Home » Știință » Cum afectează nașterea oasele femeilor? Reproducerea are un impact profund

Cum afectează nașterea oasele femeilor? Reproducerea are un impact profund

Cum afectează nașterea oasele femeilor? Reproducerea are un impact profund
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.11.2022

Nașterea afectează oasele femelelor în moduri necunoscute anterior, a descoperit o echipă de antropologi. Descoperirea, bazată pe o analiză a primatelor, aruncă o nouă lumină asupra modului în care nașterea poate schimba permanent organismul.

„Descoperirile noastre oferă dovezi suplimentare ale impactului profund pe care reproducerea îl are asupra organismului feminin, demonstrând în continuare că scheletul nu este un organ static, ci unul dinamic care se schimbă odată cu evenimentele vieții”, explică Paola Cerrito, care a condus cercetarea ca doctorandă la Department of Anthropology și la College of Dentistry ale New York University (NYU), din SUA.

Mai exact, cercetătorii au descoperit că concentrațiile de calciu, magneziu și fosfor sunt mai scăzute la femelele care au experimentat reproducerea. Aceste schimbări sunt legate de nașterea în sine și de alăptare, potrivit Phys.org.

Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează că, în timp ce alte studii clinice arată că calciul și fosforul sunt necesare pentru rezistența optimă a oaselor, noile descoperiri nu abordează implicațiile generale asupra sănătății nici pentru primate, nici pentru oameni. Mai degrabă, spun ei, lucrarea arată natura dinamică a oaselor noastre.

„Un os nu este o porțiune statică și moartă a scheletului. Se adaptează continuu și răspunde la procesele fiziologice”, notează Shara Bailey, una dintre autoarele studiului.

Ceilalți autori ai studiului, care a apărut în jurnalul PLOS ONE, sunt Timothy Bromage, profesor la NYU College of Dentistry; Bin Hu, profesor adjunct la NYU College of Dentistry; Justin Goldstein, doctorand la Texas State University; și Rachel Kalisher, doctorandă la Brown University.

Nașterea afectează oasele femelelor

Este de mult timp stabilit faptul că menopauza poate avea un efect asupra oaselor. Mai puțin clar este modul în care nașterea afectează oasele femelelor.

Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii au studiat osul lamelar primar, principalul tip de os dintr-un schelet matur. Acest aspect al scheletului este o parte ideală a corpului pentru examinări, deoarece se modifică în timp și lasă markeri biologici ai acestor modificări, permițându-le oamenilor de știință să monitorizeze modificările de-a lungul vieții.

În acest studiu, cercetătorii au examinat rata de creștere a osului lamelar în femururile (oasele coapsei) atât ale femelelor, cât și ale masculilor de primate care au trăit la Sabana Seca Field Station, din Puerto Rico, și au murit din cauze naturale.

Veterinarii de acolo au monitorizat și înregistrat informații despre sănătatea și istoria reproductivă a acestor primate, permițându-le cercetătorilor să sincronizeze cu o precizie notabilă modificările compoziției osoase cu evenimentele vieții.

Cerrito și colegii ei au folosit microscopia electronică și analiza cu raze X cu dispersie de energie (metode utilizate în mod obișnuit pentru a măsura compoziția chimică a probelor de țesut) pentru a calcula modificările concentrațiilor de calciu, fosfor, oxigen, magneziu și sodiu din oasele primatelor.

Ce ne arată calciul și fosforul?

Rezultatele lor au arătat concentrații diferite ale unora dintre aceste elemente la femelele care au născut, în comparație cu masculi și cu femelele care nu au născut. Mai exact, la femelele care au născut, calciul și fosforul au fost mai mici în oasele formate în timpul evenimentelor de reproducere. În plus, a existat o scădere semnificativă a concentrației de magneziu în timpul alăptării sugarilor de către aceste primate.

„Cercetarea noastră arată că, chiar înainte de încetarea fertilității, scheletul răspunde dinamic la schimbările din starea reproductivă. Aceste descoperiri reafirmă faptul că nașterea afectează oasele femelelor; pur și simplu, dovezile de reproducere sunt ‘scrise în oase’ pentru totdeauna”, spune Cerrito, acum cercetătoare la ETH Zurich.

Vă recomandăm să citiți și:

Unii copii pot suferi atacuri de cord din cauza jocurilor video, arată un studiu

Cum apare efectul răcoritor al mentolului? Oamenii de știință au răspunsul!

Vaccinul anti-cancer ar putea fi realizat în doar câțiva ani, spun fondatorii BioNTech

Un medic a îndepărtat 23 de lentile de contact dintr-un singur ochi! Cum s-a ajuns în această situație?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase