Roci care generează electricitate, descoperite în Congo. Adevărat sau fals?

31 01. 2023, 10:00

Mai multe filmări virale care au împânzit Internetul susțin că noi minerale cu sarcină electrică au fost descoperite în Republica Democrată Congo.

Filmările arată cum persoanele care freacă rocile generează scântei, iar apoi le conectează la fire care par să alimenteze LED-uri. Rocile aparent descoperite în Africa au atras atenția multora pentru că, desigur, așa ceva ar putea schimba pentru totdeauna industria bateriilor și a stocării de energie.

Ca de obicei, nu totul este așa cum pare, mai ales pe Internet, iar numeroși experți au declarat că existența unui asemenea mineral generator de electricitate, din câte știm noi până acum, ar fi imposibilă. Mineralele din roci nu dețin compoziția moleculară necesară pentru a stoca sau genera sarcină electrică; tot ce ar putea face ar fi să o conducă. Tocmai asta s-ar putea întâmpla și în cazul filmărilor virale de pe Internet. Cadrul este întrerupt astfel încât marginea rocilor să nu poate fi văzută în imagini, ceea ce ar însemna că fire sunt conectate la mineral (despre care experții cred că este pirită), iar rocile pur și simplu conduc curentul unele între altele.

Lumini LED care se aprind atunci când sunt conectate la rocile „miraculoase”

O altă filmare prezintă lumini LED care se aprind atunci când sunt conectate la rocile „miraculoase”. Totuși, dacă ne uităm mai atenți la luminile LED atunci când sunt conectate la roci, există câteva momente în care luminile încât sunt aprinse, ceea ce face posibilă ipoteza că, de fapt, curentul electric provine de la altă sursă, nu de la rocă.

Totuși, toată lumea este de acord că nu putem vorbi de „vibranium” (un metal fictiv din benzile desenate americane publicate de Marvel Comics), sau un alt material miraculos care cumva generează electricitate din neant.

„Nu cunoaștem niciun mecanism, până acum, care să susțină cu adevărat un astfel de fenomen”, a spus Yaoguo Li, profesor de geofizică la Colorado School of Mines, SUA, citat de IFLScience.

Putem vorbi aici despre un material revoluționar?

Mineralele nu dețin chimia necesară pentru a fi capabile să depoziteze sarcină electrică precum bateriile. De fapt, bateriile nu stochează energie electrică, ci mai degrabă energie într-o formă diferită (de obicei chimică) care este apoi convertită în sarcină electrică în urma unor reacții chimice între anod, catod și electrolit. Diferența este că mineralele nu generează electronii necesari stocării și producerii de energie.

Pentru ca „o baterie naturală” să existe, așa cum susțin filmările, mineralul ar fi trebuit să aibă cumva un anod și un catod care interacționează. Din păcate, nu putem vorbi aici despre un material revoluționar, ci doar despre încă o păcăleală de pe Internet.

Vă mai recomandăm să citiți și:

ESA ar putea construi o centrală în spațiu pentru a trimite electricitate pe Pământ

Un nou sistem de răcire fără energie electrică

Cea mai puternică turbină eoliană din lume produce energie pentru prima dată

Un progres major în fuziunea nucleară ar putea însemna „energie aproape nelimitată”