Home » Știință » Cercetătorii au greșit calculele? Ce nu au luat în considerare cu privire la Telescopul Webb?

Cercetătorii au greșit calculele? Ce nu au luat în considerare cu privire la Telescopul Webb?

Publicat: 03.10.2022

Telescopul Spațial James Webb este atât de impresionant încât îi face pe astronomi un pic prea nerăbdători să îl folosească. Înseamnă acest lucru că cercetătorii au greșit calculele cu privire la primele observații?

Atunci când au apărut primele date, la începutul acestei veri, mulți oameni de știință s-au aruncat direct în analiză și în redactarea de lucrări.

Dar potrivit unui nou articol din revista științifică Nature, telescopul nu era complet calibrat atunci când au apărut datele.

Înseamnă asta că cercetătorii au greșit calculele în ceea ce privește primele descoperiri ale noului telescop? Posibilitatea, într-adevăr, există.

Cercetătorii au greșit calculele făcute pe baza primelor observații ale Telescopului Webb?

Procesul de a verifica și încercarea de a afla ce părți ale lucrării trebuie refăcute s-a dovedit „dificil și enervant”, a spus un astronom pentru Nature. Un altul s-a plâns de faptul că nu crede „că cineva se aștepta ca aceasta să fie o problemă atât de mare pe cât devine”.

Când privim corpurile cerești aflate extrem de departe, calibrarea este esențială și foarte dificilă. Poate dura mai multe săptămâni înainte ca următoarele actualizări de calibrare de la Space Telescope Science Institute (STScI) să fie lansate. Odată cu trecerea timpului vine și mai multă rafinare, iar acuratețea descoperirilor Telescopului Webb va continua, fără îndoială, să se îmbunătățească.

Potrivit lui Jane Rigby, de la Centrul de Zbor Spațial Goddard, STScI „a clarificat” că în această etapă incipientă, calibrările nu urmau să fie cele mai bune. Dar din moment ce a trecut atât de mult timp de la realizarea unui nou telescop, a spus Rigby pentru Nature, probabil că astronomii au fost un pic prea entuziasmați.

Cercetătorii nu sunt infailibili

La fel ca în cazul oricărui alt echipament avansat de cercetare, va dura mai mult timp pentru a înțelege capacitățile și limitările Telescopului Webb, scrie Futurism.

Cercetătorii au avertizat separat că modelele actuale pentru analiza datelor exoplanetelor ar putea să nu fie suficient de bune pentru senzorii extrem de sensibili ai lui Webb. Și, în unele cazuri, cercetătorii au fost pur și simplu surprinși să descopere că observațiile telescopului contrazic cele mai bune teorii ale lor; deși, în general, ei consideră că acest fenomen este palpitant.

Până la urmă, nimic din toate acestea nu subminează capacitățile inovatoare ale Telescopului Spațial James Webb. Mai degrabă, este o brutală aducere-aminte că nici oamenii de știință nu sunt infailibili și nici echipamentele lor. Și toți ne lăsăm duși de val uneori.

Vă recomandăm să citiți și:

Cea mai apropiată gaură neagră descoperită vreodată. Cum a fost găsită?

Cum sună impactul unui meteoroid pe Marte? Sunete surprinse, în premieră, de sonda InSight

Primele observații ale Telescopului Spațial James Webb cu Marte

Test de cultură generală. Care planetă are cele mai multe luni?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase