Home » Știință » Ce se întâmplă cu organismul nostru dacă nu facem sport de sărbători?

Ce se întâmplă cu organismul nostru dacă nu facem sport de sărbători?

Ce se întâmplă cu organismul nostru dacă nu facem sport de sărbători?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.12.2022

Zeci de mesaje promoționale, anunțuri și sfaturi de la traineri ne invadează pe aproape toate canalele în timpul sărbătorilor și ne spun că trebuie să ardem caloriile adunate la mesele festive. Iar capcana este eficientă, pentru că mulți dintre noi pică: suntem siguri că trebuie să ne menținem rutina și în timpul sărbătorilor pentru a compensa mâncatul excesiv.

Cultura vastă a dietelor alimentare ne-a indus ideea că răsfățul culinar este de evitat sau reprezintă doar o recompensă, iar absența exercițiilor fizice care să le contracareze sunt sinonime cu „probleme” pentru sănătatea noastră.

Dar adevărul este că nu este chiar o tragedie dacă de sărbători lăsăm deoparte efortul fizic – nu doar că este puțin probabil să pierdem tot progresul acumulat până atunci la sală, dar relaxarea organismului ar putea fi benefică.

Nu trebuie să ardem meniul de sărbători pentru a fi sănătoși

În ciuda faptului că ni se spune în mod constant că ar trebui să facem sport pentru a compensa ce am consumat, de fapt opusul acestui sfat este cel demn de luat în seamă.

„Este această idee comună potrivit căreia trebuie să dăm jos tot ce am mâncat, dar nu este corect”, a spus Collen Schreyer, asistent profesor de psihiatrie și științe comportamentale de la Facultatea de Medicină a Universității „John Hopkins” din Baltimore (SUA), potrivit HuffPost.

Specialiștii subliniază că atunci când servim mese mai bogate (așa cum se obișnuiește de sărbători) observăm ulterior că ne simțim mai puțin înfometați sau că avem mai puține pofte decât înainte de festin. Corpul nostru este destul de eficient și își creează singur un echilibru, drept urmare trebuie să îl „ascultăm” în ce privește foamea și semnalul de sațietate, a mai punctat profesorul din Baltimore.

Corpul ne spune că are nevoie de „combustibil”

Desigur, atenția la aceste semnale poate fi înșelătoare, în special în societatea de astăzi, atunci când suntem înconjurați de mesaje care ne spun că este bine să înăbușim sau să ignorăm foamea pentru a atinge țelurile nerealiste privind greutatea corporală. Specialiștii subliniază că atunci când salivăm în fața unei farfurii care arată delicios, nu ar trebui să ne întrebăm dacă este bine să mâncăm, ci când ar trebui să mâncăm.

Aceștia mai punctează să nu ezităm dacă ne este foame. Corpul ne spune în acest fel că are nevoie de „combustibil” și de resurse. La polul opus, senzația de sațietate presupune recunoașterea și acceptarea că organismul este complet satisfăcut cu alimentele pe care tocmai le-a consumat. Iar dacă suntem plini, putem păstra oricând răsfățul culinar pentru mai târziu.

„Deci răspunsul nu ar trebui să fie Da sau Nu, ci chiar acum sau mai târziu”, a mai punctat Schreyer.

Câteva zile de festin culinar nu anulează progresul din sala de fitness

Iar dacă suntem îngrijorați că pierdem tot progresul de până acum, experții vin cu vești bune: ce am acumulat până acum nu dispare atât de ușor.

Iar această afirmație are o explicație: beneficiile exercițiilor fizice au fost acumulate de-a lungul mai multor luni sau chiar ani, și nu în câteva zile sau săptămâni. Iar când sărim o zi sau chiar două săptămâni de exerciții nu sunt afectate condiția fizică și nici sănătatea.

Dacă totuși, suntem îngrijorați și ne simțim vinovați după mesele copioase, profesorul Scheryer spune că o plimbare poate face minuni.

„Sunt perioade ale anului și ale vieții care nu ne permit întotdeauna să ne respectăm rutina – de exemplu călătoriile, vacanțele, îmbolnăvirile etc. Și este în regulă acest lucru”, a conchis Alyssa Vela, profesor la Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum ne antrenăm creierul? Exercițiile fizice, socializarea și pasiunile sunt cele mai importante

Exercițiile fizice făcute dimineața, asociate cu cel mai mic risc de boli cardiace și AVC

Câinii cu stăpâni activi au parte de mai multe exerciții fizice

Exercițiile fizice pot reduce simptomele depresiei și pot amplifica efectele terapiei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase