Home » Știință » Un colorant alimentar comun poate declanșa boli inflamatorii intestinale

Un colorant alimentar comun poate declanșa boli inflamatorii intestinale

Publicat: 26.12.2022

Consumul pe termen lung de Allura Red, un colorant alimentar comun, de culoare roșie, poate fi un potențial declanșator al bolilor inflamatorii intestinale (BII), al bolii Crohn și al colitei ulcerative, spune Waliul Khan, de la Universitatea McMaster, din Canada.

Cercetătorii care au folosit modele animale experimentale de BII au descoperit că expunerea continuă la Allura Red AC dăunează sănătății intestinale și favorizează inflamația.

Acest colorant alimentar comun perturbă în mod direct funcția de barieră intestinală și crește producția de serotonină, un hormon/neurotransmițător găsit în intestin, care modifică ulterior compoziția microbiotei intestinale, ceea ce duce la o susceptibilitate crescută la colită.

Un colorant alimentar comun provoacă boli intestinale

Khan a spus că Allura Red (numit și FD&C Red 40 și Food Red 17), este un ingredient comun în bomboane, băuturi răcoritoare, produse lactate și unele cereale. Colorantul este folosit pentru a le da culoare și textură alimentelor, adesea pentru a atrage copiii.

Utilizarea coloranților alimentari sintetici, cum este și Allura Red, a crescut semnificativ în ultimele decenii, dar au existat puține studii despre efectele acestor coloranți asupra sănătății intestinale. Khan și echipa sa și-au publicat descoperirile în Nature Communications. Yun Han (Eric) Kwon, care și-a finalizat recent doctoratul în laboratorul lui Khan, este prim autor al studiului.

„Acest studiu demonstrează efectele nocive semnificative ale Allura Red asupra sănătății intestinale și identifică serotonina intestinală drept un factor critic care mediază aceste efecte. Aceste constatări au implicații importante în prevenirea și gestionarea inflamației intestinale”, a spus Khan.

„Ceea ce am descoperit este izbitor și alarmant, deoarece acest colorant alimentar sintetic comun este un posibil declanșator alimentar pentru BII. Această cercetare este un progres semnificativ în alertarea publicului cu privire la efectele nocive potențiale ale coloranților alimentari pe care îi consumăm zilnic”, a spus el, citat de Medical Xpress.

„Literatura de specialitate sugerează că consumul de Allura Red influențează și anumite alergii, tulburări imunitare și probleme de comportament la copii, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)”, a continuat cercetătorul.

Ce sunt bolile inflamatorii intestinale?

Khan spune că BII-urile sunt afecțiuni inflamatorii cronice grave ale intestinului uman care afectează milioane de indivizi din întreaga lume. Deși cauzele lor exacte nu sunt încă pe deplin înțelese, studiile au arătat că răspunsurile imunitare dereglate, factorii genetici, dezechilibrele microbiotei intestinale și factorii de mediu pot declanșa aceste condiții.

În ultimii ani s-au înregistrat progrese semnificative în identificarea genelor de susceptibilitate și înțelegerea rolului sistemului imunitar și al microbiotei gazdei în patogeneza BII. Cu toate acestea, progrese similare în definirea factorilor de risc din mediu au rămas în urmă, a spus el.

Dieta occidentală, principala sursă de colorant alimentar nociv

Khan spune că factorii de mediu declanșatori pentru BII includ dieta tipic occidentală, care include grăsimi procesate, carne roșie și procesată, zahăr și lipsa de fibre. El a adăugat că dieta occidentală și alimentele procesate includ și cantități mari de diverși aditivi și coloranți.

El a adăugat că studiul sugerează o legătură dintre un colorant alimentar comun și BII-uri care justifică o explorare suplimentară a celor două elemente la nivel experimental, epidemiologic și clinic.

Vă recomandăm să citiți și:

Consumul de alimente ultraprocesate duce la deteriorarea creierului

Exercițiile care includ și yoga îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară și starea de bine

Ce ascunde scurgerea de la chiuvetă? Poate fi un adevărat pericol pentru sănătate!

Spray-ul nazal experimental pentru apnee arată rezultate promițătoare

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase