Home » Știință » O mănușă inteligentă, care costă mai puțin de un dolar, ar putea ajuta în timpul nașterilor

O mănușă inteligentă, care costă mai puțin de un dolar, ar putea ajuta în timpul nașterilor

O mănușă inteligentă, care costă mai puțin de un dolar, ar putea ajuta în timpul nașterilor
Sursa foto: Jaufuraully S, Salvadores Fernandez C, Bagchi B, Gupta P, Desjardins A, Siassakos D, David AL and Tiwari MK (2023)/Front. Glob. Womens Health
Publicat: 03.02.2023

Ar putea tehnologiile ieftine să dea o mână de ajutor în timpul unei nașteri? Un nou studiu a dezvăluit o mănușă senzorială, la un preț redus, care pur și simplu ar putea ajuta în timpul unei nașteri. Cercetătorii au creat dispozitivul pentru a ajuta personalul medical să identifice poziția fetală și forța aplicată asupra capului fătului în timpul travaliului.

Tehnologia poate furniza date în timp real atunci când au loc examinări vaginale, existând șanse ca rezultatele nașterilor să fie îmbunătățite în țările cu resurse reduse.

Atunci când travaliul nu decurge așa cum ar trebui, medicii pot folosi o gamă largă de tehnologii medicale ca să determine ce nu este în regulă. Totuși, în țările cu venituri mici și medii, aceste tehnologii și personalul calificat care le poate utiliza nu sunt întotdeauna componente disponibile. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Frontiers in Global Women’s Health.

Un instrument accesibil și necesar

Cercetătorii din spatele ultimului studiu au raportat că 98% din cazurile de copii născuți morți au loc în țările cu venituri mici și medii.

Travaliul obstrucționat, apărut atunci când poziția sau mărimea fătului blochează trecerea acestuia prin canalul nașterii, este un factor major. Astfel, motivația cercetătorilor a fost să creeze o soluție ieftină pentru medicii din regiunile cu prea puține resurse, conform EurekAlert.

Cum a fost creată mănușa de sub un dolar, care va ajuta la nașteri?

Cercetătorii au început cu o simplă mănușă chirurgicală ca bază pentru această tehnologie. Aceștia au imprimat senzori flexibili de presiune și forță pe vârful degetelor mănușii. Acești senzori constau în nanocompozite de oxid de metal, care pot genera un curent electric atunci când ating sau se freacă de obiecte. În mod ingenios, cercetătorii s-au asigurat că senzorii sunt suficient de subțiri pentru a nu interfera cu simțul tactil al medicului. O a doua mănușă chirurgicală poate fi purtată peste mănușa echipei, pentru a menține un mediu steril în cavitatea vaginală.

Cercetătorii au dezvoltat, de asemenea, o aplicație pentru smartphone, care le permite medicilor să vizualizeze datele senzorilor în timp real. Producția fiecărei mănuși cu senzori costă mai puțin de un dolar.

„Aceasta este prima mănușă de acest tip care ar putea fi folosită ca să identifice poziția fetală și, astfel, ar putea îmbunătăți rezultatele travaliului. Sperăm că, odată cu succesul interpretării clinice, mănușa va putea fi utilizată în întreaga lume, sporind siguranța nașterii vaginale asistate”, a spus dr. Shireen Jaufuraully de la University College London, Anglia.

Țările din regiunile defavorizate ar putea avea acces la o soluție ieftină și eficientă

După ce au testat cu succes mănușa pe un model din elastomer de silicon, care imita structurile delicate ale capului unui bebeluș real, cercetătorii spun că intenționează să efectueze teste pe oameni, astfel încât să determine dacă mănușa poate să ofere aceleași informații în condiții reale.

Dacă va avea succes, tehnologia ar putea deveni un sistem de avertizare timpurie, simplu și ieftin, pentru nașterile dificile din regiunile defavorizate ale lumii.

Vă mai recomandăm și: 

Mănușa care ne-ar putea permite, în sfârșit, să atingem obiectele din realitatea augmentată

Nașterile premature ar putea fi prezise cu ajutorul unor noi biomarkeri epigenetici

Prima ţară care legalizează naşterea copiilor proveniţi din trei părinţi

O mănușă inspirată de caracatițe poate ajuta oamenii să apuce lucruri sub apă

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase