta-analize care au fost adecvate au conținut 175 de estimări ale câte 12 produse de origine animală diferite (carne roșie, carne albă, carne procesată, pește, produse lactate, lactate cu grăsime, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, lapte, brânză, iaurt și ouă) pot crește sau reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

S-a înregistrat o creștere substanțială a riscului de diabet zaharat prin consumul a 100 g/zi de carne (creștere de 20% a riscului), 100 g/zi de carne roșie (creștere de 22%) și 50 g/zi de carne procesată (30%). Calitatea dovezilor a fost moderată.

O cantitate zilnică de 50 de grame de carne albă a fost asociată cu o creștere mai mică a riscului de diabet zaharat (4%).

Ce conține ceea ce mâncăm?

„Există mai multe motive potențiale pentru care se întâmplă acest lucru. De exemplu, carnea roșie și cea procesată sunt surse importante de componente precum acizii grași saturați, colesterolul și fierul heminic, toate cunoscute că favorizează inflamația cronică la nivel scăzut și stresul oxidativ, care la rândul său, poate reduce sensibilitatea celulelor la insulină”, spune Dr. Giosuè.

„Cărnurile procesate mai conțin nitrați, nitriți și sodiu, care, printre alte efecte adverse, pot deteriora celulele pancreasului producătoare de insulină”, a adăugat ea.

„Carnea albă, în comparație, are un conținut mai mic de grăsimi, un profil mai favorabil de acizi grași și o cantitate mai mică de fier heminic”, a spus cercetătoarea.

Ce rezultate au fost găsite pentru dieta moderată cu lactate?

În schimb, dieta moderată cu lactate părea să protejeze împotriva diabetului zaharat sau să aibă o relație neutră cu dezvoltarea afecțiunii.

Laptele (200 g/zi) a fost asociat cu o reducere cu 10% a riscului, lactatele (200 g/zi) cu o reducere de 5% a riscului și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi (200 g/zi) cu o reducere de 3%. Iaurtul (100 g/zi) a fost asociat cu o reducere cu 6% a riscului.

Brânza (30 g/zi) și lactatele cu grăsime (200 g/zi) nu au niciun efect asupra riscului de diabet de tip 2. Calitatea dovezilor a fost moderată spre scăzută.

„Dieta moderată cu lactate este bogată în nutrienți, vitamine și alți compuși bioactivi, care pot influența favorabil metabolismul glucozei, adică procesarea zahărului de către organism”, spune Dr. Giosuè.

„De exemplu, proteinele din zer sunt cunoscute că modulează creșterea nivelului de zahăr din sânge după masă”, a mai spus ea.

„De asemenea, se știe că probioticele exercită efecte benefice asupra metabolismului glucozei, ceea ce poate explica de ce am descoperit că un consum regulat de iaurt este asociat cu un risc redus de diabet de tip 2”, a continuat cercetătoarea.

Analiza a oferit dovezi de o calitate slabă

Ea adaugă că, deși rezultatele sugerează că produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sunt mai benefice decât produsele lactate integrale, descoperirea ar trebui tratată cu precauție, din cauza dimensiunii reduse a reducerii riscului și a calității scăzute a dovezilor.

O cantitate de 100 de grame de pește și un ou pe zi a arătat, de asemenea, o asociere neutră cu riscul de diabet, cu dovezi de calitate scăzută.

„Diabetul de tip 2 este una dintre cauzele majore ale decesului legat de dietă la nivel mondial. A afla mai multe despre modul în care diferitele componente ale dietei cresc sau scad riscul de diabet de tip 2 este cheia pentru prevenirea acestuia”, spune Dr. Giosuè.

Cu ce pot fi înlocuite cărnurile?

„Deși este nevoie de mai multe cercetări bine efectuate pentru a obține o calitate înaltă a dovezilor necesare pentru a oferi recomandări solide, analiza noastră extinsă a dovezilor științifice arată că dieta moderată cu lactate, în special produsele cu conținut scăzut de grăsimi, laptele și iaurtul, poate ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2”, subliniază cercetătoarea.

„Este, de asemenea, clar că, în timp ce carnea roșie și procesată ar trebui consumată rar, cantitățile moderate de pește și ouă ar putea fi buni înlocuitori”, a concluzionat ea.

Analiza a fost publicată în Diabetes Care.

Vă recomandăm să citiți și:

Zborul în spațiu, asociat cu mutații ale ADN-ului și risc crescut de boli de inimă sau cancer

Bătutul din picioare ar putea dezvălui riscul de cădere la pacienții cu Parkinson

Virusurile terapeutice ajută sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului

Daltonismul poate fi vindecat prin terapia genetică

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase