Home » Știință » Ce beneficii poate aduce un simplu gest de bunătate?

Ce beneficii poate aduce un simplu gest de bunătate?

Ce beneficii poate aduce un simplu gest de bunătate?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.11.2022

A da dovadă de amabilitate sau a face un simplu gest de bunătate nu doar că le induce celor din jur o stare de bine în legătură cu ei înșiși, dar poate îmbunătăți sănătatea și oferi fericire „emițătorului”, arată cel mai recent studiu.

Acest lucru înseamnă că este o situație de tipul „win-win” pentru toată lumea.

Altruismul stimulează anumite centre din creierul nostru responsabil cu recompensa, potrivit ultimelor cercetări în domeniu. Concret, acele substanțe chimice care induc o stare de bine ne inundă organismul și produc o senzație ce poate fi denumită „euforia ajutătorului”.

Voluntariatul, de exemplu, s-a dovedit a fi o activitate care ajută în acest sens: reduce stresul și are efecte benefice asupra depresiei.

Altruismul ne ajută să trăim mai mult

Iar beneficiile nu se încheie aici. Altruismul poate reduce, în același timp, riscul tulburărilor cognitive și ne pot ajuta să trăim mai mult. Oamenii de știință spun că motivul este faptul că bunătatea contribuie la dobândirea sentimentului de apartenență la o comunitate. Or, acest lucru ne ajută în mod semnificativ să avem o viață sănătoasă și mai lungă.

Mai mult decât atât, donațiile sau participarea la activități caritabile pot reduce tensiunea arterială și ne ajută să avem o inimă mai sănătoasă. Potrivit unui studiu citat de CNN, un grup de oameni au primit drept sarcină să cheltuiască suma 40 de dolari pentru nevoile proprii, în vreme ce alt grup (diagnosticat cu hipertensiune arterială) a cheltuit banii ajutându-i pe alții, conform instrucțiunilor. Concluzia a fost aceea că participanții care au folosit banii pentru a-și ajuta aproapele au avut o valoare a tensiunii arteriale mai scăzute la finalul celor șase săptămâni de cercetare. De fapt, beneficiile obținute după astfel de activități sunt similare cu cele oferite de o dietă sănătoasă sau exercițiile fizice.

Acțiunile caritabile cresc toleranța la durere

Donațiile ne pot reduce și durerea, este concluzia unei alte cercetări. Analiza a demonstrat că oamenii care au declarat că ar dona bani orfanilor au fost mai puțin sensibili la stimulii cu electroșocuri decât cei care au refuzat să ofere bani cauzelor bune.

Însă care ar putea fi explicațiile, având în vedere aceste informații? Oamenii de știință au descoperit că există anumite regiuni în creierul nostru care reacționează la stimulii de durere, însă aceste zone sunt dezactivate aproape instantaneu atunci când ne ajutăm aproapele. Cercetătorii din Marea Britanie au ajuns la concluzia că atunci când suntem mai buni sau facem un gest caritabil, starea noastră de bine poate fi îmbunătățită în doar trei zile.

Este adevărat că având în vedere situația economică actuală, sunt mai puțini cei care își permit să doneze. Dar pentru a obține, și în aceste situații, beneficiile altruismului, autorii studiului au un sfat: „Fiți mai buni cu voi înșiși, la fel cum ați fi cu ceilalți. Cu toții merităm o pauză”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Iată beneficiile scorțișoarei pe care nu le știai, confirmate științific

Ridicarea de greutăți la bătrânețe are mai multe beneficii decât se credea până acum

Laptele de cocos, o băutură miraculoasă? Iată care sunt beneficiile

Colagenul, secretul pentru tinerețea veșnică? Iată care sunt principalele beneficii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase