Test de cultură generală. Ce vârstă are Universul?

06 02. 2023, 11:00

Cea mai bună estimare a oamenilor de știință este că Universul are o vechime de aproximativ 13,8 miliarde de ani. Dar, la fel ca multe dintre proprietățile la scară mare ale Universului, nu suntem pe deplin siguri de vârsta sa.

Există două estimări concurente, bazate pe două măsurători concurente ale ratei de expansiune a Cosmosului, ceea ce înseamnă că ar putea avea o vechime de doar 11,4 miliarde de ani.

Cel mai simplu mod de a ajunge la vârsta Universului ar fi să găsim cea mai veche stea și apoi să lucrăm înapoi cu ceea ce știm despre modul în care se formează stelele.

Cu toate acestea, găsirea vârstei exacte a unei stele poate fi dificilă – unele stele i-au derutat pe astronomi, părând a fi mai vechi chiar decât Universul.

Astronomii nu știu exact cât de vechi este Universul

Așadar, în loc să determinăm vârsta Universului în funcție de vârsta obiectelor din el, folosim expansiunea cosmosului însuși, întorcându-ne înapoi până la Big Bang, când toată materia și energia care există acum a explodat dintr-un punct minuscul.

Problema este că expansiunea Universului nu este constantă. Observând mișcările obiectelor îndepărtate, ne putem da seama că, în timp, această expansiune s-a accelerat.

Prin urmare, pentru a înțelege cât de vechi este Universul, trebuie să ne dăm seama de rata acestei accelerări, care este reprezentată de un număr numit constanta lui Hubble. Aici apar problemele. Există două moduri de a măsura constanta Hubble.

Una dintre ele folosește fondul cosmic de microunde (CMB), o relicvă a primei lumini care a strălucit după Big Bang, ca un fel de imagine cosmică a copilului.

Expansiunea Universului nu este constantă

Putem lua această lumină și folosi modelele noastre de evoluție a Universului pentru a calcula cum ar trebui să arate acum, ceea ce oferă o măsurătoare a constantei Hubble.

Cealaltă metodă, numită măsurare locală, este mai simplă. Aceasta utilizează observații ale galaxiilor și supernovelor relativ apropiate pentru a măsura rata de expansiune a Universului și modul în care aceasta se schimbă între aceste obiecte.

Dar aceste două măsurători nu sunt de acord cu privire la cât de repede se accelerează expansiunea Universului.

Dacă măsurătorile CMB se confirmă, Universul are o vechime de aproximativ 13,8 miliarde de ani. Dacă măsurătorile locale se adeveresc, ar putea avea în jur de 11,4 miliarde de ani, scrie NewScientist.

Cosmologii din întreaga lume se ocupă de această problemă, dar până în prezent nu se întrevede nicio soluție – în mod ironic, doar timpul va spune cât de vechi este cu adevărat Cosmosul.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Trei galaxii îndepărtate oferă noi indicii despre Universul timpuriu

Telescopul James Webb a dezvăluit galaxii asemănătoare Căii Lactee în Universul tânăr

Abilitatea creierului de a percepe spațiul, asemănătoare expansiunii Universului

Cum au ajuns unele stele să fie „abandonate”? Lumina de la începuturile Universului ne ajută să înțelegem