Home » Știință » Cercetătorii au descoperit rolul vital al unui hormon la bărbați. Acesta poate prezice bolile legate de vârstă

Cercetătorii au descoperit rolul vital al unui hormon la bărbați. Acesta poate prezice bolile legate de vârstă

Publicat: 11.11.2022

Cercetătorii au descoperit rolul vital al unui hormon, care se dezvoltă la bărbați în timpul pubertății, pentru a prezice din timp dacă aceștia ar putea dezvolta anumite boli mai târziu în viață.

Oamenii de știință de la Universitatea din Nottingham au descoperit că noul hormon, asemănător insulinei, numit INSL3, este constant pe perioade lungi de timp și este un indicator timpuriu important pentru prezicerea bolilor legate de vârstă, potrivit EurekAlert.

Ultimele lor descoperiri au fost publicate în Frontiers in Endocrinology.

INSL3, un indicator al morbidității legate de vârstă

INSL3 este produs de aceleași celule din testicule, care produc testosteronul. Spre deosebire de testosteron, care fluctuează de-a lungul vieții unui bărbat, INSL3 rămâne constant, nivelul de la pubertate rămânând în mare parte același pe tot parcursul vieții unui bărbat, scăzând doar ușor la bătrânețe.

Acest lucru îl face să fie primul indicator clar și fiabil al morbidității legate de vârstă, în comparație cu orice alt parametru măsurabil.

Care este rolul vital al unui hormon din sângele bărbaților?

Rezultatele arată că nivelul de INSL3 din sânge se corelează cu o serie de boli legate de vârstă, cum ar fi slăbiciunea osoasă, disfuncțiile sexuale, diabetul și bolile cardiovasculare.

Descoperirea caracterului constant al acestui hormon este foarte semnificativă, deoarece înseamnă că un bărbat cu INSL3 ridicat la tinerețe va avea în continuare INSL3 ridicat și la bătrânețe.

Dar cineva cu INSL3 scăzut deja la o vârstă tânără, va avea INSL3 scăzut când va fi mai în vârstă, ceea ce îl va face mai predispus să dobândească boli tipice legate de vârstă. Acest lucru deschide posibilități interesante de a prezice bolile legate de vârstă și de a găsi modalități de a preveni apariția acestor boli prin intervenție timpurie.

„Este esențial să înțelegem de ce unii oameni sunt mai predispuși la apariția dizabilităților și a bolilor pe măsură ce îmbătrânesc, astfel încât să se poată găsi intervenții care să asigure că oamenii nu numai că trăiesc o viață lungă, ci și o viață sănătoasă pe măsură ce îmbătrânesc”, a declarat profeorul Ravinder Anand-Ivell, unul dintre autorii cercetării.

Vă mai recomandăm și:

Cum ar putea hormonii masculini responsabili pentru calviţie să ajute COVID-19 să atace celulele

Hormonii influenţează alegerea profesiei

Ce trebuie să ştii despre hormonii tiroidieni

Dietele dulci și sedentarismul sunt mai dăunătoare pentru bărbați

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase