Home » Știință » Primele observații ale Telescopului Spațial James Webb cu Marte

Primele observații ale Telescopului Spațial James Webb cu Marte

Primele observații ale Telescopului Spațial James Webb cu Marte
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.09.2022

Telescopul Spațial James Webb de la NASA a surprins primele sale imagini și observații cu Marte. Telescopul, o colaborare internațională cu Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Canadiană (CSA), permite o perspectivă unică datorită sensibilității sale la infraroșu.

Webb poate surprinde imagini și observații cu rezoluția spectrală necesară pentru a studia fenomenele de termen scurt cum ar fi furtunile de praf, tiparele meteorologice, schimbările de anotimp și procesele care apar la diferite momente (ziua, noaptea și apusul) dintr-o zi marțiană.

Având în vedere că este atât de aproape, Planeta Roșie este unul dintre cele mai strălucitoare obiecte de pe cerul nopții, atât din punct de vedere al luminii vizibile cu ochiul uman, cât și din punct de vedere al luminii infraroșie, Webb fiind conceput să o detecteze pe cea din urmă.

Primele imagini ale lui Webb cu Marte

Aceasta este o provocare specială pentru observatorul spațial, construit pentru a detecta lumina extrem de slabă de la cele mai îndepărtate galaxii din Univers. Instrumentele lui Webb sunt atât de sensibile încât fără tehnicile de observație speciale, lumina infraroșie puternică de la Marte este orbitoare, astfel cauzând un fenomen cunoscut drept „saturație detectoare”. Astronomii au ajustat telescopul spațial pentru strălucirea lui Marte cu ajutorul expunerilor foarte scurte, măsurând doar o parte din lumina care a ajuns la detectori, iar apoi aplicând tehnici de analiză speciale.

Primele imagini ale lui Webb cu Marte, surprinse de Near-Infrared Camera (NIRCam), arată, printre altele, o regiune din emisfera estică a planetei.

Informații despre praf, norii înghețați, rocile de la suprafață și compoziția atmosferei

Deși imaginile arată diferențe de luminozitate integrate asupra unui număr vast de lungimi de undă din mai multe regiuni ale Planetei Roșii la un anumit moment din zi, spectrul arată variațiile subtile de luminozitate dintre sute de lungimi de undă diferite care reprezintă în totalitate Planeta Roșie. Astronomii vor analiza elementele spectrului pentru a colecta informații adiționale despre suprafața și atmosfera lui Marte.

Spectrul infraroșu a fost obținut prin combinarea măsurătorilor de la toate cele șase moduri de spectroscopie de rezoluție înalte ale instrumentului Near-Infrared Spectrograph (NIRSpec) al lui Webb. Analizele preliminare ale spectrului dezvăluie o gamă variată de trăsături spectrale care conțin informații despre praf, norii înghețați, rocile de la suprafață și compoziția atmosferei.

Semnăturile spectrale, detectate cu ușurință de către Webb

Semnăturile spectrale, inclusiv văile adânci cunoscut drept elemente de absorbție, ale apei, dioxidului de carbon și monoxidului de carbon sunt detectate cu ușurință de către Webb. Cercetătorii au analizat datele spectrale de la aceste observații și se pregătesc să publice un studiu în acest sens.

În viitor, oamenii de știință vor folosi aceste imagini și date spectroscopice pentru a explora diferențe regionale ale planetei și pentru a căuta gaze în atmosferă, inclusiv metan și clorură de hidrogen, potrivit unui anunț al NASA.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce se vede în inima Nebuloasei Orion? Noi imagini de la Telescopul Spațial James Webb

ASCULTĂ AICI! Primele imagini color ale Telescopului Webb, transformate în muzică

Lucrurile văzute de Telescopul Webb nu ar trebui să existe. Ce i-a nedumerit pe cercetători?

Telescopul Spațial Webb „a străpuns inima” galaxiei Fantomă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase