Home » Lumea digitală » Cercetătorii de la Oxford demontează miturile: Jocurile video pot fi, de fapt, benefice pentru sănătatea mintală

Cercetătorii de la Oxford demontează miturile: Jocurile video pot fi, de fapt, benefice pentru sănătatea mintală

Cercetătorii de la Oxford demontează miturile: Jocurile video pot fi, de fapt, benefice pentru sănătatea mintală
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 22.11.2020

Jocurile video pot fi benefice pentru sănătatea mintală, sugerează un nou studiu de la Universitatea Oxford, în urma unei colaborări inovatoare prin care academicienii de la universitate au lucrat cu date provenite de la jocuri video pentru prima oară.

Studiul s-a concentrat pe participanții la jocurile Animal Crossing de la Nintendo și Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville de la EA.

În cele din urmă, cercetările au arătat că oamenii care au jucat mai multe jocuri aveau tendința să prezinte „o stare de bine” mai accentuată, astfel umbrind și mai mult suspiciunile că jocurile video dăunează sănătății mintale.

„Să înțelegem jocurile video ca o activitate de recreere”

În mod crucial, studiul este unul dintre primele care a fost desfășurat folosind date obținute în urma sesiunilor reale de joc. Mulțumită faptului că jocurile video sunt atât de dependente de internet, echipa de la Oxford a putut să facă legătura între chestionare psihologice și istorice reale ale timpului petrecut de utilizatori. Studiile anterioare au avut tendința să se concentreze pe timpul de joc raportat chiar de către utilizatori, care este, de fapt, slab corelat cu realitatea.

„Asta ne poate permite să explicăm și să înțelegem jocurile video ca o activitate de recreere”, a spus Andrew Przybylski, cercetătorul principal al noului studiu, potrivit The Guardian.

„Vei fi o ființă umană mult mai fericită”

Przybylski a precizat că la începutul cercetărilor a fost surprins de cât de puține date dețin companiie de jocuri video despre utilizatorii lor, însă și de cât de puține date concrete au fost folosite de studiile anterioare privind potențialele pericole sau beneficii ale jocurilor video. Studiul „arată că dacă joci Animal Crossing timp de patru ore pe zi, vei fi o ființă umană mult mai fericită, însă asta este interesant doar pentru că toate cercetările din trecut au fost făcute atât de prost”, a mai explicat Przybylski.

Totodată, cercetării speră ca studiul va introduce un standard mai înalt pentru dovezile folosite în discuțiile despre dependența de jocuri video. „Avem instituții foarte respectate, precum Organizația Mondială a Sănătății sau Serviciul Național de Sănătate (NHS), care alocă atenție și resurse pentru ceva despre care pur și simplu nu avem date bune. Mă șochează faptul că au spus acest lucru făcut de 95% dintre adolescenți poate duce la dependență, dar nu avem date. Nu are nicio logică”, a mai subliniat Przybylski.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Este Universul nostru programat ca un joc video?

Stângaci sau dreptaci? Cât de mult contează atunci când suferi de o boală mintală

Oamenii care locuiesc pe malul mării se bucură de o sănătate mintală mai bună

O singură zi de muncă pe săptămână, ideală pentru sănătatea mintală

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase