Home » Știință » Colagenul, secretul pentru tinerețea veșnică? Iată care sunt principalele beneficii

Colagenul, secretul pentru tinerețea veșnică? Iată care sunt principalele beneficii

Colagenul, secretul pentru tinerețea veșnică? Iată care sunt principalele beneficii
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 25.05.2022

Suplimentele pe bază de colagen par să devină din ce în ce mai populare, dar ce beneficii pot aduce pâna la urmă? Pudrele tratate cu colagen, băuturile, pastilele și alimentele funcționale par să aducă o multitudine de beneficii pentru sănătate. Amintim aici oase mai puternice și încheieturi mai sănătoase. Cu toate acestea, motivul principal pentru care produsele pe bază de colagen sunt atât de populare este dat de promisiunea unei pieli mai sănătoase și a unei frumuseți prelungite. 

„Colagenul este proteina structurală care oferă pielii elasticitate și care o face să se simtă fermă”, spune Nina Prisk, asistent cosmetic la Update Aesthetics. „Ca parte naturală a procesului de îmbătrânire, nivelul de colagen scade și prin urmare acest lucru este vizibil la nivelul pielii care, în timp începe să se degradeze. Vreme de ani de zile oamenii au încercat să înlocuiască parte din colagenul pierdut, în încercarea de a se menține tineri”.

Oprirea procesului de îmbătrânire este visul multora. Cuvântul colagen vine din termenul grecesc „lipici” – o trimitere evidentă. Potrivit unui articol publicat în Analele de Medicină, colagenul se referă la o familie de proteine care reprezintă componenta structurală primară a țesuturilor conectoare, precum pielea sau cartilajul. Este cea mai abundentă proteină din corpul uman și principalul rol este cel de a menține totul conectat, indică Live Science.

De ce colagen?

Există 28 de tipuri de colagen, fiecare dintre acestea fiind organizate într-o compoziție de tip aminoacid. Aproape 90% din colagenul din corp este de Tipul 1, cel care se găsește în piele, tendoane, organele interne și părțile organice ale oaselor. Marea majoritate a colagenului care a rămas se plasează în următoarele tipuri:

  • Tipul 2 – găsit în cartilaj;
  • Tipul 3 – găsit în măduva osoasă și țesuturile limfatice;
  • Tipul 4 – găsit în membrana bazală, stratul subțire de colagen care înconjoară cea mai mare parte a țesuturilor;
  • Tipul 5 – găsit în păr și suprafața celulelor.

Atunci când organismul se străduiește să producă colagen, poate manifesta o multitudine de probleme de sănătate precum condrodisplazie, sindromul Ehlers-Danlos, sindromul Alport, miopatie Bethlem și unele cazuri de osteoporoză, anevrisme arteriale și boli de disc intervertebral. Producția de colagen scade, de asemenea, odată cu vârsta și cu expunerea la factori precum fumatul și lumina UV.

De unde provine colagenul?

Există mai multe metode prin care poate să fie administrat colagenul, dar nu toate sunt la fel de eficiente. „Aplicarea locală de colagen pe piele nu este ideală, deoarece colagenul nu se absoarbe bine”, spune Prisk. „În trecut, injectarea de colagen a fost folosită în îngrijirea medicală a pielii, însă aceasta nu mai este la fel de populară, deoarece, în general, nu a durat atât de mult până ce să apară unele reacții”.

Nutriția rămâne cel mai important factor pentru producerea de colagen. Pentru obținerea componentelor de care are nevoie, corpul trebuie mai înainte de toate să descompună proteinele alimentare în aninoacizi. Aceștia din urmă sunt cei care pun bazele diferitelor tipuri de proteine, printre care și colagenul.

„Multe alimente conțin nutrienții necesari pentru formarea colagenului, cum ar fi somonul, verdețurile, ouăle, semințele de dovleac și multe altele”, mai spune Prisk. „Cu toate acestea, mulți oameni nu asimilează destul din acestea în cadrul dietei, motiv pentru care devin interesați de suplimentele pe bază de colagen”.

Beneficiile colagenului pentru păr și piele

Suplimentele pe bază de colagen sunt destul de populare pentru potențialele beneficii asociate cu reducerea ridurilor, întinerirea pielii, inversarea îmbătrânirii pielii și împrospătarea pielii. Afirmațile acestea pot părea fanteziste, dar sunt destule dovezi care indică faptul că există o urmă de adevăr.

Componenta principală a părului este numită cheratină, care este similară din punct de vedere structural cu colagenul. Moleculele de colagen sunt formate în principal din trei aminoacizi neesențiali: prolină, glicină și hidroxiprolină. Prolina este, de asemenea, principalul precursor al keratinei. În teorie, consumul de alimente bogate în prolină ar trebui să ofere corpului tău elementele de construcție de care are nevoie pentru a crea păr.

Cu toate acestea, nu există atât de multe studii care să demonstreze această afirmație și mulți cercetători sunt sceptici cu privire la legătura dintre consumul de colagen și calitatea părului. În plus, mulți oameni de știință avertizează împotriva credinței în astfel de proclamații nefondate, așa cum se arată într-un articol pentru Journal of Cosmetic Dermatology.

Beneficii pentru sănătatea articulațiilor și a oaselor

Unul dintre cele mai cercetate aspecte ale suplimentării cu colagen este efectul său asupra sănătății articulațiilor, în special în rândul sportivilor profesioniști. Impactul repetitiv și rezistența mecanică excesivă pot avea un efect dăunător asupra sănătății musculo-scheletice în timp. Există un număr semnificativ de dovezi ce arată spre consumul de colagen ca o modalitate de a atenua aceste probleme.

Multe studii au investigat, de asemenea, efectul suplimentelor de colagen asupra apariției și progresiei osteoartritei și artritei reumatoide. Aceste afecțiuni cronice fac ca colagenul din articulații să se descompună mai repede decât poate fi completat, ceea ce duce la dureri articulare și scăderea mobilității. Multe studii au subliniat că ingerarea de colagen poate ajuta la simptomele artritei.

S-a demonstrat aceste suplimente ajută la sănătatea articulațiilor, dar există, de asemenea, dovezi că pot avea un impact pozitiv și asupra sănătății oaselor. Potrivit unei recenzii publicate în Dental Materials Journal, peptidele de colagen derivate din piele, oase și solzi de pește pot ajuta la reglarea proliferării osteoblastelor – celule care cresc oasele – și la sinteza enzimelor care modifică colagenul la om. Ele pot promova, de asemenea, procese sănătoase de mineralizare a oaselor, prevenind potențialele fisuri și ruperi.

Până la urmă, suplimentele de colagen sunt un adaos benefic pentru dietă?

Având în vedere aceste aspecte este important să luați în considerare mai întâi modul în care dieta și stilul de viață afectează producția de colagen în organism. Dacă aveți o dietă proastă, fumați sau aveți tendința de a petrece ore îndelungate în soarele arzător, fără a aplica protecție solară, adăugarea unui supliment poate să nu producă beneficii semnificative pentru sănătate. În acest caz, concentrarea asupra schimbării stilului de viață, mai degrabă decât a suplimentelor, poate fi un prim pas excelent pentru îmbunătățirea sănătății pielii și a articulațiilor.

Dacă se recurge totuși la suplimente, acestea ar trebui să conțină ingredientele de cea mai bună calitate. „Recomand căutarea de amestecuri de colagen curate – adică fără substanțe de umplere, stabilizatori și îndulcitori – care utilizează peptide patentate de colagen hidrolizate și produse care utilizează ingrediente cheie de susținere, cum ar fi vitamina C și biotina, care susțin producția naturală de colagen a organismului”, spune Dr. Emma Hughes, doctor și expert pe probleme de colagen.

Vă mai recomandăm și: 

O afecțiune rară a pielii poate fi corectată cu ajutorul unei terapii pe bază de gene de colagen

Suplimentele pentru activitatea sportivă au scăzut în pandemie

Taiwan construiește exoschelete pentru a oferi superputeri soldaților săi

Declinul cognitiv al câinilor ar putea ajuta oamenii care suferă de Alzheimer

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase