Home » Știință » De ce caută cercetătorii peșteri pe planeta Marte?

De ce caută cercetătorii peșteri pe planeta Marte?

Publicat: 03.11.2022

Într-o prezentare de la începutul lunii octombrie, o echipă de cercetători de la Societatea Geologică a Americii (GSA) a identificat 9 dintre ceea ce ei consideră că sunt cele mai locuibile peșteri pe Marte, adică spații suficient de mari încât să le ofere viitorilor exploratori atât de necesara protecție împotriva mediului dur de pe suprafața planetei.

Planeta Roșie este un loc ostil: temperaturile pot scădea sub -100°C, atmosfera este incredibil de subțire și nu există strat de ozon, ceea ce înseamnă că și radiația solară este extremă. Și asta ca să nu mai vorbim de riscul foarte real de a fi lovit de un meteorit masiv.

Pe scurt, cel mai bun loc pentru a supraviețui sunt foarte probabil niște peșteri pe Marte.

De ce caută cercetătorii peșteri pe Marte?

Cercetătorii au restrâns lista de imobile marțiene, pornind de la Mars Global Cave Candidate Catalog, o colecție masivă de peste 1.000 de peșteri (identificate de Mars Odyssey și Mars Reconnaissance Orbiter ale NASA) care ar putea găzdui astronauți umani.

Ei au redus lista până la cele mai bune opțiuni, căutându-le pe cele aflate la mai puțin de 96 de kilometri de un potențial loc de aterizare și la mai puțin de 1.000 de metri altitudine, ceea ce le-ar putea oferi vehiculelor de coborâre mai mult timp pe măsură ce experimentează cele „7 minute de teroare” din timpul călătoriei către suprafață, notează Futurism.

„Marte are doar suficientă atmosferă încât să nu poți spune că nu are, dar nu este suficientă pentru a-ți oferi de fapt o cantitate semnificativă de aerofrânare”, a declarat Nicole Bardabelias, de la Universitatea din Arizona, SUA, adăugând că este nevoie de „suficient spațiu între momentul în care atingi vârful atmosferei și locul în care va trebui să aterizezi”.

Lista a fost restrânsă până la cei mai buni candidați

Oamenii de știință au ajuns să aibă 139 de candidați care au îndeplinit criteriile, pe care i-au analizat apoi pentru a se asigura că se extind în subteran.

Cel mai mare dintre cei 9 candidați principali are o deschidere cât un teren de fotbal, o perspectivă tentantă pentru viitorii călători în spațiu.

Din păcate, deocamdată roverele NASA nu sunt aproape de niciunul dintre acești candidați, ceea ce înseamnă că nu vom putea arunca o privire la nivel de suprafață pentru o lungă perioadă de timp.

Dar asta nu ne împiedică să ne imaginăm cum ar putea arăta într-o zi viitoarele locuințe de pe Planeta Roșie.

Vă recomandăm să citiți și:

Asteroidul Ryugu ascunde dovezi neașteptate ale unui ocean în miniatură

Astronomii au descoperit noi dovezi ale apei lichide sub calota polară sudică a lui Marte

Lansarea misiunii Artemis I, amânată pentru jumătatea lunii noiembrie. De ce a fost anulată încercarea din octombrie?

Oamenii au lăsat o cantitate uriașă de gunoi pe Marte, deși nu au pășit niciodată pe Planeta Roșie

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase